Lavanda - 5 beneficii
Lavanda (Lavandula angustifolia Mill. - Fam. Labiatae) este o plantă mult îndrăgită, datorită parfumului ei delicat rezultat al uleiului volatil pe care îl conține. Originară de pe țărmurile Mediteranei, lavanda este o plantă cultivată pentru beneficiile multiple pe care le aduce în industria cosmetică și farmaceutică. Leacurile din bătrâni aveau și aroma de lavandă și gust bun de miez de nucă! Pentru cine știe, înțelege!
Lavanda – 5 beneficii pentru o sănătate de invidiat!
1. Înviorează starea de bine a sistemului nervos! Ceaiul din flori de lavandă este calmant pentru sistemul nervos și îmbunătățește starea de bine pentru întregul organism.
2. Îmbunătățește funcționalitatea ficatului și a rinichilor! În afecțiuni ale ficatului și ale rinichilor este recomandat să se bea o cană de ceai de lavandă dimineața și una seara, în amestec cu alte plante (exemplu: coada calului).
3. Oțetul aromatic de lavandă benefic în frecții împotriva răcelii! Masajul cu oțet aromatic de lavandă este revigorant în caz de răceli, gripă și stări febrile. Oțetul de lavandă se prepară din petale de trandafiri, cimbrișor, flori de levănțică, ienupăr și 150 g de frunze de mentă la un litru de oțet de vin, lăsat la macerat timp de 7 zile.
4. Băi aromatice cu ceaiuri de lavandă! Benefice pentru restabilirea confortului fizic sunt băile aromatice cu lavandă, fie cu ceai de lavandă sau cu picături de ulei de lavandă în apa de baie – cicatrizant și antiseptic.
5. Ceaiul de lavandă este benefic în migrene și boli de inimă! O cină cu ceai de lavandă și fursecuri cu nuci este grozavă, dacă este consumată cu voie bună! Ceaiurile de lavandă sunt tonifiante pentru întregul organism și sunt calmante în cazul bolilor create pe fond de stres. Pentru bolile de inimă și chiar și pentru cei care suferă de cancer, ceaiul de lavandă are efecte benefice pentru stimularea funcțiilor vitale.
Lavanda – utilizări și beneficii în igiena casei
Lavanda, utilizată încă din timpuri străvechi de romani (îi spuneau Lavandarius) și greci (o numeau Nardus), este folosită în industria producătoare de parfumuri, săpunuri și detergenți întrebuințați la curățarea podelelor, al pereților cu faianță din băi și bucătării sau la parfumarea caselor, dar și pentru îndepărtarea insectelor, în special al moliilor.
Actualizat la: 11.07.2023
Comentarii