Papaya - beneficii gustoase pentru sănătate!
Papaya este un fruct tropical plin de o bogăție de nutrienți care oferă numeroase beneficii pentru sănătatea omului. Fiind plin de antioxidanți, papaya te ajută să te lupți cu radicalii liberi, să reduci inflamațiile și să te menții tânăr și sănătos.
Papaya este fructul arborelui Carica papaya (plantă ierbicee tropicală foarte mare, care crește repede și poate ajunge la înălțimi cuprinse între 3-6 m). Mai poartă și denumirea de pawpaw – pepene tropical pentru că are un conținut mare de apă, aproape 90%. Are coaja verde sau galbenă. Crește în mai toate regiunile tropicale. În comerț însă este cel mai des întâlnită specia de papaya din Hawai, India, Mexic și Australia care are miezul portocaliu, cu gust dulce, iar în centru are semințe negre cu gust acru.
Datorită proprietăților sale benefice sănătății, precum și a utilizării sale în prepararea cosmeticelor, papaya mai este numită și „fructul îngerilor”, denumire pe care i-a dat-o Cristofor Columb.
Ca utilizare pentru consum este de preferat fructul proaspăt de papaya, însă se poate folosi și sub forma de fructe uscate. Alte modalități de preparare: în înghețate, băuturi și shake-uri.
În cartea sa „Sănătate prin nutriție” medicul George D. Pamplona – Roger punctează că atât papaya (nimit și pepene tropical, așa cum am amintit deja mai sus), cât și pepenele (92% apă) au un conținut cam la fel de mare de apă. Totuși aceste două fructe fac parte din familii botanice distincte, cu trăsături complet diferite.
Beneficii ale consumului de papaya
- Vitamina C - 100 g de papaya furnizează vitamina C în proporție de 103% din DZR (doza zilnică recomandată pentru un adult). Vitamina C are o mare importanță pentru buna funcționare a organismului uman, îndeplinind următoare funcții: combate radicalii liberi, fiind un antioxidant puternic; este implicată în mod vital în producerea de colagen, care este important pentru creșterea și repararea celulelor; este de ajutor în absorbția fierului; întărește sistemul imunitar ca să lupte împotriva infecțiilor virale și bacteriene; ajută la reducerea nivelului colesterolului din sânge; este importantă pentru reducerea riscurilor de dezvoltare a mai multor forme de cancer; ajută la scăderea tensiunii arteriale; previne scorbutul. Deoarece vitamina C se elimină destul de rapid, în doar două sau trei ore (în funcție și de cantitatea de alimente din stomac) este recomandat să vă asigurați se surse bogate în vitamina C pe întreg parcursul zilei. Papaya, fiind un fruct foarte bogat în vitamina C, poate fi de mare ajutor în acoperirea necesarului de vitamina C.
- Digestie bună – datorită nutrienților pe care îi conține, papaya este un fruct recomandat în tratarea bolilor stomacului și ale intestinelor: gastrită, arsuri ale stomacului, ulcer, colită, intestin iritabil, diaree infecțioasă, paraziți intestinali. Oamenii care trăiesc la tropice consideră papaya un remediu bun împotriva constipației și al altor probleme ale tranzitului intestinal, cum ar fi sindromul colonului iritabil. În plus, papaya conține o enzimă, numită papaină, care ajută la digestia proteinelor. O cercetare efectuată timp de 40 de zile sub egida Centrului de Cercetare a Grupului Științific Internațional de Medicină preventivă din Viena, Austria a arătat că papaya este de ajutor la atenuarea simptomelor constipației și balonării.
- Acuitate vizuală – papaya conține vitamina A și betacaroten din belșug, care au un rol important în menținerea acuității vizuale în timpul nopții, având totodată un rol și în prevenirea degenerescenței maculare legate de înaintarea în vârstă.
- Piele sănătoasă – datorită conținutului bogat în antioxidanți papaya te ajută să-ți păstrezi pielea netedă și tânără, fiind recomandată în tratarea bolilor de piele: eczeme, acnee și furunculoză. Cercetătorii cred că radicalii liberi sunt responsabili într-o mare măsură pentru ridarea și afectarea pielii odată cu trecerea anilor. Vitamina C și licopenul conținute în papaya pot fi de ajutor în reducerea semnelor asociate cu îmbătrânirea.
- Copii sănătoși - papaya se numără printre fructele bogate în folați - substanță solubilă în apă, aparținând complexului B, numită și vitamina M care este esențială pentru formarea globulelor roșii în sânge; în papaya se găsesc 38µg/100 g – aproape la fel de mult ca în mango. Alte surse naturale de folați sunt: legumele cu frunze verzi, morcovii, anghinarea, caisele, dovleacul, avocado și secară. Folatul este foarte important pentru femeile care doresc că să devină mame sau care se află în primele săptămâni de sarcină. Acestea trebuie să se asigure de un aport suficient din această vitamină, aceasta fiind absolut necesară pentru o dezvoltare normală a copilului. Papaya, fiind o sursă bogată în folați, poate să ajute la asigurarea necesarului de folați.
- Proprietăți anticanceroase – cercetările efectuate au confirmat că licopenul (care se găsește din belșug în fructele de papaya) reduce riscul de cancer care afectează o serie de organe, în același timp exercitând și un efect de reducere a creșterii tumorilor existente. Specialiștii pun capacitatea fructului de papaya de a se lupta cu cancerile pe seama bogăției sale de antioxidanți care neutralizează radicalii liberi responsabili de apariția și dezvoltarea cancerului.
Papaya crudă - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Carica papaya
Nume original USDA: Papayas, raw
Cod USDA: 9226
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
43 |
kcal |
2% |
Calori din carbohidrați |
39 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
2.2 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
1.6 |
kcal |
|
Energie |
179 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
10.82 |
g |
4% |
Fibre alimentare, total |
1.7 |
g |
7% |
Glucide, total |
7.82 |
g |
|
Sucroză |
0 |
g |
|
Glucoză (dextroză) |
4.09 |
g |
|
Fructoză |
3.73 |
g |
|
Lactoză |
0 |
g |
|
Maltoză |
0 |
g |
|
Galactoză |
0 |
g |
|
Amidon |
0 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
20 |
mg |
2% |
Fier, Fe |
0.25 |
mg |
1% |
Magnesiu, Mg |
21 |
mg |
5% |
Fosfor, P |
10 |
mg |
1% |
Potasiu, K |
182 |
mg |
5% |
Sodiu, Na |
8 |
mg |
0% |
Zinc, Zn |
0.08 |
mg |
1% |
Cupru, Cu |
0.045 |
mg |
2% |
Mangan, Mn |
0.04 |
mg |
2% |
Seleniu, Se |
0.6 |
μg |
1% |
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
60.9 |
mg |
102% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.023 |
mg |
2% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.027 |
mg |
2% |
Vitamina B-3, niacină |
0.357 |
mg |
2% |
Acid pantotenic |
0.191 |
mg |
2% |
Vitamina B-6 |
0.038 |
mg |
2% |
Folat, total |
37 |
μg |
9% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
37 |
μg |
|
Folat, DFE |
37 |
μg |
|
Colină, total |
6.1 |
mg |
|
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina B-12, adăugată |
0 |
μg |
|
Vitamina A, IU |
950 |
IU |
19% |
Vitamina A, RAE |
47 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Caroten, beta |
274 |
μg |
|
Caroten, alfa |
2 |
μg |
|
Cryptoxanthin, beta |
589 |
μg |
|
Licopen |
1828 |
μg |
|
Luteină + zeaxantină |
89 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
0.3 |
mg |
2% |
Vitamina E, adăugată |
0 |
mg |
|
Tocoferol, beta |
0.02 |
mg |
|
Tocoferol, gama |
0.09 |
mg |
|
Tocoferol, delta |
0.01 |
mg |
|
Tocotrienol, alfa |
0 |
mg |
|
Tocotrienol, beta |
0.07 |
mg |
|
Tocotrienol, gama |
0.01 |
mg |
|
Tocotrienol, delta |
0 |
mg |
|
Vitamina D (D2 + D3) |
0 |
μg |
|
Vitamina D |
0 |
IU |
0% |
Vitamina K (phylloquinone) |
2.6 |
μg |
3% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
0.26 |
g |
0% |
Acizi grași saturați, total |
0.081 |
g |
0% |
4:0 |
0 |
g |
|
6:0 |
0 |
g |
|
8:0 |
0 |
g |
|
10:0 |
0 |
g |
|
12:0 |
0.002 |
g |
|
14:0 |
0.013 |
g |
|
16:0 |
0.06 |
g |
|
18:0 |
0.004 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
0.072 |
g |
|
16:1 undifferentiated |
0.038 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
0.034 |
g |
|
20:1 |
0 |
g |
|
22:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
0.058 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
0.011 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0.047 |
g |
|
18:4 |
0 |
g |
|
20:4 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:5 n-3 (EPA) |
0 |
g |
|
22:5 n-3 (DPA) |
0 |
g |
|
22:6 n-3 (DHA) |
0 |
g |
|
Acizi grași trans, total |
0 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
0.47 |
g |
1% |
Triptofan |
0.008 |
g |
|
Treonină |
0.011 |
g |
|
Izoleucină |
0.008 |
g |
|
Leucină |
0.016 |
g |
|
Lizină |
0.025 |
g |
|
Metionină |
0.002 |
g |
|
Fenilalanină |
0.009 |
g |
|
Tirozină |
0.005 |
g |
|
Valină |
0.01 |
g |
|
Arginină |
0.01 |
g |
|
Histidină |
0.005 |
g |
|
Alanină |
0.014 |
g |
|
Acid aspartic |
0.049 |
g |
|
Acid glutamic |
0.033 |
g |
|
Glicină |
0.018 |
g |
|
Prolină |
0.01 |
g |
|
Serină |
0.015 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
88.06 |
g |
|
Cenușă |
0.39 |
g |
|
Alcool, etilic |
0 |
g |
|
Cafeină |
0 |
mg |
|
Teobromină |
0 |
mg |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Actualizat la: 20.11.2019
Comentarii