Dacă vara ne place să savurăm o ciorbică răcoroasă sau o supa cremă de legume, în sezonul rece căutăm mâncarica caldă. Astăzi voi scrie una din rețeta mătușii Lucia, anume: mâncărica de cartofi -  hrănitoare și rapid de pregătit.
 

Mâncărică de cartofi

Listă de ingredinte necesare pentru o mâcărică de cartofi gustoasă şi sănătoasă:

Mâncărica de cartofi - mod de preparare

  • Se curăță legumele și se spală. Apoi se taie mărunt ceapa, morcovii, țelina, păstârnacul și se pun la călit în puțină apa, sare și o lingură de ulei.

  • Se adaugă cartofii tăiați cuburi, bulionul și puțină apa în care să se fiarbă legumele.

  • După ce s-au fiert bine cartofii (se verifică cu o furculiță un cartof, dacă intră cu ușurință furculița în el, atunci este fiert), se potrivește de sare mâncărica de cartofi, se pune uleiul și cimbrul. Dacă doriți în loc de cimbru, pentru o aromatizare excelentă mai pot fi utilizate fie frunze de dafin sau oregano. Timp de preparare pentru mâncărica de cartofi maximum 40 - 45 minute.

Vă dorim poftă bună!

Cartofi, congelați, întregi, gătiți, fierți, drenați, cu sare - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Nume original USDA: Potatoes, frozen, whole, cooked, boiled, drained, with salt
Cod USDA: 11837

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 63 kcal 3%
Calori din carbohidrați 56.1 kcal
Calorii din lipide 1.1 kcal
Calorii din proteine 5.5 kcal
Energie 262 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 13.93 g 5%
Fibre alimentare, total 1.4 g 6%

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 7 mg 1%
Fier, Fe 0.84 mg 5%
Magnesiu, Mg 11 mg 3%
Fosfor, P 26 mg 3%
Potasiu, K 287 mg 8%
Sodiu, Na 256 mg 11%
Zinc, Zn 0.25 mg 2%
Cupru, Cu 0.078 mg 4%
Mangan, Mn 0.185 mg 9%
Seleniu, Se 0.2 μg 0%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 9.4 mg 16%
Vitamina B-1, tiamină 0.102 mg 7%
Vitamina B-2, riboflavină 0.025 mg 1%
Vitamina B-3, niacină 1.326 mg 7%
Acid pantotenic 0.28 mg 3%
Vitamina B-6 0.202 mg 10%
Folat, total 8 μg 2%
Acid folic 0 μg
Folat 8 μg
Folat, DFE 8 μg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina A, IU 0 IU 0%
Vitamina A, RAE 0 μg
Retinol 0 μg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.13 g 0%
Acizi grași saturați, total 0.034 g 0%
10:0 0.001 g
12:0 0.004 g
14:0 0.001 g
16:0 0.021 g
18:0 0.005 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.003 g
16:1 undifferentiated 0.001 g
18:1 undifferentiated 0.001 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.056 g
18:2 undifferentiated 0.042 g
18:3 undifferentiated 0.013 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 1.98 g 4%
Triptofan 0.031 g
Treonină 0.072 g
Izoleucină 0.08 g
Leucină 0.119 g
Lizină 0.12 g
Metionină 0.031 g
Cisteină 0.025 g
Fenilalanină 0.088 g
Tirozină 0.073 g
Valină 0.111 g
Arginină 0.091 g
Histidină 0.043 g
Alanină 0.061 g
Acid aspartic 0.483 g
Acid glutamic 0.331 g
Glicină 0.059 g
Prolină 0.071 g
Serină 0.086 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 82.8 g
Cenușă 1.16 g

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.