Mâncare pentru bebeluși și copii
Sănătatea unui copil și a unui adult depinde în mare măsură de o nutriție bine organizată și nutritivă. Acest lucru este deosebit de important pentru copii mici, deoarece în doar un an de la naștere un copil cu dezvoltare normală ar trebui să își tripleze greutatea.
Corpul unui copil are nevoie de aceleași substanțe ca și corpul unui adult, adică proteine complete, grăsimi, carbohidrați, săruri minerale, apă, enzime, acizi organici etc. Vitaminele joacă un rol deosebit de important. Cu deficit de vitamina A, creșterea copilului încetinește, greutatea lui scade, vederea se deteriorează, iar rezistența organismului la diferite boli scade. La fel de important este aportul zilnic de vitamina C. Dacă aceasta este deficitară copilul se confruntă cu un apetit scăzut, oboseală și scăderea creșterii.
Mâncarea pentru bebeluși și importanța vitaminelor pentru copii
Vitamina D joacă un rol important pentru formarea și creșterea oaselor. Un deficit de vitamina B₁ duce la perturbarea sistemului circulator și nervos și la slăbirea memoriei. Cu o deficiență de vitamina B₂ se formează crăpături în colțurile gurii și pare teama de lumină, iar unul din semnele deficienței de PP este diaree prelungită.
Nutriția copilului sub un 1 an
Principalul aliment pentru un sugar până la 1 an este laptele matern. Conține în cantitatea necesară toate substanțele care sunt necesare pentru satisfacerea completă a corpului copilului în alimente până la 5 – 6 luni.
Laptele pe care bebelușul îl primește direct de la sânul mamei este pur bacterian. Cu lapte, agenții de protecție necesari împotriva diferitelor boli îi sunt transmise de la mama sa. Laptele matern este mai bine digerat în stomacul copilului decât în orice alt aliment. Cele mai bune rezultate la hrănirea copilului la sânul mamei se obțin dacă mama însăși este asigurată cu o alimentație adecvată și urmează un regim igienic.
Laptele matern conține proteine complete, care sunt esențiale pentru formarea de noi celule în țesuturile bebelușului, în special până la vârsta de două luni. Pentru bebelușii mai mari de cinci luni se pot administra și produse lactate obținute prin procesarea nucilor sau a boabelor de soia ori chiar și din orez, ca de exemplu: laptele de orez, de orz, de migdale, de caju sau de chiar și de soia.
De obicei bebelușilor li se administrează lapte de vacă și există o gamă variată de lapte praf pe bază de grăsimi din lapte de vacă, dar cea mai hrănitor și bine digerat este laptele de soia sau de migdale.
Pentru copii sub 5 luni, grăsimea din laptele matern și uleiul de pește sunt cele mai valoroase, iar copiilor peste 6 luni li se poate da și unt din caju sau din migdale. Aportul de carbohidrați pentru copii cu vârsta de până la 5 luni provine din laptele matern, iar după 5 luni – din alimente complementare (prepararea terciurilor și a decocturilor din făină, cereale, cartofi și diverse legume).
Sunt astăzi o mulțime de produse fabricate pentru fiecare categorie de vârstă, dar ceea ce este cel mai important este ca timpul de calitate petrecut cu cei din familie să fie de neuitat și copilul să învețe de mic hărnicia care hrănește prin lucrul inteligent al pământului și al resurselor pe care Dumnezeu ni le-a oferit.
Trebuie de menționat că de mare importanță este consumare alimentelor în stare proaspătă, pentru a ne bucura de vitamine și minerale sau proteine sănătoase. Exemplu ce-mi vine în g\nd acum este cel legat de valabilitatea produselor și ca să înțelegem mai bine voi aminti că valabilitatea unei cutii de alimente după deschiderea ei este doar de câteva ore, iar ținute la frigider în borcane ermetice, poate doar pentru maximum o zi.
Terciurile se prepară din cereale zdrobite sau piure: griș, orz, fulgi de ovăz, hrișcă, orez.
Înainte de consum, cerealele sunt sortate, iar grișul zdrobit, hrișca, fulgii de ovăz și orzul se cerne într-o sită. Orezul se spală cu apă fierbinte, orzul perlat cu apă rece, iar grișul, hrișca și orzul prelucrate prin zdrobire fină ca pentru pulberi, se pun la fierb cu apă fără a mai fi necesară spălarea.
Pentru a găti cușcuș sau terni de cereale, se toarnă o porție de cereale pregătite într-o cratiță și se amestecă, se fierbe în apă clocotită sau în lapte clocotit și se pune la foc moderat. Când amestecul dă în clocot, se dă la foc mic și se amestecă des, astfel încât cerealele să fie fierte mai încet.
Pentru a prepara terci de piure, cerealele se fierb până compoziția devine groasă, apoi se freacă într-o sită și se adaugă laptele, se fierbe 1-2 minute la fierbere scăzută și se amestecă des.
Alimentația copiilor peste un an
Primele 3 luni de zile al bebelușului aportul de hrană este dat prin alăptare la sân uneori până la 7 ori pe zi, la fiecare 3 ore în timpul zilei și cu o pauză de 6 ore în timpul nopții, iar de l 3 – 6 luni alăptarea este de 5 ori pe zi. La vârsta de șapte luni se începe hrănirea complementară cu terciuri din griș, amestecuri hrănitoare cu lapte și hrișcă, fulgi de ovăz sau alt decoct. Apoi se trece treptat la piureuri de legume, de fructe autohtone, de fructe de pădure, supe de legune, brânză de caju, piure de carne de pui, smântână și creme de chia sau de quinoa.
Copii trebuie să aibă propriile vase și prosoape și după perioada de înțărcare, laptele de migdale sau de soia nu trebuie să lipsească din alimentația lor, pentru că sunt bogate în nutrienți: proteine complete, carbohidranți, grăsimi vgetale, săruri de calciu și fosfor, precum și vitamina A, C, complexul de B și altele. Sărurile minerale sunt necesare pentru creșterea copilului și pentru formarea oaselor, refacerea sângelui, pentru musculatura lui și pentru întreg sistemul nervos.
Așa numitele microelemente care se găsesc în lapte în cantități mici: cobalt, zinc, iod, cupru, brom, sulf, fosfor, mangan și altele – sunt, de asemenea, necesare pentru metabolism și pentru formarea hormonilor.
Este important de menținut un program de masă regulat și cît mai diversificat în fructe proaspete și diverse mâncăruri din legume, pentru o bună digestie și un apetit bun.
Vă dorim multă sănătate și reușită în hrănirea sănătoasă!
Comentarii