Nucile pecan - beneficii și utilizări
Nucile pecan sunt niște nuci asemănătoare cu nucile obișnuite, în ultimul timp ajungând să fie cunoscute și de populația țării noastre. Nucile pecan sunt fructele nucului pecan (Carya illinoinensis – atinge înălțimi până la 60 de metri și este originar din Mexic și America; un pom care are o durabilitate cuprinsă între 200 - 300 de ani).
Nucile pecan sunt mai dulci la gust decât nucile obișnuite și au coaja mai subțire decât acestea. Nucile pecan se disting de celelate nuci printr-un conținut ridicat de grăsimi – peste 70% din total - cel mai mare dintre toate nucile, cu excepția nucilor macadamia.
Profilul acelor grăsimi însă este unul care este benefic pentru sănătatea omului, peste 90% dintre grăsimile conținute fiind fie acizi grași mononesaturați, fie acizi grași polinesaturați.
Nucile pecan cresc în mănunchiuri (câte 2 – 20 de nuci pecan grupate laolaltă), iar atunci când se coc cad pe jos și astfel pot fi adunate, fiind foarte greu de cules datorită înălțimilor foarte mari la care pot ajunge nucii pecan.
» Vezi oferta de NUCI
Beneficiile consumului de nuci pecan
1. Inimă puternică!
Nucile pecan au un conținut bogat de acizi grași care sunt benefici în combaterea bolilor cardiovasculare. Acizii grași conținuți de nucile pecan scad nivelul colesterolului din sânge, iar cantitățile mari de acid linolenic au rolul de a diminua aglomerarea de celule roșii, ferindu-ne astfel de tromboze și de infarct miocardic.
Magneziul conținut în nucile pecan contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Chiar dacă nucile pecan nu pot să vindice hipertensiunea arterială, totuși acestea pot să-și aducă aportul la scăderea acesteia.
În plus, studiile au scos în evidență o reducere cu 9% a riscului de atac cerebral ca rezultat al unui consum de 100 miligrame de magneziu în fiecare zi. Nucile pecan, fiind o sursă bună de magneziu, pot să te ajute la obținerea tuturor acestor beneficii pentru sănătatea ta.
2. Sănătatea ochilor!
Nucile pecan au un conținut bogat de minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu etc.), vitamine (A, B1, E), luteină (antioxidant puternic) și zeaxantină – o substanță benefică pentru piele și vedere.
3. Buna funcționare a sistemului nervos!
Conținutul de tianină (vitamina B1) din nucile pecan furnizează energie organismului și întărește sănătatea sistemului nervos. Magneziul și potasiul din nucile pecan sunt minerale esențiale care contribuie la combaterea stresului și a oboselii, având un rol important în buna funcționare a mușchilor și în transmiterea stimulilor în sistemul nervos.
4. Sistem osos puternic și dinți sănătoși!
100 g nuci pecan conțin 70 mg de calciu, care ajută la întărirea oaselor și a dinților. Utilizate în aluaturile pentru fursecuri sau biscuiți cu semințe de susan și nuci sunt benefice și pentru sănătatea dinților.
În plus, nucile pecan sunt o bună sursă de fosfor, un element care, împreună cu calciul, contribuie la sănătatea oaselor și a dinților.
Fosforul este implicat în aproape toate reacțiile chimice fiziologice, fiind prezent în fiecare celulă din organism. Fosforul este important pentru bătaia regulată a inimii, fiind totodată esențial și pentru buna funcționare a rinichilor.
5. Ajută digestia!
Conținutul ridicat de vitamina A și vitamina E, precum și de fibre alimentare care se găsesc din belșug în nucile pecan este benefic pentru buna funcționare a digestiei, iar zincul din aceste nuci ajută la sinteza proteinelor, având un rol important în refacerea țesuturilor.
Așadar 25 g de nuci (un pumn de nuci pecan) furnizează o mulțime de elemente nutritive esențiale pentru sănătatea organismului, iar consumul lor zilnic ne ajută să ne protejăm de o sumedenie de boli.
6. Controlul greutății corupului!
Studiile au arătat că un consum regulat de nuci, așa cum sunt nucile pecan, este de ajutor la controlul greutății corporale. Acest efect, atât de dorit de foarte multă lume, se datoriează faptului că nucile - prin profilul benefic al grăsimilor, fibrelor și al proteinelor pe care le conțin – contribuie la instalarea rapidă a simțământului de sațietate, crescând totodată și metabolismul.
7. Sistem imunitar puternic!
Nucile pecan sunt o sursă excelentă de mangan, un antioxidant puternic. Acest microelement contribuie la întărirea sistemului imunitar, protejând totodată celule nervoase de efectele negative ale radicalilor liberi. Un aport adecvat de mangan este vital pentru buna funcționare a sistemului nervos central și a creierului.
Nucile pecan - utilizări
În prezent din ce în ce mai multă lume realizează că un stil de viață bazat pe o alimentație vegetariană oferă nenumărate beneficii pentru sănătatea omului prin combinarea de cereale, semințe (semințe de susan, semințe chia, semințe de dovleac, semințe de in, semințe de floarea-soarelui), nuci (nuci pecan, migdale, alune de pădure, miez de nucă, caju) și fructe uscate (caise uscate, prune uscate, smochine uscate, curmale uscate, stafide).
Cerealele, semințele, nucile și fructele uscate pot fi servite împreună la micul dejun, rezultând astfel o mâncare care nu este doar gustoasă, ci și extrem de hrănitoare, contribuind astfel din plin la asigurarea organismului cu nutrienții și elementele de care acesta are atâta nevoie.
Nucile pecan pot fi combinate cu legumele în salate, în special în cele care au la bază legumele cu frunze verzi, îmbunătățind pe de-o parte aspectul estetic și savoarea acestor bunătăți culinare, iar pe de altă parte crescând absorbția de către organism a nutrienților benefici din legume.
Nucile pecan mai sunt folosite la prepararea biscuiților, prăjiturilor și a torturilor. Iar untul obținut din nucile pecan poate fi servit întins pe pâine împreună cu o ceașcă de ceai de fructe de pădure.
Pentru a sublinia încă o dată importanța nutritivă a acestor nucifere voi preciza faptul că NASA (agenția americană care organizează și coordonează expedițiile spațiale) a inclus nucile pecan în meniurile astronauților.
Boli și afecțiuni
Nucile pecan, datorită proprietăților utile pe care le au, sunt recomandate pentru prevenirea și ameliorarea următoarelor boli și afecțiuni:
- boala Beri Beri;
- anemie;
- artrită;
- ateroscleroză;
- glaucom;
- infertilitate;
- boli infecțioase;
- hemoroizi;
- tulburări metabolice.
Nucile pecan - scurt istoric
Cu mii de ani în urmă, pecanul era cunoscut de indienii americani care foloseau lemnul acestui arbore pentru confecționarea diferitelor unelte (de exemplu: topoare), iar fructele erau foarte apreciate reprezentând hrană pentru sezonul rece.
America de Nord se află pe primul loc la producția de nuci pecan – 90% din producția mondială (200 000 tone). Plantații de nuci pecan mai sunt și în: Canada, Israel, Australia, Marea Britanie și în Africa de Sud.
Apreciate pentru multiplele utilizări pe care le oferă nu numai în industria alimentară (la prepararea pralinelor, a înghețatei și a diverselor prăjituri servite în cofetăriile sau restaurantele de lux), dar și pentru multiplele beneficii pe care le aduc sănătății, nucile pecan se găsesc în comerț ca atare sau prăjite, sărate ori trecute prin pudră de zahăr și vanilie.
» Vezi oferta de NUCI
Nuci pecan - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Carya illinoinensis
Nume original USDA: Nuts, pecans
Cod USDA: 12142
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
691 |
kcal |
35% |
Calori din carbohidrați |
56.4 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
602.4 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
31.8 |
kcal |
|
Energie |
2889 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
13.86 |
g |
5% |
Fibre alimentare, total |
9.6 |
g |
38% |
Glucide, total |
3.97 |
g |
|
Sucroză |
3.9 |
g |
|
Glucoză (dextroză) |
0.04 |
g |
|
Fructoză |
0.04 |
g |
|
Lactoză |
0 |
g |
|
Maltoză |
0 |
g |
|
Amidon |
0.46 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
70 |
mg |
7% |
Fier, Fe |
2.53 |
mg |
14% |
Magnesiu, Mg |
121 |
mg |
30% |
Fosfor, P |
277 |
mg |
28% |
Potasiu, K |
410 |
mg |
12% |
Sodiu, Na |
0 |
mg |
0% |
Zinc, Zn |
4.53 |
mg |
30% |
Cupru, Cu |
1.2 |
mg |
60% |
Mangan, Mn |
4.5 |
mg |
225% |
Seleniu, Se |
3.8 |
μg |
5% |
Fluor, F |
10 |
μg |
|
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
1.1 |
mg |
2% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.66 |
mg |
44% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.13 |
mg |
8% |
Vitamina B-3, niacină |
1.167 |
mg |
6% |
Acid pantotenic |
0.863 |
mg |
9% |
Vitamina B-6 |
0.21 |
mg |
11% |
Folat, total |
22 |
μg |
6% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
22 |
μg |
|
Folat, DFE |
22 |
μg |
|
Colină, total |
40.5 |
mg |
|
Betaine |
0.7 |
mg |
|
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina B-12, adăugată |
0 |
μg |
|
Vitamina A, IU |
56 |
IU |
1% |
Vitamina A, RAE |
3 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Caroten, beta |
29 |
μg |
|
Caroten, alfa |
0 |
μg |
|
Cryptoxanthin, beta |
9 |
μg |
|
Licopen |
0 |
μg |
|
Luteină + zeaxantină |
17 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
1.4 |
mg |
7% |
Vitamina E, adăugată |
0 |
mg |
|
Tocoferol, beta |
0.39 |
mg |
|
Tocoferol, gama |
24.44 |
mg |
|
Tocoferol, delta |
0.47 |
mg |
|
Vitamina D (D2 + D3) |
0 |
μg |
|
Vitamina D |
0 |
IU |
0% |
Vitamina K (phylloquinone) |
3.5 |
μg |
4% |
Dihydrophylloquinone |
0 |
μg |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
71.97 |
g |
111% |
Acizi grași saturați, total |
6.18 |
g |
31% |
4:0 |
0 |
g |
|
6:0 |
0 |
g |
|
8:0 |
0 |
g |
|
10:0 |
0 |
g |
|
12:0 |
0 |
g |
|
13:0 |
0 |
g |
|
14:0 |
0 |
g |
|
15:0 |
0 |
g |
|
16:0 |
4.366 |
g |
|
17:0 |
0 |
g |
|
18:0 |
1.745 |
g |
|
20:0 |
0.069 |
g |
|
22:0 |
0 |
g |
|
24:0 |
0 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
40.801 |
g |
|
14:1 |
0 |
g |
|
16:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
40.594 |
g |
|
20:1 |
0.207 |
g |
|
22:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
24:1 c |
0 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
21.614 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
20.628 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0.986 |
g |
|
18:4 |
0 |
g |
|
20:2 n-6 c,c |
0 |
g |
|
20:3 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:4 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:5 n-3 (EPA) |
0 |
g |
|
22:5 n-3 (DPA) |
0 |
g |
|
22:6 n-3 (DHA) |
0 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
Stigmasteroli |
3 |
mg |
|
Campesteroli |
6 |
mg |
|
Beta-sitosterol |
117 |
mg |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
9.17 |
g |
18% |
Triptofan |
0.093 |
g |
|
Treonină |
0.306 |
g |
|
Izoleucină |
0.336 |
g |
|
Leucină |
0.598 |
g |
|
Lizină |
0.287 |
g |
|
Metionină |
0.183 |
g |
|
Cisteină |
0.152 |
g |
|
Fenilalanină |
0.426 |
g |
|
Tirozină |
0.215 |
g |
|
Valină |
0.411 |
g |
|
Arginină |
1.177 |
g |
|
Histidină |
0.262 |
g |
|
Alanină |
0.397 |
g |
|
Acid aspartic |
0.929 |
g |
|
Acid glutamic |
1.829 |
g |
|
Glicină |
0.453 |
g |
|
Prolină |
0.363 |
g |
|
Serină |
0.474 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
3.52 |
g |
|
Cenușă |
1.49 |
g |
|
Alcool, etilic |
0 |
g |
|
Cafeină |
0 |
mg |
|
Teobromină |
0 |
mg |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Actualizat la: 08.06.2022
Comentarii