Nucul și nucile diferențe și beneficii
Nucul: ce este?
Vă place să stați vara la umbra nucului din curte sau să-i culegeți fructele pe sezon de toamnă pentru a vă bucura toată iarna de miezul lor bun. Noi când ne întrebăm ce este nucul ne gândim la nucul de pe meleagurile noastre românești, dar nuc este și cel brazilian care dă niște nuci braziliene super de gustoase și hrănitoare.
Nucul este un pom care face nuci delicioase ce sunt protejate inițial de o coajă verde apoi de coajă lemnoasă. Ca proveniență nucul este din Eurasia și poate fi de mai multe soiuri, însă toate fac parte din familia Juglandaceae. Nucul poate fi găsit pe malurile râurilor sau pe dealuri și prin curțile oamenilor sau este cultivat pe zone foarte mari aproape în întreaga lume, nu numai datorită gustului său unic și accentuat, ci și datorită diferitelor sale beneficii pentru sănătate. Într-adevăr, se remarcă faptul că nucile conțin o cantitate mare de acizi grași polinesaturați, în special omega-3. Coaja protejează materialul comestibil din interiorul fructului, conținând suficiente substanțe ideale pentru o sănătate perfectă. Este bogat în vitamine, nutrienți pentru a lupta împotriva mai multor distrugători ai organismului.

Chiar și nucii de la noi din țară pot prezenta diferențe ca înălțime a pomului și rezistență la temperaturi geroase, ca și mărime de nucă, ca și duritate a cojilor lemnoase (unele se sparg ușor, altele sunt costelive etc.) și în funcție de aceste aspecte deja menționate miezul de nucă poate ajunge să aibă și calități nutritive puțin diferite.
De asemenea sunt diferențe nutriționale între miezul nucilor macadamia și a celor românești sau braziliene. Pentru a vedea diferențele dintre ele las scris în continuare despre fiecare.
Informații despre diferențele dintre nuci și beneficii ale conținutului lor nutritiv
Nucile macadamia se deosebesc de alte feluri de nuci prin conținutul lor bogat de grăsimi (75%), bătând la acest capitol chiar și nucile pecan (a căror conținut de grăsimi depășește de asemenea 70%), iar nucul de Macadamia (familia botanică Proteales) este mereu verde. Înălțimea sa poate atinge 20 m înălțime, desigur dacă se bucură de condiții climatice prielnice (climă umedă subtropicală). Ajunge să dea rod după circa 5 ani de la plantare, fructele sale crescând în ciorchine, asemenea strugurilor.
Nucile de Macadamia își au originea pe coasta de est a Australiei, unde în urma unei expediții în 1857, Ferdinand von Muller (om de știință german) a fost cel care a descris pentru prima dată planta, dându-i și numele. Și deoarce numele prietenului său era Lord Dr. John McAdam (șeful Institutului filozofic din Victoria), așa au ajuns să fie cunoscute nucile australiene sub denumirea de nuci macadamia.
Mai târziu nucile macadamia au ajuns să fie cultivate și în Hawaii. Iar în prezent, acestea se mai cultivă și în sud–estul Africii, nucile de Macadamia fiind din ce în ce mai apreciate în ciuda faptului că erau necesare dalta și ciocanul pentru a putea ajunge la miezul lor delicios și hrănitor.
Nucile pecan sunt mai dulci la gust decât nucile obișnuite și au coaja mai subțire decât acestea. Nucile pecan se disting de celelate nuci printr-un conținut ridicat de grăsimi – peste 70% din total - cel mai mare dintre toate nucile, cu excepția nucilor macadamia.
Profilul acelor grăsimi însă este unul care este benefic pentru sănătatea omului, peste 90% dintre grăsimile conținute fiind fie acizi grași mononesaturați, fie acizi grași polinesaturați.
Nucile pecan cresc în mănunchiuri (câte 2 – 20 de nuci pecan grupate laolaltă), iar atunci când se coc cad pe jos și astfel pot fi adunate, fiind foarte greu de cules datorită înălțimilor foarte mari la care pot ajunge nucii pecan.
Nucile pecan sunt niște nuci asemănătoare cu nucile obișnuite, în ultimul timp ajungând să fie cunoscute și de populația țării noastre. Nucile pecan sunt fructele nucului pecan (Carya illinoinensis – atinge înălțimi până la 60 de metri și este originar din Mexic și America; un pom care are o durabilitate cuprinsă între 200 - 300 de ani).
Nuci pecan -beneficii și utilizări
Nucile braziliene sunt cele mai bogate în seleniu și după cum le spune și denumirea sunt din Brazilia.
Nuci braziliene - beneficii datorate seleniului
-
Așa cum s-a amintit, seleniul este vital pentru producerea de glutation peroxidază, antioxidantul principal al organismului, care își desfășoară activitatea protectoare în fiecare celulă;
-
Seleniul este un antioxidant puternic care are un rol important în combaterea radicalilor liberi, ajutând astfel la încetinirea îmbătrânirii și la prevenirea îmbolnăvirilor premature cauzate de efectele dăunătoare ale stresului oxidativ. Seleniul funcționează în mod sinergetic împreună cu vitamina E (prezentă de asemenea în nucile braziliene), potențându-și puterea unul celuilalt;
-
Ajută bărbații să-și întărească sistemul reproductiv, mărindu-le fertilitatea prin creșterea numărului de spermatozoizi. Bărbații au o nevoie mai mare de seleniu în comparație cu femeile, aproape jumătate din seleniul din organismul lor concentrându-se în testicole și în conductele seminale adiacente prostatei. Atenție: seleniul se mai pierde odată cu ejacularea materialului seminal, de aceea bărbații activi sexual trebuie să se asigure că au o dietă sănătoasă care să le asigure zilnic necesarul de seleniu;
-
Ajută la prevenirea și reducerea riscurilor de apariție a diferitelor tipuri de cancer;
-
Ajută la reducera riscului de accident cerebral vascular;
-
Este important în prevenirea bolilor sistemului cardiovascular și a bolilor de inimă. Deficiențele de seleniu din organism au fost asociate cu creșterea riscurilor de apariție a bolilor cardiovasculare;
-
Este de ajutor femeilor, ajutându-le să treacă mai ușor peste neplăcerile cauzate de menopauză, atenuând bufeurile și problemele legate de aceasta;
-
Ajută la menținerea elasticității țesuturilor, menținându-le tinere;
-
Ajută la prevenirea și tratarea mătreții;
-
Contribuie la întărirea sistemului imunitar, având un rol esențial pentru buna sa funcționare;
-
Ajuta la reglarea funcției tiroidei;
-
Crește longevitatea – dacă ai de gând să trăiești o viață lungă și productivă, atunci este foarte important să te asiguri că ai o nutriție care îți asigură zilinic necesarul de seleniu;
-
Ajută la reducerea simptomelor astmului.
Nucile românești existente la noi în țară sunt din sourile Miroslava, Anica, soiul Ovidiu din Botoșani, Muscelean, Bratia, Jupănești, soiul Velnita (Iași), Germisara, Argesean, soiul Geoagiu 65 și altele. Dintre soiurile cu nucă mare se numără soiul Elegant, Memoria lui Minov și soiul Zorii Răsăritului.
De asemenea sunt cuprinse în categoria de nuci și următoarele: caju, alunele de pădure și fisticul.
Detalii despre beneficiile acestora găsiți în articolele:
Caju – beneficii
Alune de pădure - beneficii
Fistic – beneficii
Modalități de utilizare a nucilor și rețete cu nuci
Nucile pot fi consumate ca atare sau ca adaos pentru diverse preparate culinare, ca de exemplu: fursecuri cu nuci, sarmale de post, plăcinte sau torturi cu ciocolată cu nuci și checuri. În continuare sunt rețete cu nuci: Chiar și borcănelul cu miere poate și cu nuci proaspete.
Lapte de nuci cu paste
Semilună cu gem și nuci
Ciocolată vegană cu nuci și curmale
Vă dorim sănătate cu aport de nutrienți din nuci și fructe proaspete!
Comentarii