Mâncăruri de sărbători
Sărbătoarea se remarcă prin festivitatea sa și prin frumusețea prezentării preparatelor. Se servesc pe vase mari de ceramică și în boluri de salate cu mai multe porții. Garniturile pentru preparatele de sărbători sunt selectate în moduri complexe, încercând să combine frumos produsele individuale în culoare și formă. Utilizați legume tăiate în forme pentru garnituri (exemplu: stele de morcov, trandafiri din castraveți sau roșii, etc.).
Curățați morcovi și folosiți un cuțit pentru a tăia șanțuri puțin adânci de-a lungul întregii suprafețe. Apoi se toacă în formă de cruce. Stelele de morcov rezultate se fierb într-o cantitate mică de apă.
Garniturile foarte frumoase din legume se obțin folosind un cuțit special ondulat (cuțit de cutie). Garniturile tăiate mărunt se așează în coșuri coapte di aluat bogat nedospit, tăiat din cojile de portocale și mandarine etc.
Coșuri cu dovlecel
Selectați dovleceii tineri de mărime medie, tăiați egal în bucăți de 3 – 4 cm grosime. Mijlocul este îndepărtat, lăsând partea de jos. Marginile superioare sunt tăiate franjurat. Coșurile din dovlecel se coc în cuptor pe foi sau tăvi unse. În astfel de coșuri se servesc mazăre verde cu unt, legume în sos de lapte de migdale, etc.
Coșuri din aluat
Pregătirea aluatului pentru coșuri delicoase ca aperitive sau mini deserturi: Se întinde în farfurii de 5-6 cm grosime și se decupează cercuri puțin mai mari decât diametrul matriței. Un cerc de aluat se pune în forme mici de metal și se presară, presându-l de pe pereți și se fac mai multe înțepături în aluat la fund. Coșurile sunt umplute cu mazăre uscată, astfel încât să nu se deformeze în timpul coacerii.
Coșurile din aluat nedospit coapte se lasă la răcit și se scot din forme. Se servesc în ele salate, pateuri de caju sau de migdale, pastă de ton sau icre de crap cu ceapă și alte garnituri.
Ingrediente pentru coșuri din aluat:
Pentru 10 coșuri de 25 -30 g:
250 ml apă călduță (în care vom dilua cubul de drojdie);
-
500 g făină (se adaugă atât cât este necesară pentru a obține o cocă ușor de frământat);
-
jumătate de cană de ulei de floarea-soarelui;
-
un cub de drojdie; dacă doriți se poate face aluat și fără drojdie, dar se utilizează unt sau ulei în cantitate mai mare pentru ca aluatul să fie fraged și nu înecăcios,
-
puțină sare, iar dacă se doreșete un aluat aromat se pot adăuga și semințe de chimen sau chimion semințe și chiar și diverse pudre de plante (mentă, busuioc, anason etc.)
Coșurile din aluat odată coapte se lasă la răcit și pot fi umplute cu o cremă de unt de caju cu verdeață, flori tăiate din legume sau dacă se dorește a fi deserturi, atunci se vor umple cu o cremă de vanilie ornată cu fructe de pădure (zmeură, afine, mure, etc.)
Vezi și articolele:
Pâine tradițională de sărbători
Idei de mese festive de sărbători
Turtă dulce de sărbători de iarnă
Fructe și acadeaua «Om de zăpadă»
Om de zăpadă din cocos
Iarna este anotimpul în care sărbătorile sunt mai intens sărbătorite, în special sărbătorile de sfârșit de an. Se pregătesc supe calde pentru a trece cu bine peste frigul de afară, se gătesc mâncăruri tradiționale (clătite, colțunași, plăcinte cu legume sau cu fructe răzuite mărunt etc.) și nu în ultimul rând se aranjează o masă festivă la care să participe cu bucurie cei mici și cei mari ai familiei.
Sarmalele de post cu ciuperci sau cu soia texturată, cu făină de migdale, alături de salată de boeuf și de friptura de pește sau de pui, toate sunt acolo pregătite pentru a sărbători frumos. Nu lipsesc nici băuturile calde din fructe pădure (ceaiuri) sau limonada cu afine, nici torturile pregătite cu fructe și nuci.
Vă dorim succes la pregătirea de mâncare de sărbători!
Comentarii