Laptele din nuci, cereale sau soia

0 Comentează
Share:
În articolul Băuturi din fructe am punctat care sunt beneficiile consumului de sucuri din fructe; astăzi îmi voi îndrepta condeiul către valoarea nutritivă a băuturilor din nuci, cereale și leguminoase (soia).
lapte de soia
 
Cei care au renunțat la consumul de lapte de origine animală, înlocuindu-l cu lapte din diverse nuci, știu foarte bine că aceasta ese o alegere lăudabilă și demnă de urmat.
 
Laptele din nuci, semințe, cereale sau din soia este ușor de preparat, foarte bun și hrănitor. În dieta vegană, laptele din nuci este foarte des utilizat pentru prepararea unor deserturi dietetice fără egal: înghețată din fistic sau migdale, budinci cu lapte de soia, frișcă din lapte de nuci, înghețată de soia, prăjituri cu aluat în componența căruia a fost folosit laptele vegetal, etc.
Laptele din nuci, din cereale, din semințe de floarea-soarelui se obține din pudra acestora amestecată cu o cantitate precisă de apă sau prin mixarea (blendărirea) unei cantități bine stabilită de nuci (migdale, nucă de cocos, fistic, nuci macadamia, caju, nuci pecan sau miez de nucă românească), cereale sau semințe cu o cantitate de apă călduță.
 
În cazul laptelui din boabe de soia, operațiunea de preparare este mai îndelungată, deoarece boabele de soia trebuie lăsate la înmuiat circa 20 de ore înainte de a fi puse propriu-zis la fiert într-o oală cu apă proaspătă. Abia după ce a clocotit apa în care sunt lăsate la fiert boabele de soia, începe procesul de mixare fină a boabelor de soia (exemplu de cantități recomandate pentru laptele de soia: 1 ceașcă de boabe de soia cu 3 cești de apă) și apoi se stoarce printr-un tifon. Din lichidul obținut putem avea un lapte de soia gustos prin adăugare unui pliculeț de zahăr vanilat la un pahar de lapte vegetal.
 
De asemenea putem face cocteil-uri de lapte vegetal cu diverse fructe de pădure (exempu: lapte de migdale sau de soia cu zmeură, fragi sau afine) sau cu banane, caise, piersici sau cu suc de portocale.
 
Beneficiile consumului de lapte vegetal din felurite nuci, soia, orez sau ovăz sunt remarcabile pentru sănătatea tuturor acelora care-l consumă; căci proprietățile nutritive ale nucilor, semințelor de floarea-soarelui, orezului, ovăzului sau boabelor de soia sunt recunoscute:
» Vezi oferta de NUCI