Nalba – 3 beneficii
Salutare! Ați băut măcar o cană de ceai de nalbă sau ați savurat aroma aburilor din ceaiul de nalbă atunci când vă luptați cu problemele respiratorii? Denumirea de nalbă cuprinde atât nalba mare (Althaea officinalis – denumire latină, La mauve - denumire în franceză) cu flori de culori diferite: albe (se folosesc pentru ceaiuri atât florile, frunzele cât și rădăcinile), roz -violete (Althaea rosea – denumirea latină, popular poartă denumirea de Nalbă de grădină, de la care se folosesc doar florile), Nalba de pădure -Malva silvestris, denumirea latină, iar de la aceasta se pot folosi atât florile cât și frunzele.
Părțile componente ale soiurilor de nalbă au un conținut bogat în mucilagii, așadar prezintă proprietăți benefice pentru calmarea problemelor de respirație (cauzate de răceli cu tuse, viroze sau gripă, inflamații ale laringelui sau bronșite), pentru prevenirea sau tratarea infecțiilor aparatului urinar sau al rinichilor și în liniștirea crampelor la stomac sau la intestine. Cum recunoaștem Nalba și cum o putem folosi în arta culinară aflăm din video-ul: Recunnaître et cuisiner la mauve.
3 beneficii ale nalbei și cum se prepară ceaiul de nalbă?
1. Ceaiul de nalbă te scapă de tuse și de neplăceri ale căilor respiratorii! Ceaiul de nalbă se prepară sub formă de infuzie: 1-2 lingurițe de plantă la o cană de apă și se bea în timpul zile 2-3 căni de ceai, în caz de probleme respiratorii și este indicat ca ceai pentru plămâni.
2. Scapă de afte și de dureri dentare cu gargară cu ceai de nalbă!
Gargara cu ceai de nalbă și cu mușețel este benefică pentru tratarea abceselor dentare sau pentru calmarea amigdalelor inflamate.
3. Relaxează-te în baia cu ceai de nalbă și scapă de hemoroizi!
Băile cu ceai de nalbă și mușețel sunt benefice pentru calmarea durerilor provocate de hemoroizi sau pentru grăbirea vindecării zonelor de piele afectate de infecții cu furuncule.
Dorim să vă bucurați de beneficiile nalbei și de multă sănătate!
1. Tratamente cu plante medicinale - Fitoterapie, Valentin Nădășan, Editura Viață și Sănătate, 1996, București.
2. Farmacia Verde, 1988, București
Actualizat la: 25.04.2024
Comentarii