Povestea fructelor
O scenă cu fructe:
regina nucă, căpșuni și cireșe de mai, mere văratice, pepene verde, zmeura și afinele, curmala și migdalele, fisticul, caju, strugurii sau stafide și toate celelalte fructe ca într-un adevărat alai.
În cetatea verde-a nucii,
Toate fructele s-au adunat
Ca să decidă care aduce multe beneficii,
Nu doar pentru grădina bunicii,
Ci și pentru copilași isteți,
Care știu prea bine
Că ne trebuie nutrienți,
Ca să fim frumoși cu bine.
Fructele se apropiară de tronul reginei nucă și se prezentară.
Mai întâi după ce floarea mică, albă și drăguță numită ghiocel ne anunță primăvara, toate florile se grăbesc să răsară și parcă-ne zâmbesc. Chiar și copacii prind viață, ca într-un adevărat alai, pentru a aduce apoi cele mai de soi fructe de la noi.
Primele fructe venite,
Primele servite-n noul an
Suntem noi căpșunile rumene,
Urmate apoi de cireșele de mai.
Regina nucă:
Bun venit, gustoase fructe din sezon de primăvară! Dar vara, oare ce fructe aduce pe -ale noastre plaiuri?
Cu o elegantă plecăciune fructele de primăvară salutară pe regina nucă și rămaseră în picioare, așteptând apariția fructelor de vară.
Merele văratice s-au prezentat apoi,
Urmate de zmeura bună și de afine albăstrui,
Care împodobesc tufele arbuștilor din pădurile de munte,
În timp ce pe la noi iarba munților e plină de frumoase flori albastre numite clopoței.
Și la câmpie vara, dragi copii,
Când în grădini, trandafirii au înflorit,
Ne-am făcut opinci din pălării întoarse de floarea- soarelui,
După ce li s-au scuturat semințele sau din coaja pepenelui roșu,
După ce ne-am răsfățat cu miezul său dulce și zemos,
Dar nu am neglijat cu siguranța joaca de-a războinicii având muniții din sâmburi săi.
Când căldura este-n toi,
Avem fructe și mai dulci,
Dar nu de pe la noi,
Ci exotice de soi: curmale, banane și alte cele...
Regina nucă dă binețe tuturor fructelor sosite și așteaptă să se prezinte și fructele tomnatice.
Apoi fie vorba între noi,
Toată lumea știe că toamna are cea mai îmbelșugată zestre: din roadele lanurilor de cereale, din funii împletite din cepe sau din usturoi, din castraveți și tomate puse la borcane în cămări, din țelinele și morcovii frumos aranjați în lădițe cu nisip pregătite pentru a trece cu bine de iarna geroasă, din cartofii din pivnițe, din mustul strugurilor, din mireasma plantelor aromatice (cimbru, busuioc, mărar, leuștean, coriandru, cimbrișor, mentă, sunătoare, etc.), din varietatea semințelor și nu în ultimul rând din miezul gustos și hrănitor al nucilor.
Comentarii