Vă place să aveți cămara plină cu bunătăți pentru iarnă?
Cu siguranță ați pus castraveți în saramură cu piper și coriandru?
Nu, ați preferat cu boabe de muștar și de piper mozaic...
Castraveți în saramură
Iată-ne și în luna august, când gospodinele încep pregătirile pentru iarnă și-și fac din fructe fel de fel de compoturi, de siropuri sau de dulcețuri, iar legumele le pun la borcan fie în saramură sau în oțet: castraveți, roșii, morcovi, felii de ceapă, bucăți de conopidă; iar pentru o mai bună aromatizare folosesc și frunze de cireș, bucățele de hrean (dacă se dorește mai picant se poate adăuga și puțin ardei iute), boabe de muștar, boabe de coriandru, mărar, boabe de piper negru sau piper mozaic (se vede mai frumos în borcanele sterilizate la flacără și pregătite astfel pentru conservarea legumelor).
 

Iată mai jos am să vă arăt un borcan de castraveți pe cuțite, pregătit pentru a-i pune saramura fierbinte...

Castraveți în saramură

Pentru casele unde zacusca este foarte apreciată, se fac pregătiri de iarnă cu ardei kapia și vinete sau diverse sortimente de zacuscă din ciuperci, ba chiar și din dovlecei sau din fasole păstăi și dovlecei.

Zacusca cu ardei kapia

Pentru cei care cunosc beneficiile consumului de fructe de pădure, pregătirile pentru iarnă încep tot vara, căci acum se merge la cules de afine, de zmeură sau de mure; din care se fac apoi siropuri delicioase ori chisel de fructe sau dulcețuri.

Afine în lădiță

Vezi și: