Pateu de ciuperci
Gustos şi rapid de preparat, pateul de ciuperci este meniul ideal pentru micul dejun.
Ingredinte pentru pateu de ciuperci
Mod de preparare pentru un pateu de ciuperci foarte delicios
Se aleg ciuperci proaspete, se spală şi se pun la fiert.
Se scurg de apă şi pun în blender pentru a obţine o pastă fină.
Se adaugă ceapa tăiată mărunt, sarea şi uleiul (se poare folosi şi ulei de susan sau de in).
Pateul de ciuperci se pune pe felii de pâine, ornamentat cu felii de roşii (se poate şi puţin ketchup), cu rondele de morcovi sau de castravete.
Poftă bună!
Ciuperci, albe, gătite, fierte, drenate, fără sare - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Agaricus bisporus
Nume original USDA: Mushrooms, white, cooked, boiled, drained, without salt
Cod USDA: 11261
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
28 |
kcal |
1% |
Calori din carbohidrați |
18.4 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
3.9 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
5.7 |
kcal |
|
Energie |
117 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
5.29 |
g |
2% |
Fibre alimentare, total |
2.2 |
g |
9% |
Glucide, total |
2.34 |
g |
|
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
6 |
mg |
1% |
Fier, Fe |
1.74 |
mg |
10% |
Magnesiu, Mg |
12 |
mg |
3% |
Fosfor, P |
87 |
mg |
9% |
Potasiu, K |
356 |
mg |
10% |
Sodiu, Na |
2 |
mg |
0% |
Zinc, Zn |
0.87 |
mg |
6% |
Cupru, Cu |
0.504 |
mg |
25% |
Mangan, Mn |
0.115 |
mg |
6% |
Seleniu, Se |
11.9 |
μg |
17% |
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
4 |
mg |
7% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.073 |
mg |
5% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.3 |
mg |
18% |
Vitamina B-3, niacină |
4.46 |
mg |
22% |
Acid pantotenic |
2.16 |
mg |
22% |
Vitamina B-6 |
0.095 |
mg |
5% |
Folat, total |
18 |
μg |
5% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
18 |
μg |
|
Folat, DFE |
18 |
μg |
|
Colină, total |
20.4 |
mg |
|
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina B-12, adăugată |
0 |
μg |
|
Vitamina A, IU |
0 |
IU |
0% |
Vitamina A, RAE |
0 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Caroten, beta |
0 |
μg |
|
Caroten, alfa |
0 |
μg |
|
Cryptoxanthin, beta |
0 |
μg |
|
Licopen |
0 |
μg |
|
Luteină + zeaxantină |
0 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
0.01 |
mg |
0% |
Vitamina E, adăugată |
0 |
mg |
|
Vitamina D (D2 + D3) |
0.2 |
μg |
|
Vitamina D2 (ergocalciferol) |
0.2 |
μg |
|
Vitamina D3 (cholecalciferol) |
0 |
μg |
|
Vitamina D |
8 |
IU |
2% |
Vitamina K (phylloquinone) |
0 |
μg |
0% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
0.47 |
g |
1% |
Acizi grași saturați, total |
0.061 |
g |
0% |
4:0 |
0 |
g |
|
6:0 |
0 |
g |
|
8:0 |
0 |
g |
|
10:0 |
0.001 |
g |
|
12:0 |
0.005 |
g |
|
14:0 |
0.002 |
g |
|
16:0 |
0.03 |
g |
|
18:0 |
0.01 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
0.008 |
g |
|
16:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
0.007 |
g |
|
20:1 |
0 |
g |
|
22:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
0.183 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
0.179 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0.001 |
g |
|
18:4 |
0 |
g |
|
20:4 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:5 n-3 (EPA) |
0 |
g |
|
22:5 n-3 (DPA) |
0 |
g |
|
22:6 n-3 (DHA) |
0 |
g |
|
Acizi grași trans, total |
0 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
2.17 |
g |
4% |
Triptofan |
0.024 |
g |
|
Treonină |
0.075 |
g |
|
Izoleucină |
0.053 |
g |
|
Leucină |
0.084 |
g |
|
Lizină |
0.075 |
g |
|
Metionină |
0.022 |
g |
|
Cisteină |
0.009 |
g |
|
Fenilalanină |
0.06 |
g |
|
Tirozină |
0.031 |
g |
|
Valină |
0.163 |
g |
|
Arginină |
0.055 |
g |
|
Histidină |
0.04 |
g |
|
Alanină |
0.14 |
g |
|
Acid aspartic |
0.137 |
g |
|
Acid glutamic |
0.24 |
g |
|
Glicină |
0.064 |
g |
|
Prolină |
0.053 |
g |
|
Serină |
0.066 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
91.08 |
g |
|
Cenușă |
0.99 |
g |
|
Alcool, etilic |
0 |
g |
|
Cafeină |
0 |
mg |
|
Teobromină |
0 |
mg |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Actualizat la: 09.06.2024
Comentarii