Mâncare de conopidă
Dr. Joel Fuhrman, autorul cărții Superimunitatea (o carte pe care o recomand ori de câte ori am ocazia!), include legumele crucifere (conopidă, broccoli, varza, etc.) în categoria superalimentelor. Iată ce spune dr. Joel Furman în cartea sa:
”Legumele crucifere sunt de două ori mai eficiente decât celelalte alimente vegetale. În studiile pe populații, o creștere cu 20% a aportului alimentar de legume corespunde unei reduceri cu 20 la sută a incidenței cazurilor de cancer, însă o creștere cu 20 la sută a aportului de legume crucifere corespunde unei reduceri cu 40 la sută a incidenței cazurilor de cancer.
Un număr de 28 de porții de legume pe săptămână reduce riscul de apariție a cancerului de prostată cu 33 la sută, însă doar trei porții de legume crucifere pe săptămână reduc riscul de cancer de prostată cu 41 la sută.
Una sau mai multe porții de varză pe săptămână reduc incidența cancerului de pancreas cu 38 la sută.”
Având în vedere cele de mai sus am hotărât să scriu o rețetă
de mâncărică de conopidă.
Ingrediente pentru mâncarea de conopidă
Mod de preparare pentru mâncărica de conopidă
Se curăţă legumele (ceapa, morcovul, ţelina şi păstârnacul) şi se taie mărunt. Se pun la fiert într-o cratiţă, înt-un litru de apă împreună cu cele 2 linguri de mix de legume. Când legumele s-au fiert (se poate verifica dacă pătrunde uşor furculiţa în bucăţelele de legumele), se adaugă şi bucăţile de conopida prefiarte, bulionul, fulgiii de ovăz şi apă cât să acopere legumele din cratită. Se sărează dacă mai este necesar şi se lasă la fiert până se umflă fulgii de ovăz, apoi se condimentează cu usturoi, puţin cimbru şi oregano.
Când se ia de pe foc se mai adaugă 2 linguri de ulei pentru ca mâncarea de conopidă să fie mai gustoasă. Mâncarea de conopidă se poate consuma ca atare sau cu salate de crudităţi; a se vedea şi articolul 10 reţete de salate pentru detoxifierea organismului. Pentru ornamentare se pot folosi frunze de pătrunjel proaspăt. Poftă bună!
Conopidă, gătită, fiartă, drenată, cu sare - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Nume original USDA: Cauliflower, cooked, boiled, drained, with salt
Cod USDA: 11761
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
23 |
kcal |
1% |
Calori din carbohidrați |
14.7 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
3.8 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
4.5 |
kcal |
|
Energie |
96 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
4.11 |
g |
1% |
Fibre alimentare, total |
2.3 |
g |
9% |
Glucide, total |
1.86 |
g |
|
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
16 |
mg |
2% |
Fier, Fe |
0.32 |
mg |
2% |
Magnesiu, Mg |
9 |
mg |
2% |
Fosfor, P |
32 |
mg |
3% |
Potasiu, K |
142 |
mg |
4% |
Sodiu, Na |
242 |
mg |
10% |
Zinc, Zn |
0.17 |
mg |
1% |
Cupru, Cu |
0.018 |
mg |
1% |
Mangan, Mn |
0.132 |
mg |
7% |
Seleniu, Se |
0.6 |
μg |
1% |
Fluor, F |
1 |
μg |
|
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
44.3 |
mg |
74% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.042 |
mg |
3% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.052 |
mg |
3% |
Vitamina B-3, niacină |
0.41 |
mg |
2% |
Acid pantotenic |
0.508 |
mg |
5% |
Vitamina B-6 |
0.173 |
mg |
9% |
Folat, total |
44 |
μg |
11% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
44 |
μg |
|
Folat, DFE |
44 |
μg |
|
Colină, total |
39.1 |
mg |
|
Betaine |
0.1 |
mg |
|
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina B-12, adăugată |
0 |
μg |
|
Vitamina A, IU |
12 |
IU |
0% |
Vitamina A, RAE |
1 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Caroten, beta |
7 |
μg |
|
Caroten, alfa |
0 |
μg |
|
Cryptoxanthin, beta |
0 |
μg |
|
Licopen |
0 |
μg |
|
Luteină + zeaxantină |
29 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
0.07 |
mg |
0% |
Vitamina E, adăugată |
0 |
mg |
|
Vitamina D (D2 + D3) |
0 |
μg |
|
Vitamina D |
0 |
IU |
0% |
Vitamina K (phylloquinone) |
13.8 |
μg |
17% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
0.45 |
g |
1% |
Acizi grași saturați, total |
0.07 |
g |
0% |
16:0 |
0.062 |
g |
|
18:0 |
0.008 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
0.032 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
0.032 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
0.217 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
0.05 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0.167 |
g |
|
Acizi grași trans, total |
0 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
1.84 |
g |
4% |
Triptofan |
0.024 |
g |
|
Treonină |
0.067 |
g |
|
Izoleucină |
0.07 |
g |
|
Leucină |
0.107 |
g |
|
Lizină |
0.099 |
g |
|
Metionină |
0.026 |
g |
|
Cisteină |
0.021 |
g |
|
Fenilalanină |
0.066 |
g |
|
Tirozină |
0.04 |
g |
|
Valină |
0.092 |
g |
|
Arginină |
0.089 |
g |
|
Histidină |
0.037 |
g |
|
Alanină |
0.097 |
g |
|
Acid aspartic |
0.216 |
g |
|
Acid glutamic |
0.245 |
g |
|
Glicină |
0.059 |
g |
|
Prolină |
0.079 |
g |
|
Serină |
0.096 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
93 |
g |
|
Cenușă |
0.6 |
g |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Superimunitatea, Dr. Joel Fuhrman, Editura Lifestyle Publishing, 2012
Actualizat la: 13.08.2019
Comentarii