Pâine cu seminţe

0 Comentează
Share:

În România, făina de grâu reprezintă materia primă pentru industria de panificaţie; dar în alte locuri de pe glob pâinea poate fi în totalitate din făină de: secară, hrişcă, mei, orz, ovăz, psyllium – origină din India.

O făină bună, creativitate, timp şi pricepere sunt ingredientele ideale pentru a obţine o varietate de bunătăţi, precum: pâine cu seminţe, fursecuri cu nuci şi stafide, cornuri umplute cu gem de caise sau de prune, covrigi cu mac sau cu susan, plăcinte cu mere şi migdale sau cu dovleac şi bucăţele de curmale, brioşe, cozonaci cu stafide aurii şi mixt de nuci, clătite, aluaturi pentru pizza, etc.

Am avut plăcerea să particip la sărbătoarea secerişului, în 28. 10. 2017 – Târgovişte, ocazie în care cei prezenţi au mulţumit lui Dumnezeu pentru roadele obţinute în acest an, copiii au cântat vocal sau cu instrumente, iar la sfârşit au avut bucuria să servească din prăjiturile pregătite pentru ei. Atenţia mi-a fost atrasă de aspectul pâinii cu seminţe făcută de d-na Margareta Ilinca şi în cele  scrise mai jos voi prezenta reţeta dânsei.

 

Ingrediente:

1 kg şi jumătate făină,

3 linguri de tărâţe de grâu,

4 pacheţele de drojdie uscată,

1 litru de apă,

1 linguriţă sare,

3 linguri de ulei.

Mod de preparare a pâinii cu seminţe

Se amestecă tărâţele de grâu cu făina, apoi se adaugă toate celelalte ingrediente şi se frământă timp de 15 – 20 de minute până se obţine o cocă omogenă.

Se pune aluatul pe planşetă şi se întinde cu sucitorul, după care se taie fâşii de cocă de 10 cm lăţime. Fiecare fâşie se împătureşte ca un evantai, pe care-l vom aşeza în poziţie verticală într-o tavă rotundă. Aranjarea evantaielor din cocă se face începând de la marginea tăvii; se fixează unul lângă altul până ce întreaga suprafată a tăvii va fi umplută. Se lasă să crească timp de 30 de minute, apoi se unge cu puţină apă călduţă şi se presară un mixt de seminţe (susan, de dovleac, seminţe de in şi de floarea soarelui, etc.). Se pune la copt la foc potrivit.

Vă dorim poftă bună!