Pateu de năut

0 Comentează
Share:

Foarte hrănitor și bogat în nutrieți, năutul este deseori folosit în prepararea pateurilor vegetariene.

pateu de naut

Voi prezenta mai jos cum obișnuesc să pregătesc eu pateul de năut!

Ingrediente

  • 2 căni de năut fiert,

  • 2 morcovi,

  • 1 țelină mică,

  • 2 – 3 lingurițe semințe de susan,

  • 3 căței de usturoi răzuit,

  • 350 g de ardei roșu copt (sau crud – în funcție de sezon; iarna folosesc ardei copt păstrat la congelator),

  • 1 – 2 cepe mici,

  • 1 linguriță de chimion pudră,

  • sucul dintr-o jumătate de lămâie,

  • 1 legătură pătrunjel,

  • 1 lingură ulei de măsline,

  • sare după gust.

 

năut

Mod de preparare

  1. Se spală năutul și se lasă peste noapte la muiat în apă rece.

  2. Se scurge și se pune la fiert timp de 3 ore, în 4-5 căni de apă, la foc potrivit.

  3. Se adaugă legumele (morcovii, țelina și ceapa) cu o jumătate de oră înainte de a se finaliza timpul de fierbere al năutului.

  4. Când legumele s-au fiert, se oprește procesul de fierbere și se lasă să se răcească 5 minute, timp în care vom spăla legătura de pătrunjel. O vom mărunți și vom răzui 3 căței de usturoi curățați și spălați în prealabil.

  5. Urmează mixarea tuturor ingredientelor până se va obține o pastă omogenă. Poate fi servit cu salate de varză crudă sau murată, dar și ca aperitiv pe lângă castraveți sau jumătăți de ardei proaspeți.

     

Poftă bună!

Năut (cunoscut și sub numele de ”garbanzo beans” sau ”bengal gram”), boabe mature, crude - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Cicer arietinum
Nume original USDA: Chickpeas (garbanzo beans, bengal gram), mature seeds, raw
Cod USDA: 16056

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 378 kcal 19%
Calori din carbohidrați 256.2 kcal
Calorii din lipide 50.6 kcal
Calorii din proteine 71 kcal
Energie 1581 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 62.95 g 21%
Fibre alimentare, total 12.2 g 49%
Glucide, total 10.7 g

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 57 mg 6%
Fier, Fe 4.31 mg 24%
Magnesiu, Mg 79 mg 20%
Fosfor, P 252 mg 25%
Potasiu, K 718 mg 21%
Sodiu, Na 24 mg 1%
Zinc, Zn 2.76 mg 18%
Cupru, Cu 0.656 mg 33%
Mangan, Mn 21.306 mg 1065%
Seleniu, Se 0 μg 0%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 4 mg 7%
Vitamina B-1, tiamină 0.477 mg 32%
Vitamina B-2, riboflavină 0.212 mg 12%
Vitamina B-3, niacină 1.541 mg 8%
Acid pantotenic 1.588 mg 16%
Vitamina B-6 0.535 mg 27%
Folat, total 557 μg 139%
Acid folic 0 μg
Folat 557 μg
Folat, DFE 557 μg
Colină, total 99.3 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 67 IU 1%
Vitamina A, RAE 3 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 40 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 0 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.82 mg 4%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 9 μg 11%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 6.04 g 9%
Acizi grași saturați, total 0.603 g 3%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0.009 g
16:0 0.508 g
18:0 0.086 g
Acizi grași mononesaturați, total 1.377 g
16:1 undifferentiated 0.012 g
18:1 undifferentiated 1.365 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 2.731 g
18:2 undifferentiated 2.629 g
18:3 undifferentiated 0.102 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 20.47 g 41%
Triptofan 0.2 g
Treonină 0.766 g
Izoleucină 0.882 g
Leucină 1.465 g
Lizină 1.377 g
Metionină 0.27 g
Cisteină 0.279 g
Fenilalanină 1.103 g
Tirozină 0.512 g
Valină 0.865 g
Arginină 1.939 g
Histidină 0.566 g
Alanină 0.882 g
Acid aspartic 2.422 g
Acid glutamic 3.603 g
Glicină 0.857 g
Prolină 0.849 g
Serină 1.036 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 7.68 g
Cenușă 2.85 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.