Mierea - 7 beneficii și 21 de curiozități

0 Comentează
Share:

O singură lingură de miere, consumată în fiecare zi, poate să aducă numeroase beneficii pentru sănătatea ta. Mierea a fost folosită în alimentația omului din cele mai vechi timpuri. Astfel citim în Geneza, prima carte din Biblie, următoarele:

”Israel, tatăl lor, le-a zis: „Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia, și anume: puțin leac alinător și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale.” Geneza 43: 11

Mierea nu fost folosită însă doar în nutriție. Tradițional mierea a fost folosită pentru tratarea unei palete foarte largi de boli: afecțiuni ale ochilor, astm bronșic, infecții ale gâtului, tuberculoză, sughiț, slăbiciune, amețeală, hepatită, constipație, infecții cu viermi, ulcere și răni, etc.

miere polifloră de munte

» Vezi oferta de MIERE

Beneficiile mierii

1. Sursă de antioxidanți

Ca urmare a metabolismului oxigenului din organism se generează așa numiții radicali liberi. Radicalii liberi interacționează chimic cu lipidele, proteinele și acidul dezoxiribonucleic (ADN), care se găsesc în fiecare celulă umană, putând să cauzeze o mulțime de boli. Radicalii liberi sunt responsabili totodată de fenomenul îmbătrânirii. 

Pentru a reduce efectul negativ al radicalilor liberi este important să furnizăm organismului substanțe cu rol antioxidant, care să intercepteze radicalii liberi înainte ca aceștia să-și desfășoare activitatea distrugătoare. Mierea (prin conținutul său de flavonoide și polifenoli) și alte alimente bogate în antioxidanți pot să te protejeze de radicalii liberi. Conținutul de antioxidanți al mierii depinde de tipul mierii și de floarea care furnizează nectarul. De regulă, cu cât este mai întunecată culoarea mierii cu atât este mai mare concentrația acesteia în antioxidanți.
 

2. Îngrijirea pielii și vindecarea rănilor

Mierea este unul dintre cele mai vechi, poate chiar cel mai vechi, tratamente cunoscute de om pentru tratarea rănilor pielii. Aceasta ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor, stimulând totodată celule albe din sânge (responsabile de combaterea infecțiilor și a bolilor) să înceapă procesul de regenerare al țesuturilor. Mierea este eficace în tratarea atât a rănilor, cât și a arsurilor de suprafață sau parțiale.

Mierea este un ingredient des întâlnit în produsele cosmetice. Cercetările au demonstrat că mierea poate să distrugă bacteriile și fungii dăunători. Aceasta conține în mod natural peroxid de hidrogen, cu rol antiseptic.
 

3. Tratarea răcelilor

Mierea este folosită în ameliorarea și tratarea tușei. Aceasta a fost de asemenea folosită ca remediu împotriva infecțiilor gâtului. Data următoare când te confrunți cu tuse sau răceală nu uita să servești ceai fierbinte cu miere și lămâie.

Un studiu efectuat în Journal of Complementary and Alternative Medicine a stabilit că în tratarea tusei mierea a fost la fel de eficace ca și dextromethorphan, un ingredient des întâlnit în tratamentele vândute fără rețetă în farmacii.

» Miere la prețuri avantajoase

4. Ajutor pentru probleme digestive

Oamenii folosesc uneori mierea pentru a trata problemele digestive, cum ar fi diareea, deși cercetările privind eficacitatea acesteia sunt limitate.

Cercetarea științifică sugerează că mierea de oregano, în special, poate avea potențial ca tratament pentru bacteriile Helicobacter pylori (H. pylori), o cauză comună a ulcerelor gastrice.

Mierea neprocesată conține, de asemenea, prebiotice benefice, care hrănesc bacteriile binefăcătoare care se găsesc în intestine. Un microbiom intestinal sănătos este crucial pentru digestie și sănătatea generală.
 

5. Protecție pentru creier

Există anumite dovezi care sugerează că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale mierii pot fi benefice pentru creier. O recenzie din 2022, a constatat că mierea poate:

  • spori capacitatea de memorare;

  • preveni deteriorarea neuronilor;

  • oferi beneficii anti-stres.

În plus, o recenzie din 2017, a scos în evidență faptul că mierea neprocesată poate să conțină ingrediente care sunt de ajutor în lupta împotriva inflamației din hippocampus, parte a creierului implicată în memorare.

 

6. Stimulant de performanță

Mierea poate fi un substitut excelent pentru energizantele folosite în timpul exercițiilor fizice intense. Studiile efectuate pe atleți au relevat creșterea performanței ca urmare a consumului de cantități mici de miere în timpul exercițiilor fizice. Ceea ce este și mai interesant este faptul că mierea a produs un efect mult mai bun decât glucoza.
 

7. Poate să protejeze împotriva rezistenței antibiotice

Prescrierea frecventă de antibiotice pentru infecțiile tractului respirator superior (ITRS) poate să aibă ca rezultat exacerbarea rezistenței la antibiotice. De aceea, este nevoie de alternative eficiente la prescrierea de antibiotice. Mierea, datorită proprietăților sale antimicrobiene, este un remediu la îndemâna tuturor pentru tratarea ITRS, având o bază de dovezi în creștere pentru utilizarea sa.

» Vezi oferta de MIERE

Curiozități despre miere și albine

1. Ce aliment este mai dulce: zahărul sau mierea? Răspunsul corect este: mierea! Mierea este mai dulce decât zahărul aproximativ cu 25%.

2. Astăzi sunt recunoscute mai mult de 300 tipuri de miere. Aceste varietăți depind de tipul de nectar colectat de către albine.

3. Mierea conține o varietate mare de aminoacizi, inclusiv toți cei 9 aminoacizi esențiali și toți aminoacizii neesențiali mai puțin 2 (asparagina și glutamina).

4. Mai mult de 30 de minerale au fost găsite în miere, inclusiv toate mineralele majore (fosfor, natriu, calciu, potasiu, sulf, magneziu și clor).

5. Albinele sunt unicele insecte care produc alimente folosite de către oameni.

6. Mierea se păstrează foarte bine. Un vas cu miere a fost găsit în anul 1922 în mormântul faraonului Tutankhamon. Arheologii (mare curaj din partea lor) au testat mierea și... spre mirarea lor au descoperit că mierea are gust dulce de miere chiar și după mii de ani!

7. O albină lucrătoare produce în decursul vieții sale în medie atâta miere cât să umple 1/12 (a douăsprezece parte) dintr-o linguriță de ceai.

8. Un kg de miere necesită vreo 4,5 milioane de vizite la flori din partea albinelor!

9. Mierea este unicul aliment care conține toate substanțele necesare pentru susținerea vieții, inclusiv apă.

10. Mierea este unica formă de zahăr care nu necesită rafinare.

11. Când o albină găsește ceva care poate să prezinte interes pentru stup (precum o nouă sursă de hrană), se întoarce la stupul său și... dansează! Acest mic „dans tremurător” transmite tuturor celorlalte albine exact unde se află sursa de hrană, de la direcția și distanța în care se află în raport cu stupul, până la unghiul în care se află în raport cu soarele. Chiar și atunci când albina dansează ore în șir, aceasta schimbă direcția și numărul de mișcări pe care le face pe ciclu în raport cu mișcările soarelui, așa încât să transmită locația exactă, chiar dacă este un moment diferit al zilei.

12. Mierea este un antibiotic natural, aceasta accelerează procesul de vindecare și ajută la combaterea infecțiilor.

13. Mierea de Manuka este sortimentul cel mai scump de miere de pe piață. În același timp mierea de Manuka este și cea mai contrafăcută miere de pe fața pământului.

14. Albinele au 170 de receptori ai mirosului și au un simț al mirosului de 50 de ori mai puternic decât un câine.

15. Albinele au două stomacuri – unul pentru mâncare și unul pentru depozitarea nectarului și procesarea lui în miere.

16. Aproximativ o treime din alimentele pe care le consumăm este rezultatul polenizării albinelor.

17. Sunt oameni în Africa care își păzesc câmpurile de intruziunea elefanților prin plasarea stupilor de albină pe perimetrul câmpurilor.

18. Cercetarea pe albinele producătoare de miere a relevat faptul că albinele pot să efectueze calcule matematice simple.

19. România se află pe lista țărilor cu cea mai mare producție de miere (alături de Spania, Ungaria, Germania, Italia, Grecia, Franța și Polonia).

20. Albinele au 5 ochi.

21. Un american consumă, în medie, aproximativ 600 grame de miere pe an. Ar fi interesant de aflat câtă miere consumă românul în decursul aceluiași an. Știe cineva răspunsul la această întrebare?!

 

Riscuri și precauții

Mierea este în general sigură cu excepția persoanelor care sunt alergice la polen.

Mierea nu este un produs sigur pentru sugaci. Nu hrăniți un copil care nu a împlinit vârsta de un an cu niciun fel de miere (din cauza riscului bacteriei Clostridium botulinum, care se poate înmulți în sistemul imatur al sugaciului și să cauzeze boli grave).

» Miere la prețuri avantajoase

Miere - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Nume original USDA: Honey
Cod USDA: 19296

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 304 kcal 15%
Calori din carbohidrați 303.2 kcal
Calorii din lipide 0 kcal
Calorii din proteine 1 kcal
Energie 1272 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 82.4 g 27%
Fibre alimentare, total 0.2 g 1%
Glucide, total 82.12 g
Sucroză 0.89 g
Glucoză (dextroză) 35.75 g
Fructoză 40.94 g
Maltoză 1.44 g
Galactoză 3.1 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 6 mg 1%
Fier, Fe 0.42 mg 2%
Magnesiu, Mg 2 mg 1%
Fosfor, P 4 mg 0%
Potasiu, K 52 mg 1%
Sodiu, Na 4 mg 0%
Zinc, Zn 0.22 mg 1%
Cupru, Cu 0.036 mg 2%
Mangan, Mn 0.08 mg 4%
Seleniu, Se 0.8 μg 1%
Fluor, F 7 μg

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 0.5 mg 1%
Vitamina B-1, tiamină 0 mg 0%
Vitamina B-2, riboflavină 0.038 mg 2%
Vitamina B-3, niacină 0.121 mg 1%
Acid pantotenic 0.068 mg 1%
Vitamina B-6 0.024 mg 1%
Folat, total 2 μg 1%
Acid folic 0 μg
Folat 2 μg
Folat, DFE 2 μg
Colină, total 2.2 mg
Betaine 1.7 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 0 IU 0%
Vitamina A, RAE 0 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 0 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 0 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0 mg 0%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 0 μg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0 g 0%
Acizi grași saturați, total 0 g 0%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0 g
16:0 0 g
18:0 0 g
Acizi grași mononesaturați, total 0 g
16:1 undifferentiated 0 g
18:1 undifferentiated 0 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0 g
18:2 undifferentiated 0 g
18:3 undifferentiated 0 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 0.3 g 1%
Triptofan 0.004 g
Treonină 0.004 g
Izoleucină 0.008 g
Leucină 0.01 g
Lizină 0.008 g
Metionină 0.001 g
Cisteină 0.003 g
Fenilalanină 0.011 g
Tirozină 0.008 g
Valină 0.009 g
Arginină 0.005 g
Histidină 0.001 g
Alanină 0.006 g
Acid aspartic 0.027 g
Acid glutamic 0.018 g
Glicină 0.007 g
Prolină 0.09 g
Serină 0.006 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 17.1 g
Cenușă 0.2 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

Bibliografie:

  1. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research

  2. 11 Health Benefits of Eating a Spoonful of Honey Every Day

  3. 5 Benefits of Raw White Honey

  4. 8 Raw Honey Benefits for Health

  5. Health benefits of raw honey

  6. 7 Health Benefits of Honey

  7. King Tut’s Sweet Tooth

  8. Fun Bee and Honey Facts

  9. Fun Facts about Honey

  10. 155 Amazing Bee Facts: History, Anatomy, Legends, and More

  11. Honey

  12. Honey bee Facts

» Vezi oferta de MIERE