Mămăliga – beneficii
Pe cât de amuzant pare titlul acestui articol, pe atât este de adevărat – chiar și mămăliga îți poate oferi beneficii, căci mălaiul porumbului (cucuruz, păpușoi, porumb dulce) este cunoscut încă din antichitate ca fiind hrana de bază pentru multe popoare.

Pe lângă vitamine din complexul B, mămăliga oferă și minerale (magneziu, zinc, potasiu etc.) în funcție de calitatea mălaiului.
Mămăliga se consumă de regulă cu smântână, cu brânză de vaci, cu lapte sau cu pește prăjit ori cu fripturi, dar benefic pentru sănătatea organismului este consumul de tortilla din mălai cu iahnie de fasole sau mămăligă cu sarmale de post cu nucă ori cu legume pane, etc.
Mămăliga și produsele din mălai sunt alimente recomandate tuturor, însă în special celor suferinzi de boala celiacă și persoanelor cu hipertiroidism, celor care au dereglări intestinale și boli renale cronice.
Îmi amintesc că bunicul își trata guturaiul sau răceala cu terciul de mălai, adică o mămăligă subțire (pâsat) peste care adăuga câteva linguri de gelatina de usturoi formată la răciturile cu miel.
Există multe varietăți de mămăligă pe lângă rețeta clasică de mămăligă (ingrediente: mălai, apă, sare), ca de exemplu: mămăliguța dietetică preparată cu unt sau cu ulei de floarea-soarelui, bulz de mămăligă cu brânză de burduf în lemn de brad, etc.
Alte preparate din mămăligă: frigănele de mămăligă, prăjituri sau gogoși din mămăligă cu merișoare și arahide, găluște de mămăligă, etc.
Dacă doriți să vă convingeți de beneficiile mămăligii vă încurajăm să vă faceți o porție de mămăligă caldă, căci este binevenită pe frigul iernii.
Vă dorim multă sănătate!
Comentarii