Pateu de năut
Foarte hrănitor și bogat în nutrieți, năutul este deseori folosit în prepararea pateurilor vegetariene.
Voi prezenta mai jos cum obișnuesc să pregătesc eu pateul de năut!
Ingrediente
-
2 căni de năut fiert,
-
2 morcovi,
-
1 țelină mică,
-
2 – 3 lingurițe semințe de susan,
-
3 căței de usturoi răzuit,
-
350 g de ardei roșu copt (sau crud – în funcție de sezon; iarna folosesc ardei copt păstrat la congelator),
-
1 – 2 cepe mici,
-
1 linguriță de chimion pudră,
-
sucul dintr-o jumătate de lămâie,
-
1 legătură pătrunjel,
-
1 lingură ulei de măsline,
-
sare după gust.
Mod de preparare
-
Se spală năutul și se lasă peste noapte la muiat în apă rece.
-
Se scurge și se pune la fiert timp de 3 ore, în 4-5 căni de apă, la foc potrivit.
-
Se adaugă legumele (morcovii, țelina și ceapa) cu o jumătate de oră înainte de a se finaliza timpul de fierbere al năutului.
-
Când legumele s-au fiert, se oprește procesul de fierbere și se lasă să se răcească 5 minute, timp în care vom spăla legătura de pătrunjel. O vom mărunți și vom răzui 3 căței de usturoi curățați și spălați în prealabil.
-
Urmează mixarea tuturor ingredientelor până se va obține o pastă omogenă. Poate fi servit cu salate de varză crudă sau murată, dar și ca aperitiv pe lângă castraveți sau jumătăți de ardei proaspeți.
Poftă bună!
Năut (cunoscut și sub numele de ”garbanzo beans” sau ”bengal gram”), boabe mature, crude - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Cicer arietinum
Nume original USDA: Chickpeas (garbanzo beans, bengal gram), mature seeds, raw
Cod USDA: 16056
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
378 |
kcal |
19% |
Calori din carbohidrați |
256.2 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
50.6 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
71 |
kcal |
|
Energie |
1581 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
62.95 |
g |
21% |
Fibre alimentare, total |
12.2 |
g |
49% |
Glucide, total |
10.7 |
g |
|
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
57 |
mg |
6% |
Fier, Fe |
4.31 |
mg |
24% |
Magnesiu, Mg |
79 |
mg |
20% |
Fosfor, P |
252 |
mg |
25% |
Potasiu, K |
718 |
mg |
21% |
Sodiu, Na |
24 |
mg |
1% |
Zinc, Zn |
2.76 |
mg |
18% |
Cupru, Cu |
0.656 |
mg |
33% |
Mangan, Mn |
21.306 |
mg |
1065% |
Seleniu, Se |
0 |
μg |
0% |
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
4 |
mg |
7% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.477 |
mg |
32% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.212 |
mg |
12% |
Vitamina B-3, niacină |
1.541 |
mg |
8% |
Acid pantotenic |
1.588 |
mg |
16% |
Vitamina B-6 |
0.535 |
mg |
27% |
Folat, total |
557 |
μg |
139% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
557 |
μg |
|
Folat, DFE |
557 |
μg |
|
Colină, total |
99.3 |
mg |
|
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina B-12, adăugată |
0 |
μg |
|
Vitamina A, IU |
67 |
IU |
1% |
Vitamina A, RAE |
3 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Caroten, beta |
40 |
μg |
|
Caroten, alfa |
0 |
μg |
|
Cryptoxanthin, beta |
0 |
μg |
|
Licopen |
0 |
μg |
|
Luteină + zeaxantină |
0 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
0.82 |
mg |
4% |
Vitamina E, adăugată |
0 |
mg |
|
Vitamina D (D2 + D3) |
0 |
μg |
|
Vitamina D |
0 |
IU |
0% |
Vitamina K (phylloquinone) |
9 |
μg |
11% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
6.04 |
g |
9% |
Acizi grași saturați, total |
0.603 |
g |
3% |
4:0 |
0 |
g |
|
6:0 |
0 |
g |
|
8:0 |
0 |
g |
|
10:0 |
0 |
g |
|
12:0 |
0 |
g |
|
14:0 |
0.009 |
g |
|
16:0 |
0.508 |
g |
|
18:0 |
0.086 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
1.377 |
g |
|
16:1 undifferentiated |
0.012 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
1.365 |
g |
|
20:1 |
0 |
g |
|
22:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
2.731 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
2.629 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0.102 |
g |
|
18:4 |
0 |
g |
|
20:4 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:5 n-3 (EPA) |
0 |
g |
|
22:5 n-3 (DPA) |
0 |
g |
|
22:6 n-3 (DHA) |
0 |
g |
|
Acizi grași trans, total |
0 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
20.47 |
g |
41% |
Triptofan |
0.2 |
g |
|
Treonină |
0.766 |
g |
|
Izoleucină |
0.882 |
g |
|
Leucină |
1.465 |
g |
|
Lizină |
1.377 |
g |
|
Metionină |
0.27 |
g |
|
Cisteină |
0.279 |
g |
|
Fenilalanină |
1.103 |
g |
|
Tirozină |
0.512 |
g |
|
Valină |
0.865 |
g |
|
Arginină |
1.939 |
g |
|
Histidină |
0.566 |
g |
|
Alanină |
0.882 |
g |
|
Acid aspartic |
2.422 |
g |
|
Acid glutamic |
3.603 |
g |
|
Glicină |
0.857 |
g |
|
Prolină |
0.849 |
g |
|
Serină |
1.036 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
7.68 |
g |
|
Cenușă |
2.85 |
g |
|
Alcool, etilic |
0 |
g |
|
Cafeină |
0 |
mg |
|
Teobromină |
0 |
mg |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Actualizat la: 04.11.2019
Comentarii