Legume şi fructe care conţin vitamina C
Organismul uman are nevoie de vitamine, în special de vitamina C (acid ascorbic), caroten (provitamina A) şi minerale. Necesarul de vitamine şi nutrienţi calorici (carbohidraţi, grăsimi etc.) poate fi satisfăcut printr-o dietă bazată pe consumul de legume, fructe proaspete şi
nuci. Fructele şi legumele au un conţinut mare de apă (până la 90%), multe vitamine şi minerale şi sunt sărace în calorii; chiar şi nucile deşi au un conţinut bogat în calorii asimilarea acestora de către organism nu este similară cu cea din carne sau uleiuri; aşadar consumul a 4-5 nuci sau migdale zilnic asigură necesarul de calorii şi nu îngraşă.
Legumele şi clasificarea lor
În clasificarea legumelor sunt următoarele grupuri:
- Crucifere: cap de varza, conopida, varza de Bruxelles, gulia.
- Rizomi: morcov, patrunjel, hrean, ridiche albă, ridiche de lună, ridiche neagră, ţelina, sfecla roşie, păstârnac.
- Erbacee cu tulpină -alcătuită din frunze, care se folosesc adesea la salate: salata verde, salata creaţă, spanacul, cicoarea, andivele, sparanghelul.
- Bulboase: ceapa, usturoiul, arpagicul, prazul. Ceapa este folosit în dieta de zi cu zi pentru a reduce nivelurile de grăsimi din sanguine. Este recomandat pentru sănătate să se consume zilnic ceapă: în salate sau în pregătirea supelor, a ciorbelor sau la gătirea delicioaselor mâncăruri de legume. Cu un gust dulce, aromat si picant – ceapa este unul dintre cele mai importante condimente, care intră în componenţa mix-ului de legume pentru ciorbe.
- . Din familia Curcubitaceae şi Solanaceae: zucchinii, castravetele, dovleacul, pepene galben, roşii, cartofi, fructe de capsicum (verde şi roşu), vinete.
- Leguminoase: Fasole, mazare, lintea, năutul.
Cele mai importante legume pentru conţinutul bogat în vitamina C dintre toate grupurile de legume sunt: ardeiul, varza, conopida, spanacul şi roşiile.
Fructele şi clasificarea lor
La fel ca şi legumele, fructele au şi ele următoarele grupări:
-
Grupa fructelor sămânțoase (exemple: mărul, părul, gutuiul etc.).
-
Grupa fructelor sâmburoase: prunul, cireșul, vișinul, caisul, piersicul, migdalul, şi altele.
-
Grupa arbuștilor și plantelor ierboase fructifere, fructe de pădure: coacăzul roșu și negru, murul, fragul, afinul, zmeurul, căpșunul, măceşul și agrișul; fructe foarte bogate în vitamina C şi care intră în componenţa unei game variate de preparate: compoturi, dulceţuri, marmeladă, chisel, siropuri, ceaiuri, etc.
-
Grupa fructelor uscate: alunul, castanele comestibile, nucile și arahidele.
-
Grupa fructelor exotice (citricele): lămâiul, portocalul, mandarinul, smochinul, curmalul, ananasul, măslinul și altele.
-
Vița-de-vie.
Fructele de pădure conţin cantităţi mari de vitamina C la fel ca şi citricele, însă ardeiul roşu este cel care bate recordul în vitamina C, de patru ori mai multă vitamita C decât în portocale şi în lămâi).
În continuare veţi găsi o reţetă a mamei: mâncărică din spanac, ardei roşu şi fulgi de ovăz.
Reţetă de mâncărică cu spanac şi fulgi de ovăz
Rețetă de spanac crud, hrană vie!
Ingrediente
-
1 kg de frunze de spanac bine ales și spălat sub jet puternic de apă.
-
3 ardei (unul verde și 2 roșii),
-
500 g de roșii proaspăt decojite,
-
1 linguriță de condiment vito (mix de legume),
-
150 g măsline fără sâmburi,
-
4/5 căței de usturoi,
-
150 g de fulgi de ovăz.
Mod de preparare
-
Se pun fulgii de ovăz la fiert într-o crăticioră cu 250 ml apă, timp de 10 minute – până ce fulgii de ovăz se umflă.
-
Apoi toate ingredientele se pun în blender pentru a se obține o pastă omogenă foarte gustoasă.
-
Timpul de preparare pentru rețeta de spanac cu fulgi de ovăz este de 20 - 25 de minute. Poftă bună!
Ardei grași, roșii, congelați, tranșați, fierți, drenați, fără sare - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Nume original USDA: Peppers, sweet, red, frozen, chopped, boiled, drained, with salt
Cod USDA: 11919
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
16 |
kcal |
1% |
Calori din carbohidrați |
11.8 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
1.5 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
2.3 |
kcal |
|
Energie |
65 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
3.31 |
g |
1% |
Fibre alimentare, total |
0.8 |
g |
3% |
Glucide, total |
2.86 |
g |
|
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
8 |
mg |
1% |
Fier, Fe |
0.52 |
mg |
3% |
Magnesiu, Mg |
7 |
mg |
2% |
Fosfor, P |
13 |
mg |
1% |
Potasiu, K |
72 |
mg |
2% |
Sodiu, Na |
240 |
mg |
10% |
Zinc, Zn |
0.05 |
mg |
0% |
Cupru, Cu |
0.044 |
mg |
2% |
Mangan, Mn |
0.097 |
mg |
5% |
Seleniu, Se |
0.2 |
μg |
0% |
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
41.2 |
mg |
69% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.051 |
mg |
3% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.031 |
mg |
2% |
Vitamina B-3, niacină |
1.082 |
mg |
5% |
Acid pantotenic |
0.023 |
mg |
0% |
Vitamina B-6 |
0.108 |
mg |
5% |
Folat, total |
10 |
μg |
3% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
10 |
μg |
|
Folat, DFE |
10 |
μg |
|
Colină, total |
3.8 |
mg |
|
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina A, IU |
1917 |
IU |
38% |
Vitamina A, RAE |
96 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Caroten, beta |
994 |
μg |
|
Caroten, alfa |
12 |
μg |
|
Cryptoxanthin, beta |
300 |
μg |
|
Licopen |
0 |
μg |
|
Luteină + zeaxantină |
31 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
1.08 |
mg |
5% |
Vitamina D (D2 + D3) |
0 |
μg |
|
Vitamina D |
0 |
IU |
0% |
Vitamina K (phylloquinone) |
3.4 |
μg |
4% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
0.18 |
g |
0% |
Acizi grași saturați, total |
0.027 |
g |
0% |
4:0 |
0 |
g |
|
6:0 |
0 |
g |
|
8:0 |
0 |
g |
|
10:0 |
0 |
g |
|
12:0 |
0 |
g |
|
14:0 |
0.001 |
g |
|
16:0 |
0.02 |
g |
|
18:0 |
0.006 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
0.012 |
g |
|
16:1 undifferentiated |
0.001 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
0.011 |
g |
|
20:1 |
0 |
g |
|
22:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
0.099 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
0.09 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0.009 |
g |
|
18:4 |
0 |
g |
|
20:4 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:5 n-3 (EPA) |
0 |
g |
|
22:5 n-3 (DPA) |
0 |
g |
|
22:6 n-3 (DHA) |
0 |
g |
|
Acizi grași trans, total |
0 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
0.95 |
g |
2% |
Triptofan |
0.011 |
g |
|
Treonină |
0.039 |
g |
|
Izoleucină |
0.02 |
g |
|
Leucină |
0.034 |
g |
|
Lizină |
0.034 |
g |
|
Metionină |
0.005 |
g |
|
Cisteină |
0.018 |
g |
|
Fenilalanină |
0.048 |
g |
|
Tirozină |
0.009 |
g |
|
Valină |
0.029 |
g |
|
Arginină |
0.034 |
g |
|
Histidină |
0.016 |
g |
|
Alanină |
0.025 |
g |
|
Acid aspartic |
0.272 |
g |
|
Acid glutamic |
0.202 |
g |
|
Glicină |
0.027 |
g |
|
Prolină |
0.023 |
g |
|
Serină |
0.048 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
94.7 |
g |
|
Cenușă |
0.86 |
g |
|
Alcool, etilic |
0 |
g |
|
Cafeină |
0 |
mg |
|
Teobromină |
0 |
mg |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Kochbuch - Brigitte Ina Kuchar, Editura Tehnică, 1983,
Fructele şi legumele - factori de terapie naturală, Mircea Alexan şi Ovidiu Bojor,
Sănătate prin alimentație, dr. George D. Pamplona-Roger, Editura Viață și Sănătate, 2011
Actualizat la: 05.10.2020
Comentarii