Mămăliga – beneficii

0 Comentează
Share:

Pe cât de amuzant pare titlul acestui articol, pe atât este de adevărat – chiar și mămăliga îți poate oferi beneficii, căci mălaiul porumbului (cucuruz - termen provenit din limba rusă, păpușoi, porumb dulce - Maϊs en français, corn - în engleză, Mais - în germană, etc.) este cunoscut încă din antichitate ca fiind hrana de bază pentru multe popoare. În limba franceză mămăliga este cunoscută sub numele de Polenta și poate fi consumată simplă sau gratinată: Les Gratinés de Polenta.

Mămăliga - beneficii

Pe lângă vitamine din complexul B, mămăliga oferă și minerale (magneziu, zinc, potasiu etc.) în funcție de calitatea mălaiului.

Mămăliga se consumă de regulă cu smântână, cu brânză de vaci, cu lapte sau cu pește prăjit ori cu fripturi, dar benefic pentru sănătatea organismului este consumul de tortilla din mălai cu iahnie de fasole sau mămăligă cu sarmale de post cu nucă ori cu legume pane, etc.

Mămăliga - beneficiiMămăliga și produsele din mălai sunt alimente recomandate tuturor, însă în special celor suferinzi de boala celiacă și persoanelor cu hipertiroidism, celor care au dereglări intestinale și boli renale cronice.

Îmi amintesc că bunicul își trata guturaiul sau răceala cu terciul de mălai, adică o mămăligă subțire (pâsat) peste care adăuga câteva linguri de gelatina de usturoi formată la răciturile cu miel.

Există multe varietăți de mămăligă pe lângă rețeta clasică de mămăligă (ingrediente: mălai, apă, sare), ca de exemplu: mămăliguța dietetică preparată fără cocoloașe - ca o alifie de fină sau ca brânzica pufoasă, cu unt sau cu ulei de floarea-soarelui; bulz de mămăligă cu brânză de burduf în lemn de brad, etc.

Alte preparate din mămăligă: frigănele de mămăligă, prăjituri sau gogoși din mămăligă cu merișoare și arahide, găluște de mămăligă, etc.

Dacă doriți să vă convingeți de beneficiile mămăligii vă încurajăm să vă faceți o porție de mămăligă caldă, căci este binevenită pe frigul iernii, consumată la gura sobii învățând adjectivele în lmbi străine (exemplu: 100 de adjective în limba franceză) ca să ne fie lesne să comunicăm cu cei plecați prin Franța care spun că mămăliga rece poate fi folosită chiar și la prepararea unor prăjituri delicioase.

Vă dorim multă sănătate!