Mâncare de ștevie – rețetă tradițională românească

0 Comentează
Share:

Bună ziua! Astăzi voi aduce în prin plan un meniu tradițional românesc după rețeta bunicii, anume: Mâncare de stevie.

Vă place mâncarea de ștevie? Există diferite rețete de mâncare de ștevie: cu tomate sau cu orez și rădăcinoase, cu usturoi și cu puțin turmeric și cu alte condimente.

Mâncare de stevie

Mâncărica de ștevie e cu atât mai bună cu cât cantitatea de frunză de ștevie fiartă este mai mare. Eu am folosit 10 legături de frunze de ștevie proaspătă. După ce am spălat bine frunzele de ștevie le-am pus la fiert în apă cât să acopere puțin frunzele de ștevie în cratița pregătită pentru procesul de fierbere.

Mâncare de stevie - rețetă tradițională româneascăCând s-au fiert frunzele de ștevie (după 15 minute de fierbere), le-am scos cu o sită și le-am trecut prin blendăr, după care le-am pus iarăși în apa în care fierseseră inițial. Acum am adăugat orezul, morcovul ras și rădăcinoasele (țelină, pătrunjel, păstârnac etc.), sare după gust, 2-3 cepe potrivite tăiate mărunt și le-am lăsat să fiarbă împreună la foc mic. Pentru o aromă deosebită se pot folosi condimente uscate (oregano sau cimbru și câțiva căței de usturoi), care sporesc savoarea măcării de ștevie.

Curiozități și beneficii ale consumului de mâncăruri din stevie

  • Frunzele verzi de ștevie deși sunt foarte dulci, chiar mai dulci decât zahărul, acestea sunt benefice chiar persoanelor cu diabet, căci frunzele de ștevie nu au efecte nedorite în cazul celor care suferă de probleme de glicemie.

  • Frunzele de stevie sunt recomandate pentru sănătatea dinților, gingiilor, a pielii și a oaselor. Frunzele de stevie fac parte din complexul de plante uscate folosite ca ceaiuri în ameliorarea durerilor de încheieturi sau de gât (în caz de tuse sau de probleme respiratorii).

  • Frunzele de stevie sunt utilizate ca îndulcitor natural la prepararea multor siropuri din plante pentru tratare stărilor de febră și a disconfortului în caz de răceli.

  • Frunzele de ștevie se numără printre regii verdețurilor, căci oferă nutrienți esențiali pentru o imunitate puternică.

  • Frunzele de stevie sunt foarte bine de consumat în salatele de crudități recomandate pentru prevenirea cancerului și al bolilor de inimă.

Vă dorim sănătate multă!