Pădurea cu alune – activitate educațională

2 comentarii
Share:

Bunica mi-a povestit când era copil că există o pădure de alune și de nuci pentru fiecare veveriță, iar reușita proviziilor depinde de fiecare în parte cât e de silitoare și de harnică

Activitatea educațională – Pădurea de alune – este una fascinantă și se pot învăța animalele  și copacii și păsările sau alte viețuitoare care trăiesc în pădure, iar învățarea poate fi atât prin cântec, prin desen prin joacă de lucru manual (exemplu: asamblarea sau confecționare de obiecte din materiale adunate din pădure, exemplu: figurine, coronițe, mini felicitări, cutiuțe cu motiv floral sau cu frunze din pădure ori prin tehnica șervețelului care să fie imprimat cu un decor de frunze și de fructe ale pădurii, etc.).

Obiective activitate educațională – Pădurea cu alune

Pădurea cu alune - activitate educațională

  • Să ajute copilul să descopere diferitele soiuri de aluni, după culoarea frunzelor și după forma alunelor și ale altor copaci din pădure: stejari (les chênes), mesteceni, fagi (les hêtres – în limba franceză), frasin (frêne), alunul (le noisetier), etc.

  • Să dezvolte calitățile creatoare ale elevilor atât prin artă plastică, dar și prin creație de versuri sau compunere de cel puțin o pagină și jumătate.

  • Să consolideze informații despre animalele pădurilor și în mod special al acelora care se hrănesc cu alune sau cu nuci.

Pădurea cu alune - activitate educaționalăSă sporească interesul în rândul copiilor pentru lectură despre viețuitoarele pădurilor de alune (fie ele înaripate sau nu).

  • Să creeze un bagaj de cunoștiințe care să ajute copii atât muzical, cât și artistic prin pictură sau desen în creion să deosebească diferențele dintre lucrările realzare de mari compozitori sau pictori, care au redat lucrări deosebite pe tematica dată, anume: Pădurea cu alune.

  • Să înlesnească posibilitatea de a relaționa creativ despre subiectul propus pentru lecția educațională -Pădure cu alune.

Timpul alocat pentru prezentarea istorioarei audio despre pădurea cu alune și a cântecelor despreê pădurea cu alune este de maximum 25 de minute.

Pădurea cu alune - activitate educațională

Timp alocat pentru creație de poezie sau de compuneri, creații plastice cu natura statică cu akune 30 de minute.

În cadrul activităților de creație realizate în urma audierii istorioarei despre pădurea cu alune și a cântecelor pe această tematică, ca de exemplu: În pădurea cu alune - Dans la forêt – l’histoire pour enfants, cântec în franceză despre pădure – Dans la forêt lointaine sau cântecul Ma forêt și animalele pădurii care mănâncă alune (Veverița, mistrețul și altele).

Activitate educațională – Pădurea cu alune s-a finalizat cu realizarea de coronițe din materiale naturale adunate din pădure (frunze și coji de alune, flori uscate diverse adunate cu elevii cu ocazia plimbării realizare pentru recunoașterea arborilor și arbuștilor pădurii). Imaginile din cadrul articolului sunt creațiile de coronițe realizate cu materiale naturale și cu învelișul de la alune, care mai întâi a fost vopsit și lăsat la uscat sau care a fost utilizat în forma lui naturală, fără adaos de culoare.

Vă dorim tuturor instructorilor, dar și părinților mult succes în lucrul cu cei mici și reușita aprofundării noțiunilor interesante despre pădure și despre viețuitoarele ei și a soiurilor de copaci care o alcătuiesc, fie ei și aluni!