Pătrunjelul - beneficii și utilizări

0 Comentează
Share:

Pătrunjelul este o plantă benefică în prevenirea și vindecarea a peste 30 de afecțiuni de sănătate. Pătrunjelul este o sursă bogată în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare, contribuind astfel la menținerea sănătății persoanelor care au bunul obicei de a-l consuma cu regularitate.

patrunjel

Curiozități

Știați că pătrunjelul...
 1. conține mai multă vitamina C decât portocalele?

 2. conține mai mult fier decât spanacul?

Beneficii ale consumului de pătrunjel

Bucătarii știu că pentru ca mâncarea să fie gustoasă și bine aromată este nevoie de mirodenii, precum:

Toate aceste condimente nu sunt doar bune la gust și plăcut mirositoare, ci oferă și foarte multe beneficii pentru sănătate.

 

Beneficiile oferite de pătrunjel sunt multiple, această plantă fiind indicată în tratarea următoarelor boli:

1. Prevenirea accidentului vascular cerebral!

Accidentul vascular cerebral este una din cele mai de temut și mai devastatoare boli ale lumii civilizate. Fiecare al șaptelea deces este cauzat de accident vascular cerebral. Consumul de fructe și legume ne pot ajuta în avem artere deblocate și sănătate în trupurile noastre.

Consumul de gingo biloba întărește memoria și mărește circulația sângelui și a oxigenului la creier, fiind totodată recomandat pentru refacere organismului în caz de atac cerebral. Iar pătrunjelul, o mirodenie care conține cumarine, este indicat pentru prevenirea cheagurilor sanguine.

2. Combate acneea!

În perioada de pubertate, tinerii sunt deseori afectați de acnee și asta se datorează în mare măsură unei alimentații defectoase (consum mare de dulciuri și grăsimi de origine animală) sau a unei trăirii dezordonate (fumat, nopți nedormite etc.). Oferă trupului și minții vitalitatea de care are nevoi și adaugă ani zilelor tale consumând 2 litri de apă /zi.

Detoxificarea organismului cu argilă și consumul de alimente bogate în betacaroten (pătrunjel, cătină, morcovi, pepene galben, broccoli, ardei roșu, caise, sfecla și altele) sunt recomantate în caz de acnee.

Sucul de pătrunjel verde - ½ pahar consumat zilnic - este cu adevărat binefăcător, căci aceată plantă are proprietatea de a purifica sângele și de a regla funcțiile glandelor suprarenale și nu numai.

3. Menține funcționarea sănătoasă a aparatului uro-genital!

Substanțele nutritive conținute de frunzele de pătrunjel au efecte pozitive asupra aparatului uro-genital. De aceea, dr. Sorin Necula recomandă consumul zilnic de suc de frunze de pătrunjel (½ pahar pe zi) și de mărar în tratarea bolilor aparatului urinar:

 • litiază urinară,

 • insuficiență urinară,

 • leucoree vaginală,

 • cistite și altele.

4. Aport de vitamine necesare pentru o vedere bună!

Pentru încetinirea procesului îmbătrânirii organismului trebuie să consumăm fructe bogate în vitamine, precum:

În sezonul rece este benevenit consumul de ceai din măceșe și lămâie, pentru a fortifica organism în combaterea răcelilor și gripei, dar și pentru sănătatea ochiului. De asemenea, frunzele verzi de pătrunjel conțin vitamina A și C, care protejează vasele de sânge și fortifică acuitatea vizuală.

5. Puternic dezintoxicant al organismului!

Sucul de pătrunjel sau ceaiul din frunze verzi de pătrunjel au efecte de purificare a sângelui, fiind benefice chiar și în caz de intoxicații cu alcool sau tutun.

6. Tratează anemia!

Anemia poate fi tratată print-o alimentație sănătoasă bazată pe sucuri naturale din fructe, legume, dar în mod special prin consumul regulat de sucuri (pe bază de verdețuri) și de salate proaspete. Așadar, nu ezitați să vă fortificați trupul, consumând: pătrunjel (conține mai multă vitamina C decât portocalele și mai mult fier decât spanacul), spanac, orz verde, frunze de păpădie, urzică, germeni de grâu, pulbere de semințe de schinduf (puternic stimulent neuromuscular), alimente bogate în fier, precum:

7. Menține frumusețea pielii!

Este important de știut că o plantă atât de la îndemână pentru fiecare din noi, pătrunjelul – ne ajută să ne bucurăm de vitalitate și energie, oferindu-ne vindecare interioară a corpului, prin curățarea sângelui de toxine, curățare ce se va vedea și în exterior printr-o piele frumoasă și fără: negi, micoze, veruci sau alte afecțiuni. Pentru aceasta consumați zilnic o jumătate de pahar de suc de pătrunjel!

8. Luptă împotriva obezității!

Potrivit cercetăritor făcute, numărul populației afectate de obezitate depășește un miliard. Suplețea trupului înseamnă mai mulți ani adăugați vieții, așadar trebuie să știm cum să ne prețuim bine resursele fizice și să nu lăsăm kilogramele să ne doboare. Mișcare zilnică și o alimentație corectă pe bază de sucuri de frunze verzi și renunțarea sau, cel puțin, reducurea consumului de produse de origine animală - acestea ne vor readuce echilibrul fizic dorit.

Sucuri recomandate: 2 pahare pe zi de suc de pătrunjel și de urzică reglează funcțiile glandelor endocrine și au efecte diuretice semnificative; ½ pahar de suc de orz verde și de frunze de țelină ajută la eliminarea surplusului de grăsime, iar sucul de grape-fruit stimulează buna funcționare a ficatului.

9. Previne apariția cancerului!

În ultima vreme tot mai mulți se îmbolnăvesc de cancer datorită stresului cotidian la care sunt supuși și a gestionării defectoase a emoțiilor, precum și a stilului de viață modern.

Dr. Sorin Necula, autorul cărții ”Sănătate și vindecare folosind stilul de viață edenic și remediile naturale”, afirmă următoarele:

Pătrunjel (frunze) – 1 pahar/zi (făcut la blender, adică este inclusă și apa). Pătrunjelul conține substanțe valoroase cu proprietăți anticancerigene puternice: poliacetilenă (împiedică sintetizarea prostglandinei, substanță care facilitează apariția cancerului); flavonidele (unele acționează ca antioxidanți, altele neutralizează acei hormoni care poți iniția creșterile tumorale; monoterpenăun antioxidant cu proprietăți anticancerigene, ce reduce colesterolul. În plus, pătrunjelul verde combate multe dintre reacțiile adverse ale citostaticelor și ale radioterapiei și este un puternic stimulent imunitar.”

10. Înlătură durerile dentare!

Neplăcutele dureri dentare pot fi înlăturate prin mestecarea zilnică a câtorva frunze de pătrunjel, bine spălate sau prin gargară cu ceai călduț din frunze de pătrunjel. Așadar, folosiți cât mai mult în alimentația dvs frunzele de pătrunjel, căci acestea sunt bogate în flor, menținând astfel dantura sănătoasă.

Utilizări ale pătrunjelului

 1. Aliment pentru hrana omului! Pătrunjelul verde sau pătrunjelul uscat este folosit în gastronomie pentru prepararea diverselor salate de crudități sau la condimentarea supelor, ciorbelor sau a diverselor feluri de mâncare.

 2. Fabricarea de creme și săpunuri naturale! Uleiul volatil extras din pătrunjel este utilizat în prepararea cremelor pentru tratarea afecțiunilor pielii: eczeme, dermatoze, negi, etc.

 3. Terapeutic! Ceaiurile de frunze de pătrunjel sunt indicate în infecții ale pielii, în eliminarea surplusului de greutate corporală, în înlăturarea mirosului neplăcut al cavității bucale, în tratarea colicilor renali și a bolilor reumatice.

» Vezi oferta de CONDIMENTE  

Pătrunjel, proaspăt - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Petroselinum crispum
Nume original USDA: Parsley, fresh
Cod USDA: 11297

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 36 kcal 2%
Calori din carbohidrați 22.6 kcal
Calorii din lipide 6.6 kcal
Calorii din proteine 7.2 kcal
Energie 151 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 6.33 g 2%
Fibre alimentare, total 3.3 g 13%
Glucide, total 0.85 g

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 138 mg 14%
Fier, Fe 6.2 mg 34%
Magnesiu, Mg 50 mg 13%
Fosfor, P 58 mg 6%
Potasiu, K 554 mg 16%
Sodiu, Na 56 mg 2%
Zinc, Zn 1.07 mg 7%
Cupru, Cu 0.149 mg 7%
Mangan, Mn 0.16 mg 8%
Seleniu, Se 0.1 μg 0%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 133 mg 222%
Vitamina B-1, tiamină 0.086 mg 6%
Vitamina B-2, riboflavină 0.098 mg 6%
Vitamina B-3, niacină 1.313 mg 7%
Acid pantotenic 0.4 mg 4%
Vitamina B-6 0.09 mg 5%
Folat, total 152 μg 38%
Acid folic 0 μg
Folat 152 μg
Folat, DFE 152 μg
Colină, total 12.8 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 8424 IU 168%
Vitamina A, RAE 421 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 5054 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 5561 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.75 mg 4%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0 mg
Tocoferol, gama 0.53 mg
Tocoferol, delta 0 mg
Tocotrienol, alfa 0 mg
Tocotrienol, beta 0 mg
Tocotrienol, gama 0 mg
Tocotrienol, delta 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 1640 μg 2050%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.79 g 1%
Acizi grași saturați, total 0.132 g 1%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0.008 g
16:0 0.084 g
18:0 0.039 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.295 g
16:1 undifferentiated 0.008 g
18:1 undifferentiated 0.287 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.124 g
18:2 undifferentiated 0.115 g
18:3 undifferentiated 0.008 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 5 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 2.97 g 6%
Triptofan 0.045 g
Treonină 0.122 g
Izoleucină 0.118 g
Leucină 0.204 g
Lizină 0.181 g
Metionină 0.042 g
Cisteină 0.014 g
Fenilalanină 0.145 g
Tirozină 0.082 g
Valină 0.172 g
Arginină 0.122 g
Histidină 0.061 g
Alanină 0.195 g
Acid aspartic 0.294 g
Acid glutamic 0.249 g
Glicină 0.145 g
Prolină 0.213 g
Serină 0.136 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 87.71 g
Cenușă 2.2 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

 • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
 • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

Bibliografie:

 • Sănătate și vindecare folosind stilul de viață edenic și remediile naturale, Sorin Necula, Ed. Texte, Dej, 2009.