Lapte din nuci cu miere
Printre specialitățile lactate din nuci îndulcite cu miere sunt produsele preparate fie din nuci românești, fie din migdale sau din cocos.
Vă invit să descoperim modul de preparare și beneficiile consumului de lapte din nuci îndulcit cu miere.

Mod de preparare pentru laptele din nuci românești
Simplu și sănătos! După spartul nucilor și după mărunțirea miezului acestora, se adaugă apă o jumătate de de litru la o cană de miez de nucă mărunțit, apoi într-o crăticioară se pun la fiert până dă în clocot și se ia de pe foc și se trece la operațiunea de mixare fină, iar în final se dă totul printr-un tifon, pentru a se obține lapte fin și delicios de nuci românești.

Laptele de nuci românești fie aromat cu scorțișoară sau cu vanilie, după preferință se poate chiar și cu esență de fructe (portocale spre exemplu) este excelent la micul dejun cu musli sau cu paste.
Laptele de nuci românești se îndulcește cu miere, din sortimentul dorit de fiecare (salcâm, polifloră, de manuka, de mană cu zmeură sau din altele) și este deosebit de benefic copiilor pentru oase puternice.
Preparate și utilizări pentru laptele din nuci cu miere
Laptele din nuci, semințe, cereale sau din soia este ușor de preparat, foarte bun și hrănitor.
În dieta vegană, laptele din nuci este foarte des utilizat pentru prepararea unor deserturi dietetice fără egal: înghețată din fistic sau migdale, budinci cu lapte de soia, frișcă din lapte de nuci, înghețată de soia, prăjituri cu aluat în componența căruia a fost folosit laptele vegetal, etc.
Laptele din nuci, din cereale, din semințe de floarea-soarelui se obține din pudra acestora amestecată cu o cantitate precisă de apă sau prin mixarea (blendărirea) unei cantități bine stabilită de nuci (migdale, nucă de cocos, fistic, nuci macadamia, caju, nuci pecan sau miez de nucă românească), cereale sau semințe cu o cantitate de apă călduță.
În cazul laptelui din boabe de soia, operațiunea de preparare este mai îndelungată, deoarece boabele de soia trebuie lăsate la înmuiat circa 20 de ore înainte de a fi puse propriu-zis la fiert într-o oală cu apă proaspătă.
Abia după ce a clocotit apa în care sunt lăsate la fiert boabele de soia, începe procesul de mixare fină a boabelor de soia (exemplu de cantități recomandate pentru laptele de soia: 1 ceașcă de boabe de soia cu 3 cești de apă) și apoi se stoarce printr-un tifon.
Din lichidul obținut putem avea un lapte de soia gustos prin adăugare unui pliculeț de zahăr vanilat la un pahar de lapte vegetal.
De asemenea putem face cocteil-uri de lapte vegetal cu diverse fructe de pădure (exempu: lapte de migdale sau de soia cu zmeură, fragi sau afine) sau cu banane, caise, piersici sau cu suc de portocale.
Beneficiile consumului de lapte vegetal din felurite nuci, soia, orez sau ovăz sunt remarcabile pentru sănătatea tuturor acelora care-l consumă; căci proprietățile nutritive ale nucilor, semințelor de floarea-soarelui, orezului, ovăzului sau boabelor de soia sunt recunoscute:
Comentarii