Orzul - beneficii, utilizări și curiozități
Orzul (Hordeum vulgare), spre deosebire de celelalte cereale, se distinge printr-o mai largă răspândire geografică, fiind singura cereală care atinge 70º altitudine nordică. Orzul așadar se cultivă și în Novegia, în munții Alpi până la 1700 m altitudine, în Caucaz până la 2700 m, în Tibet până la 4700 m, iar în Pundjab până la 5000 m. În același timp, orzul este apreciat și în regiunile excesiv de călduroase, precum: Nordul Africii până la oazele Saharei.
Orzul, ca și grâul, are o îndelungată istorie, fiind cultivat de către oameni din cele mai vechi timpuri. Astfel găsim această cereală menționată și pe paginile Sfintei Scripturi, nu mai puțin de 35 de ori. Prima menționare se găsește în Exodul:
”Inul şi orzul se prăpădiseră, pentru că orzul tocmai dăduse în spic, iar inul era în floare...” Exod 9: 31
Iar ultima menționare se află în Apocalipsa:
”Şi, în mijlocul celor patru făpturi vii, am auzit un glas care zicea: „O măsură de grâu pentru un dinar. Trei măsuri de orz pentru un dinar! Dar să nu vatămi untdelemnul şi vinul!” Apocalipsa 6: 6
Orzul oferă organismului uman o gamă largă de nutrienți: vitamine (vitamine din complexul B: B1, B2, B3, B6), minerale (seleniu, mangan, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru), fibre alimentare.
Beneficii și utilizări ale orzului
-
Puternic energizant! Bogăția de nutrienți pe care îi conține orzul verde - folosit ca suc, 1 pahar în fiecare dimineață, administrat cu înghițituri rare, înainte de micul dejun, - ajută organismul să recăpăte energia și vitalitatea pierdută.
-
Hrana oamenilor! Boabele de orz măcinate dau o făină foarte bună care este folosită pentru prepararea produselor de panificație.
-
Terapeutic! Orzul intră în categoria plantelor care oferă multiple beneficii terapeutice, folosindu-se în acest scop cura de orz verde.
-
Hrana animalelor! Boabele de orz au o valoare furajeră comparabilă cu valoarea furajeră a boabelor de porumb.
Curiozități despre orz
-
Potrivit descoperirii dr. Yoshihide Hagiwara (absolvent al Universității Kumamoto din Japonia), cura de orz verde timp de 30 de zile este benefică în tratarea a peste 53 de boli, deoarece orzul verde are un efect antiinflamator foarte puternic.
-
Orzul verde în comparație cu alte plante este mai bogat în nutrienți, având:
- de 250 de ori mai multă vitamina A decât salata;
- de 25 de ori mai mult potasiu decât bananele;
- de 11 ori mai mult calciu decât laptele.
-
Orzul verde este cea mai bogată resursă de SOD (Superoxid dismutaza) – enzimă activă în vindecarea bolilor, inclusiv în prevenirea cancerului.
Orz integral - Valori nutriționale
Calorii
Nutrient | UM | %DZR | |
Energie | 354 | kcal | 18% |
Calori din carbohidrați | 290.2 | kcal | |
Calorii din lipide | 19.3 | kcal | |
Calorii din proteine | 44.3 | kcal | |
Energie | 1481 | kJ |
Carbohidrați
Nutrient | UM | %DZR | |
Carbohidrați, total | 73.48 | g | 24% |
Fibre alimentare, total | 17.3 | g | 69% |
Glucide, total | 0.8 | g |
Minerale
Nutrient | UM | %DZR | |
Calciu, Ca | 33 | mg | 3% |
Fier, Fe | 3.6 | mg | 20% |
Magnesiu, Mg | 133 | mg | 33% |
Fosfor, P | 264 | mg | 26% |
Potasiu, K | 452 | mg | 13% |
Sodiu, Na | 12 | mg | 1% |
Zinc, Zn | 2.77 | mg | 18% |
Cupru, Cu | 0.498 | mg | 25% |
Mangan, Mn | 1.943 | mg | 97% |
Seleniu, Se | 37.7 | μg | 54% |
Vitamine
Nutrient | UM | %DZR | |
Vitamina C, acid ascorbic total | 0 | mg | 0% |
Vitamina B-1, tiamină | 0.646 | mg | 43% |
Vitamina B-2, riboflavină | 0.285 | mg | 17% |
Vitamina B-3, niacină | 4.604 | mg | 23% |
Acid pantotenic | 0.282 | mg | 3% |
Vitamina B-6 | 0.318 | mg | 16% |
Folat, total | 19 | μg | 5% |
Acid folic | 0 | μg | |
Folat | 19 | μg | |
Folat, DFE | 19 | μg | |
Vitamina B-12 | 0 | μg | 0% |
Vitamina B-12, adăugată | 0 | μg | |
Vitamina A, IU | 22 | IU | 0% |
Vitamina A, RAE | 1 | μg | |
Retinol | 0 | μg | |
Caroten, beta | 13 | μg | |
Caroten, alfa | 0 | μg | |
Cryptoxanthin, beta | 0 | μg | |
Licopen | 0 | μg | |
Luteină + zeaxantină | 160 | μg | |
Vitamina E, alfa-tocopherol | 0.57 | mg | 3% |
Vitamina E, adăugată | 0 | mg | |
Vitamina D (D2 + D3) | 0 | μg | |
Vitamina D | 0 | IU | 0% |
Vitamina K (phylloquinone) | 2.2 | μg | 3% |
Lipide și acizi grași
Nutrient | UM | %DZR | |
Lipide, total | 2.3 | g | 4% |
Acizi grași saturați, total | 0.482 | g | 2% |
4:0 | 0 | g | |
6:0 | 0 | g | |
8:0 | 0 | g | |
10:0 | 0 | g | |
12:0 | 0.006 | g | |
14:0 | 0.011 | g | |
16:0 | 0.411 | g | |
18:0 | 0.017 | g | |
Acizi grași mononesaturați, total | 0.295 | g | |
16:1 undifferentiated | 0.006 | g | |
18:1 undifferentiated | 0.241 | g | |
20:1 | 0 | g | |
22:1 undifferentiated | 0 | g | |
Acizi grași polinesaturați, total | 1.108 | g | |
18:2 undifferentiated | 0.999 | g | |
18:3 undifferentiated | 0.11 | g | |
18:4 | 0 | g | |
20:4 undifferentiated | 0 | g | |
20:5 n-3 (EPA) | 0 | g | |
22:5 n-3 (DPA) | 0 | g | |
22:6 n-3 (DHA) | 0 | g | |
Colesterol | 0 | mg | 0% |
Proteine și amino acizi
Nutrient | UM | %DZR | |
Proteine | 12.48 | g | 25% |
Triptofan | 0.208 | g | |
Treonină | 0.424 | g | |
Izoleucină | 0.456 | g | |
Leucină | 0.848 | g | |
Lizină | 0.465 | g | |
Metionină | 0.24 | g | |
Cisteină | 0.276 | g | |
Fenilalanină | 0.7 | g | |
Tirozină | 0.358 | g | |
Valină | 0.612 | g | |
Arginină | 0.625 | g | |
Histidină | 0.281 | g | |
Alanină | 0.486 | g | |
Acid aspartic | 0.779 | g | |
Acid glutamic | 3.261 | g | |
Glicină | 0.452 | g | |
Prolină | 1.484 | g | |
Serină | 0.527 | g |
Alte informații
Nutrient | UM | %DZR | |
Apă | 9.44 | g | |
Cenușă | 2.29 | g | |
Alcool, etilic | 0 | g | |
Cafeină | 0 | mg | |
Teobromină | 0 | mg |
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Bibliografie:
-
Sănătate prin alimentație, Dr. George D. Pamplona – Roger, Ed. Viață și sănătate, 2011
-
Îndreptar profilactic și terapeutic de medicină naturistă, Dr. Doru Laza, Ed. Păzitorul Adevărului, ediția a 2 -a, 2000
Comentarii