Prunele - o minune a naturii!

0 Comentează
Share:

Prunul (cu denumirea latină Prunus Domestica, face parte din familia Rosaceae – grupa fructelor sâmburoase) este originar din Persia și din Caucazul de Est, a fost adus în Europa de către romani.

prune

La noi în țară este pomul fructifer cu cea mai mare pondere. Cunoscut încă din antichitate pentru valoarea sa nutritivă, căci până și Pliniu cel Bătrân lauda proprietățile laxatixe ale prunului, iar prunele uscate erau recomandate de diferiți autori din Grecia antică, așa după cum găsim scris de Mircea Alexan și Ovidiu Bojor pe paginile cărții „Fructele și legumele – factori de terapie naturală”.

La noi în țară, sunt cultivele mai bine de 10 varietăți de pruni, fiind apreciat atât pentru fructele delicioase dar și pentru calitatea sa de bun fixator al terenurilor în pantă, alunecoase.

Principalii constituenți ai prunelor

Creșterea numărului de radicali liberi din organism poate să afecteze în sens negativ sănătatea omului, ducând la aparția a nenumărate boli și afecțiuni. Prunele conţin doi fitonutrienti unici, denumiţi neoclorogenic şi acidul clorogenic, care au proprietăţi antioxidante pfructe uscateuternice, distrug radicalii liberi care atacă celulele.

Prunele proaspete, bine coapte, conțin aproximativ 80% apă, hidrați de carbon, proteine, săruri minerale (Na, K, Ca, P, Fe, Mg, Mn) dintre care predomină potasiu 210 mg/100 g, vitamine (B1, B2, C și în special A cu 33mg / 100 g), acizi organici, celuloză, mucilagii etc.

La 100 g de pulpă de prune proaspete este o valoare nutritivă energetică de 58 – 62 kcal, iar pentru 100 g de prune uscate avem 249 kcal.

Recomandări terapeutice ale prunelor

Intern. Au proprietăți diuretice, stimulente ale sistemului nervos, laxatixe, decongestive hepatice și desintoxicante.

În constipații cronice pot fi consumate atât prunele proaspete, cât și prunele uscate înmuiate în apă timp de o jumătate de oră. Acestea sunt un bun laxativ și sunt benefice chiar și celor care suferă de hemoroizi, dar nu și de colită (inflamație a colonului, manifestată prin dureri abdominale și tulburări digestive).

În cosmetică: Se pot folosi sub formă de mască pentru tenurile grase după ce mai întâi s-a făcut procedura de dilatare a porilor faciali prin expunerea feței la aburii unei infuzii de ceai de mușețel, luat de pe foc și pus într-un vas rece deasupra căruia se va ține capul acoperit cu un prosop pentru o mai bună eficiență în curățarea facială.

Prunele stimulează memoria, sunt energizante, previn apariţia bolilor de inima, îmbunătăţesc digestia, sunt ideale în dietele pentru slăbit, ajută la previnirea cancerului, reduc riscul accidentelor vasculare, controlează tensiunea arterială, combat anemia, ajută la creşterea oaselor, tratează constipaţia, fiind un tonic intestinal.

Moduri de întrebuințare a prunelor

  • Fructe proaspete, în special dimineața pe stomacul gol (8 -20 bucăți sunt suficiente pentru efectul laxativ).

  • Fructe uscate - prunele uscate pot fi o alternativă excelentă la prunele proaspete, mai ales în perioada în care cele proaspete nu mai sunt disponibile pe piață.

  • Decoct cu prune uscate (în cazul inflamațiilor splinei se recomandă să se bea dimineața lichidul obținut în urma înmuierii a 15 prune uscate în 0, 5 litri apă, lăsate timp de 12 ore în apă; fructele din decoct se consumă seara înainte de culcare).

  • Infuzia obținută dintr-o prună și o smochină la 100 g apă, administrată zilnic copiilor ușor irascibili. Asocierea cu smochine este benefică și în caz de constipație, deoarece smochinele sunt emoliente și împiedică iritarea tractului intestinal. Se poate face o infuzie cu prune uscate și smochine uscate, lăsându-se apoi la macerat 10 – 12 ore.

  • Suc de prune, câte un pahar înainte de mese.

  • Mască cosmetică astrigentă cu 5 – 6 prune zdrobite care se lasă 20 de minute pe față, în cazul tenurilor grase.

  • În medicina populară se folosește pentru fricționări tinctura obținută din plante puse la macerat în țuica din prune.

  • Observație: și frunzele de prun au proprietăți laxative și diuretice ca și fructele, fiind însă benefice împotriva oxiurilor și a limbricilor; așadar se poate face un decoct (10 – 15 minute), o linguriță la cană.