Plăcintă de gutui cu nuci și semințe
Este toamnă târzie. Ceea ce înseamnă că, în sfărșit, s-au copt și ultimele fructe ale toamnei - gutuiele. Profitând de ocazie vă prezentăm o rețetă pentru plăcintă de gutui cu nuci și semințe. Este pentru prima dată când am încercat această combinație. O bunătate!
1. Ingrediente
-
1, 5 kg de gutui
-
450 - 600 g curmale blendărite cu gutuia rasă,
-
3 linguri ulei de măsline
-
2 plicuri de zahăr vanilat
-
miez de nucă (de la 10 nuci)
-
2 linguri cu semințe de susan
-
10 migdale
-
aluat (vezi mai jos)
2. Ingrediente pentru aluat
-
15 linguri de făină de grâu (cât încape într-o cană de 300 ml)
-
o jumătate de cană de apă călduță (100 ml)
-
5 linguri de ulei
-
500 g de curmale blendărite
-
1 praf de copt
-
drojdie cât o nucă (sau 1 plic de drojdie uscată)
-
1 linguriță cu esență de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
-
o jumătate linguriță de sare
3. Mod de preparare
-
Se pregătește aluatul: toate ingredientele se amestecă până se obține o cocă bine frământată. Se lasă la crescut 15 - 20 de minute, timp în care ne ocupăm de compoziția de gutuie pentru plăcintă.
-
Spălăm gutuile și le dăm prin răzuitoarea mică, apoi se călesc la foc potrivit timp de 10 minute împreună cu cele 2 linguri de ulei de măsline, curmalele blendărite cu puțină apă și 2 plicuri de zahăr vanilat. Se lasă la răcit până pregătim foile din aluat pentru plăcintă.
-
Aluatul pregătit, cum am specificat la punctul 1, se împarte în bucăți din care se întind foi de plăcintă nici groase, nici foarte subțiri. Se unge o tavă pentru copt cu 1 lingură de ulei de măsline, apoi se așează în tavă o foaie de aluat. Peste această foaie de aluat se aranjează un strat din compoziția de gutuie, pregătită anterior. Apoi adăugăm bucăți din cele 10 nuci, cele 2 linguri cu semințe de susan și migdalele.
-
Peste ingredientele deja aranjate se întinde o altă foie de aluat, după care tava se pune la cuptor și se coace plăcinta la foc potrivit până se rumenește frumos. Timp de coacere 15 minute, dacă cuptorul a fost preîncălzit anterior.
-
Când plăcinta este gata se taie și se consumă ca atare sau presărate cu zahăr pudră. Se servește după preferință: la micul dejun împreună cu o cană de lapte (de soia, de migdale sau de orez), ca desert la masa de la prânz sau la cină cu un pahar de suc natural de fructe sau cu o cană de ceai de: măceșe, fructe de pădure, mere, rodie, tropical, căpșuni, mure, lămâie sau oricare alt sortiment de ceai pe care îl preferăm.
Poftă bună!
Citește și...
Actualizat la: 07.06.2024
Comentarii
La plăcinte - înainte! La război - înapoi!