Pregătirile de Paște - Mielul

0 Comentează
Share:

Se fac pregătiri în mai toate țările pentru sărbătoarea de Paște. În multe localități se curăța casa și se fac pregătirile de Paște și chiar se îmbracă portul tradițional.

La târgurile de Paște vin meșteșugari cu fel de fel de preparate cu specific tradițional ca pentru Sărbătorile de Paște, adică: cu miel în sos cu miere și cozonaci cu nuci și stafide, cu turtă dulce glazurată cu miere și cremă de smochine cu formă de căsuțe sau de mașinuțe. Dacă vrei să vezi ce este în Oltenia ești invitat la Craiova sau în alte localități din țară, unde târgul de Paște te așteaptă cu plăcinte cu zmeură sau alte fructe de pădure, cu baclava sau cu pește la proțap ori cu pui la rotisor.

Pregătirile de Paște - Mielul

 

 

Ce este Sărbătoarea de Paște și ce înseamnă ea pentru creștinătate?

Îmi amintesc de cineva din Spania care nu văzuse niciodată zăpada și o fost foarte uimit să descopere ce interesant era să se dea cu ski-urile pe zăpadă, cam așa este să descoperi ce deferențe sunt între sărbătorirea Paștelui la deferite popoare.

La unele popoare de Paște se mănâncă mult, se bea mult și nu are nimic cu adevărata semnificație a Paștelui – care însemna eliberarea evreilor din Egipt, iar apoi pentru întreaga creștinătate face referire la eliberarea omului prin moartea și învierea lui Isus Hristos.

Mielul fript de evrei nu era dat cu miere și nici în sos cu miere cum este întâlnit în unele zone de la noi din țară ca meniu tradițional de Paște, ci era fript pe jăratec și trebuia mâncat în mare grabă împreună cu cei ai casei, iar dacă erau puțini la număr trebuia mâncat cu vecinii cei mai de aproape. Urma ieșirea din Egipt, după dezlănțuirea celor 10 plăgi care au fost date peste țara Egiptului, pentru că faraonul nu a vrut să lase pe israeliți să plece. Puteți citi această istorie relatată pe paginile Sfintei Scripturi, în cartea Exod la capitolul 12.

Mielul trebuia să fie fără cusur și de un an sau puteau lua pentru sărbătorirea Paștelui fie și un ied și se mânca cu azimi și cu verdețuri amare.

Pregătirile de Paște - MielulLa noi în țară se practică consumul de fripturi și de cozonaci sau felurite prăjituri cu fructe, cu alune, cu diverse creme cu vanilie sau cu arome de afine și altele. La bunici urcau sătenii dealul spre bisericuța din sat cu colaci cu susan sau cu mac sau cu prescură și se duceau să serbeze Paștele și să asculte slujba preotului și să bea un păhăruț de must.

Era o sărbătoare ce aduna familia la împreuna în jurul vetrei din care ieșeau aburii de la pâinea bună de țăst sau de la mămăliga caldă tăiată felii cu ața.

Bucuria copiilor era cea mai mare, căci aveau alături pe bunici și părinți și bucate bune bine preparate pe săturate. Am gândit aceste versuri despre Mielul de Paște și vi le las scrise în continuare.

Mielul de Paște

Hoinari prin bezna lumii

Ne-am luat cai și șaua

Și-am pornit să-i prindem pe cei

care ni s-au împotrivit.

O lumină puternică

Ne-a mai putut opri,

Isus – Lumina lumii,

Mielul Pascal care a luat asupra Lui vina mea și a ta

Și care a spus: Pentru ce Mă prigonești?

Am căzut la pământ

Și pe loc am orbit

Doar Anania proorocul

La mine a venit

Și după trei zile de orbire

Pe ochii mei în rugă mâinile și-a pus

Și-n dată solzii orbirii au căzut.

Am putut vedea din nou

Și m-am botezat la creștinism.

De atunci nu am mai fost doar Saul din Tars – ci PAVEL,

Mare Apostol al Evangheliei lui Isus Hristos vestită tuturor neamurilor,

Ca să fie și pentru mine și pentru tine, Hristos – Mielul de Paște!

Hai să fie sărbătoarea de Paște frumoasă și pentru cei din familie! Hai să luăm cu noi semnificația profundă a sărbătorii de Paște și făcem un bine în familie sau pentru vecinii!

Bucuria de Paște să ne umple inimile și ne învioreze puterile sufletului pentru că eliberarea adusă de Domnul Isus este deplină asupra boldului morții.