Plăcintă cu dovleac, curmale și semințe
Rețetă pentru plăcintă cu dovleac, curmale și semințe.
1. Ingrediente
-
2 kg de dovleac
-
4 linguri de zahăr
-
3 linguri de ulei de măsline
-
2 plicuri de zahăr vanilat
-
25 de curmale
-
5 linguri de semințe de dovleac
-
5 linguri de stafide
-
aluat (vezi mai jos)
2. Ingrediente pentru aluat
-
15 linguri de făină de grâu (cât încape într-o cană de 300 ml)
-
o jumătate de cană de apă călduță (100 ml)
-
5 linguri de ulei
-
350 - 400 g de curmale blendărite în puâină apă,
-
1 praf de copt
-
drojdie cât o nucă (sau 1 plic de drojdie uscată)
-
1 linguriță cu esență de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
-
o jumătate linguriță de sare
3. Mod de preparare
-
Se pregătește aluatul: toate ingredientele se amestecă până se obține o cocă bine frământată. Se lasă la crescut 15 - 20 de minute, timp în care ne ocupăm de compoziția de dovleac pentru plăcintă.
-
Spălăm dovleacul pentru a nu avea urme de pământ pe coajă, apoi îl porționăm în bucăți. Curățăm bucățile de dovleac de coajă, iar după ce le spălăm, le dăm pprin răzuitoarea mică. Compoziția obținută, în urma operațiuni de răzuire, se așează într-o cratiță cu 2 linguri de ulei de măsline, 5 linguri de zahăr și 2 plicuri de zahăr vanilat și se călește la foc potrivit timp de 10 minute. Se lasă la răcit până pregătim foile din aluat pentru plăcintă.
-
Aluatul pregătit (vezi punctul 1) se împarte în bucăți din care se întind foi de plăcintă nici groase, nici prea subțiri. Se unge o tavă pentru copt cu 1 lingură de ulei de măsline, apoi se așează în tavă o foaie de aluat. Peste această foaie de aluat se aranjează un strat din compoziția de dovleac pregătită anterior. Apoi adăugăm bucăți din cele 25 de curmale, cele 5 linguri semințe de dovleac și stafidele.
-
Peste ingredientele deja aranjate se întinde o altă foie de aluat, după care tava se pune îm cuptor și se coace plăcinta la foc potrivit până se rumenește frumos. Timp de coacere 15 minute, dacă cuptorul a fost preîncălzit anterior.
-
Când plăcinta este gata se taie și se consumă ca atare sau presărate cu zahăr pudră. Se servește călduță ca desert sau la cină cu un pahar de suc natural de fructe sau cu o cană de ceai, după preferință.
Poftă bună!
Citește și...
Actualizat la: 04.11.2019
Comentarii