Pâine tradițională de sărbători

0 Comentează
Share:

Pâinea tradițională de sărbători, cu sau fără adaosuri de semințe, este cea mai frumoasă pâine pe care o poate vedea cineva în existența lui de copil sau de adult. Când eram doar o copilă am văzut pâine tradițională de sărbătorile de Paște pregătită pentru o bisericuță dintr-un sat și mi s-a părut grozavă ca aspect, căci de gustat nu am degustat-o pentru că era pregătită special pentru slujba de la biserică.

Pâine tradițională de sărbători

Dar treptat am învățat să pregătesc chiar eu o pâine tradițională deosebită, ornată cu struguri sau cu flori din aluat, uneori chiar cu adaosuri de semințe și uleiuri de floarea-soarelui ori de măsline.

Pâine tradițională de sărbătoriÎn imaginile aranjate printre rândurile scrise sunt pâinile făcute de mâinile delicate ale unei copile, care a ornat pâinea cu împletituri din aluat sau cu model de strugure, simbol al belșugului rodului viței-de-vie.

Pe vremuri domnitorii țării erau întâmpinați cu pâine tradițională pregătită cu multă măiestrie, astăzi pâinile tradiționale se fac pentru ocaziile de sărbătoare sau pentru ceremoniile de nuntă.

Și dacă te gândești câtă încărcătură plină de simboluri frumoase aduce cu sine o pâine pregătită tradițional și asta nu e tot, căci aroma ei umple ulița satului, dacă e pregătită în cuptor de lut sau de piatră.

Vă dorim sănătate și belșug de pâine bună pe masă!