Morcovul - 15 beneficii

0 Comentează
Share:

Morcovul (Daucus Carota, Fam. Umbelliferae) cunoaște o răspândire mare și provine din vremuri străvechi de la greci și de la romani – care foloseau morcovul ca plantă medicinală și de la aceștia a fost cultivată și în Africa și pe alte continente.

Astăzi morcovul este cultivat atât pe suprafețe mari, cât și pe suprafețe restrânse și este de mai multe culori ( chiar și de nuanță violet cum se poate întâlni în Egipt, iar țara cu cea mai mare productivitate de morcov este considerată Austria cu o producție de 52, 539 Kg/ha.

Morcovul este tot mai apreciat datorită conținutului bogat de betacaroten eficient în menținerea și îmbunătățirea sănătății. Morcovul este o rădăcinoasă des utilizată în curele cu sucuri naturale pentru detoxifierea organismului.

Treptat a fost recunoscută importanța economică și alimentară a morcovului, pornind de la plantații mici și ajungând până la zeci de hectare, iar la noi în țară morcovul este cultivat în zonele cu temperaturi moderate și unde există suficientă apă pentru irigații și belșug de îngrășământ de bălegar.

Morcovul necesită îngrijire pentru evitarea dăunătorilor (Nematodul morcovului – Meloidogyne hapla, Limaxul cenușiu – Agrili maxagreste, Viermii sârmă – Agriotes, Păduchele verde al morcovului – Seniaphis dauci, Păduchele rădăcinilor – Pemphigus dauci, Musca morcovului – Psila rosae) și a bolilor specifice (Alternarioza – Alternaria dauci, Făinarea – Erysiphae heraclei, Putregaiul umed – Erwinia carotovona, etc.).

Morcovul - 15 beneficii

Morcovul - 15 beneficii

1. Morcovi îmbunătățesc digestia! Salatele sau sucurile cu morcov sunt eficiente pentru eliminarea disconfortului provocat de inflamațiile la nivelul stomacului (în caz de constipații, gastrite hiperacide, ulcere gastroduodenale, diaree, infecții cu tenia, hemoragii la nivelul stomacului etc.). Uleiul esențial de morcovi este recomandat atât copiilor, cât și adulților pentru că este benefic împotriva paraziților intestinali.

2. Curele cu suc de morcov benefice în afecțiuni hepatice! Ai ficatul obosit și cauți un remediu împotriva icterului, atunci este bine să consumi morcovi în salate sau chiar să ai o cură cu morcovi o săptămână în fiecare lună.

3. Rinichi sănătoși cu suc de morcov! Datorită conținutului bogat în fibre, minerale și vitamine morcovul este benefic pentru eliminarea acidului uric și sucurile de morcov sunt recomandate în litiază și infecții ale vezicii urinare, reumatism, artritism, gută și alte afecțiuni ca pot apărea la nivelul rinichilor. Suferința provocată de piatra la rinichi nu este de neglijat, așadar sucul de morcov și de țelină ajută la eliminarea toxinelor. Ceaiurile de coada calului și codița șoricelului sunt de asemenea benefice în cazul în care ne luptăm cu suferințe la nivelul rinichilor. Un alt remediu natural binefăcător este cura cu argilă, care se bea dimineața cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a fi consumat micul dejun

4. Morcovii ajută creșterii armonioase la copii! Este bine ca atât copii, cât și adulți să mănânce morcovi pentru aportul de vitamine (A, B1, B2, C și K) pe care aceste legume le aduc organismului și care ajută la întărirea sistemului imunitar și la regenerarea globulelor roșii pentru o creștere armonioasă la copii și o sănătate bună la adulți.

5. Morcovul favorizează producția de lactație la femeile care alăptează! Femeile care alăptează și care au o dietă bogată în consum de sucuri din morcov și fructe diverse se bucură de o secreție maai mare de lapte nutritiv pentru bebelușii lor.

6. Mămâncă morcovi și te bucuri de o sănătate respiratorie bună! Uită de probleme respiratorii cu o hidratare regulată cu apă plată și sucuri din morcovi proaspeți, căci morcovi sunt benefici în combaterea bronșitei și asmului bronșic.

7. Scapă de toxine cu suc de morcovi! Curele cu morcovi sunt eficiente pentru detoxifierea organismului și pentru efectul lor vindecător în cazul bolilor de piele, precum: acnee, dermatoze și altele.

8. Cosmetice naturiste cu morcovi pentru un ten frumos! Vrei un ten curat și fără riduri, atunci bea măcar un suc de morcovi într-una din zilele din săptămână și utilizează cosmetice naturale cu morcov pentru elasticitatea pielii, care mențin pielea strălucitoare și fără riduri. Pentru combaterea afecțiunilor pielii tenului se poate face mască cu morcov ras sau se utilizează sucul proaspăt de morcov pentru hidratarea tenului. Chiar și ceaiul din semințe de morcov este un bun pentru hidratarea pielii tenului.

9. Hrană sănătoasă cu delicatese culinare din morcov! Morcovul este una din legumele des utilizate pentru prepararea supelor și mâncărurilor, dar și în deserturi morcovul a ajuns să fie folosit pentru culoarea frumoasă și gustul specific.

Morcovul - 15 beneficii

10. Combate cancerul cu suc natural din morcovi! Sucurile de morcovi sunt recomandate și pentru efectul lor antiinflamator în caz de abcese și un adevărat purificator al sângelui în combinație cu sfecla roșie; remediu natural în combaterea cancerului de sân și nu numai.

Curele cu morcov sunt recomandate celor care se luptă cu boala secolului – cancerul! Alege să trăiești frumos cu un consum echilibrat de legume, fructe, semințe și nuci; dar și cu o minte pozitivă, căutătoare de soluții bune la problemele de sănătate și de împăcare cu Dumnezeu și cu ceilalți. Viața este un dar de la Dumnezeu și ceea ce alegem să facem cu acest dar va face diferența! Curele cu suc de morcovi sunt recomandate în prevenirea tuturor formelor de cancer: de piele, de prostată, mamar, hepatic, osos, esofagian, renal, gastric, etc.

11. Morcovii sunt excelenți pentru dinți puternici! Sănătatea dentară este foarte importantă, așadar un morcov ronțăit pe zi va întări dantura și va ajuta în caz de infecții ale gingiilor.

12. Morcovul este benefic împotriva durerilor de gât! Deseori pe timp de iarnă, copii și adulții răcesc și au dureri de gât și amigdalitele inflamate... Ce este de făcut? Ceaiurile calde de mușețel și sucurile de fructe și de morcov sunt eficiente împotriva răcelilor, dar și consumul regulat de ceapă și de usturoi este de un real folos, căci sunt alimente antimicrobiene.

13. Vedere mai bună după curele cu morcovi! Consumul de morcovi este benefic pentru îmbunătățirea vederii, în special pentru vederea pe timp de noapte, căci morcovii conțin beta-caroten și alți carotenoizi. Vezi și articolul: 5 meniuri benefice pentru sănătatea vederii

14. Morcovul este tonic-aperitiv! Pentru coloritul lor apetisant și gustul dulce, morcovi sunt utilizat pentru decorul aperitivelor cu ocazia sărbătorilor de nuntă, de onomastică sau pentru decorarea preparatelor culinare pe timp de iarnă. Morcovul poate fi utilizat proaspăt, fiert sau murat pentru salatele de iarnă. O porție de salată cu morcov, țelină și puțină zeamă de lămâie satură și hrănește bine organismul, oferind în același timp și protecție împotriva lipsei de vitamine și minerale în corp.

15. Scapă de obezitate cu sucuri de morcov și zeamă de lămâie! Te lupți cu ceva kg în plus și îți este greu să urci și să cobori treptele casei sau ale blocului tău? E timpul pentru curele cu morcov și zeamă de lămâie și ceva mai mult timp de mers pe jos și vei vedea că stratul de grăsime se ma topi de vei vrea să nu renunți la cura cu suc de morcov și la mișcarea zilnică.
 

Rețete cu morcov

Salata cu cartofi, sfeclă roșie și morcov

Suc de morcov pentru sănătatea ficatului

Smoothie cu morcov și fructe

Rețetă - Salată de morcov cu dovlecel

Salata de morcov cu dovlecel arată excelent de bine, dar este și foarte bună! Salata cu morcov și dovlecel se pregătește în maximum 20 de minute și procesul de preparare cuprinde următoarele: spălatul legumelor și a frunzelor verzi folosite pentru salată și tăiatul sau datul prin răzuitoare a legumelor, adaugarea uleiului și sărarea după gust, apoi amestecul legumelor mai jos menționate împreună cu frunzele verzi alese pentru aromarea salatei de morcov cu dovlecel.

Pentru o porție de salată de morcov cu dovlecel avem nevoie de un morcov potrivit, un castravete cornișor, un ardei roșu, un dovlecel, o legătură de mărar, o ceapă mică, puțin ulei, zeamă de lămâie, puțină sare și poftă bună!

Vă dorim multă sănătate cu preparate culinare cu morcov sau cu sucuri proaspete din morcov!

 

Suc de legume, cocteil, conservat - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Nume original USDA: Vegetable juice cocktail, canned
Cod USDA: 11578

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 22 kcal 1%
Calori din carbohidrați 0 kcal
Calorii din lipide 0 kcal
Calorii din proteine 0 kcal
Energie 92 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 3.87 g 1%
Fibre alimentare, total 0.5 g 2%
Glucide, total 2.84 g
Sucroză 0.07 g
Glucoză (dextroză) 1.37 g
Fructoză 1.4 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0 g
Galactoză 0 g
Amidon 0.3 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 14 mg 1%
Fier, Fe 0.28 mg 2%
Magnesiu, Mg 11 mg 3%
Fosfor, P 19 mg 2%
Potasiu, K 185 mg 5%
Sodiu, Na 169 mg 7%
Zinc, Zn 0.12 mg 1%
Cupru, Cu 0.068 mg 3%
Mangan, Mn 0.08 mg 4%
Seleniu, Se 0.2 μg 0%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 54.3 mg 91%
Vitamina B-1, tiamină 0.05 mg 3%
Vitamina B-2, riboflavină 0.033 mg 2%
Vitamina B-3, niacină 0.722 mg 4%
Acid pantotenic 0.249 mg 2%
Vitamina B-6 0.071 mg 4%
Folat, total 21 μg 5%
Acid folic 0 μg
Folat 21 μg
Folat, DFE 21 μg
Colină, total 8.1 mg
Betaine 0.8 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 706 IU 14%
Vitamina A, RAE 35 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 377 μg
Caroten, alfa 93 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 7119 μg
Luteină + zeaxantină 278 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 1.02 mg 5%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0.03 mg
Tocoferol, gama 0.06 mg
Tocoferol, delta 0 mg
Tocotrienol, alfa 0 mg
Tocotrienol, beta 0.34 mg
Tocotrienol, gama 0 mg
Tocotrienol, delta 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 6.1 μg 8%
Dihydrophylloquinone 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.31 g 0%
Acizi grași saturați, total 0.088 g 0%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0 g
15:0 0 g
16:0 0.06 g
17:0 0 g
18:0 0.021 g
20:0 0.006 g
22:0 0 g
24:0 0 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.06 g
14:1 0 g
15:1 0 g
16:1 undifferentiated 0 g
16:1 c 0 g
16:1 t 0 g
17:1 0 g
18:1 undifferentiated 0.06 g
18:1 c 0.06 g
18:1 t 0 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
22:1 c 0 g
22:1 t 0 g
24:1 c 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.076 g
18:2 undifferentiated 0.064 g
18:2 n-6 c,c 0.064 g
18:2 CLAs 0 g
18:2 t not further defined 0 g
18:3 undifferentiated 0.012 g
18:3 n-3 c,c,c (ALA) 0.012 g
18:3 n-6 c,c,c 0 g
18:3i 0 g
18:4 0 g
20:2 n-6 c,c 0 g
20:3 undifferentiated 0 g
20:3 n-3 0 g
20:3 n-6 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:4 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Acizi grași trans trans-monoenoic, total 0 g
Acizi grași trans-polyenoic, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 0.93 g 2%
Triptofan 0.007 g
Treonină 0.029 g
Izoleucină 0.019 g
Leucină 0.027 g
Lizină 0.029 g
Metionină 0.006 g
Cisteină 0.01 g
Fenilalanină 0.028 g
Tirozină 0.014 g
Valină 0.019 g
Arginină 0.022 g
Histidină 0.015 g
Alanină 0.029 g
Acid aspartic 0.142 g
Acid glutamic 0.455 g
Glicină 0.02 g
Prolină 0.016 g
Serină 0.027 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 94.09 g
Cenușă 0.8 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

1. Fructele și legumele - factori de terapie naturală, Mircea Alexan și Ovidiu Bojor, Editura CERES, 1983

2. Cultura rădăcinoaselor, Uleanu Florina și Victor Popescu, Editura M.A.S.T., 2013

3. Livada, grădina și via - Boli, dăunători și tratamente, F. Mateescu, Editura M.A.S.T. 2008