Grâul - beneficii, utilizări și conținut

0 Comentează
Share:

Cerealele au constituit din totdeauna o sursă importantă de hrană pentru întreținerea sănătății oamenilor, animalelor și graua păsărilor. Importanța cerealelor este dată atât de multiplele lor întrebuințări, dar și de beneficiile nutritive care furnizează energia necesară pentru organismul uman.

România se numără printre primele 20 de țările producătoare de cereale de pe glob, iar cele mai cultivate și utilizate cereale la nivel mondial sunt:

Cerealele

Cerealele cuprind diferite specii, cele mai importante aparținând familiei Gramineae (Poaceae). Pentru țara noastră, un interes deosebit prezintă: grâul (speciile: Triticum aestivum și Triticum durum), secara (Secale cereale), Triticale, orzul (Hordeum vulgare), ovăzul (Avena sativa), porumbul (Zea mays), sorgul (Sorghum vulgare), meiul (Panicum miliaceum) și orezul (Oryza sativa).

Din aceeași familie fac parte ciumiza (Setaria italica-maxima) sau meiul italian (Setaria italica), meiul perlat (Pennisetum thyphoides – cultivat la tropice), meiul indian (Eleusine coracana – graminee anuală cultivată în India, Africa tropicală și Egipt) și teff (Eragrostis abyssinica - cereală cultivată anual în Africa – zona Etiopia). În afară de speciile din familia Gramineae, din grupa cerealelor fac parte și următoarele: hrișca (Fagopyrum esculentum – din familia Polygonaceae) și quinoa (Chenopodium quinoa – familia Chenopodiaceae, care se cultivă în Chile și Peru).

 

Beneficii ale consumului de grâu integral

  1. Reglează echilibrul tranzitului intestinal! Fibrele pe care le conțin boabele de grâu integral ajută în caz de constipație, eliminând disconfortul provocat de aceasta, restabilind echilibrul în tractul digestiv, reducând presiunea din colon și formarea de diverticuli și riscul de cancer de colon.

  2. Ameliorează diabetul! Produsele din grâu integral (făina integrală, fulgii de grâu integral etc.) sunt mai ușor tolerate de diabetici, căci conținutul de amidon și fibrele din grâul integral favorizează o eliberare mai înceată a glucozei în sânge, astfel se menține un echilibru al glucozei în organism.

  3. Frumusețea pielii! Grâul integral, prin conținutul de minerale și fibre (12, 5 %) este un bun detoxifiant al organismului, prevenind durerile de cap și împiedicând infecțiile la nivelul pielii: eczeme, furuncule și altele.

  4. Aport de elemente nutritive! Grâul integral este un aliment ce oferă beneficii nutritive celor care trec prin perioade de convalescență, dar și femeilor însărcinate sau celor care alăptează, precum și copiilor care au o creștere rapidă. Compexul de vitamina B și glucoza din amidon ajută organismul să se dezvolte frumos și armonios.

  5. Scade incidența bolilor de inimă! Consumul de produse din grâu integral protejează inima de acțiunea radicalilor liberi, datorită conținutului de antioxidanți pe care îi conțin boabele de grâu.

 

Precauții! Datorită conținutului de gluteină prezentă în proteinele boabelor de grâu, consumul de grâu este contraindicat persoanelor care suferă de boala Celiacă sau a celor care au intoleranță la gluten.

 

Utilizări ale grâului

  1. Hrană pentru oameni! În industria alimentară făina din grâu servește ca materie primă pentru prepararea de produse de panificație: pâine, cozonaci, aluaturi pentru plăcinte etc. Pe lângă aceste produse, în comerț sunt comercializați și fulgii de grâu care intră în componența unei game variate de musli, ce pot fi serviți la micul dejun cu lapte sau cu fructe uscate după ce au fost fierți în prealabil.

  2. Hrană pentru animale! Cereală atât de cunoscută și utilizată încă din vremuri străvechi atât pentru binele omului, dar și ca nutreț de bună calitate pentru animale și păsări, căci tărâțele ce se obțin în urma măcinării boabelor de grâu sunt bogate în proteine, minerale și hidrați de carbon.

  3. Fabricarea celulozei! Printre materiile prime folosite la fabricarea celulozei se numără și paiele de grâu, dar și lemnul, inul, stuful, secara și altele. Paile de grâu se folosesc și ca așternut în grajduri.

  4. Importanță fitotehnică! Grâul este o plantă premergătoare excelentă pentru culturile de primăvară, căci crează condițiile optime pentru lucrările solului, fiind totodată o plantă protectoare pentru solurile în pantă, datorită gradului mare de acoperire a solului (50 – 70%).

  5. Terapeutic – cura cu grâu încolțit! Spre deosebire de grâu, germenele de gâu conține și vitamina A și C, fiind un adevărat tezaur de vitamine ce furnizează organismului vitalitate și vindecare în caz de: sterilitate, tulburări digestive, hiperlipidemie, diabet, cancer și boli ale inimii. Se administrează 2 – 4 linguri de grâu încolțit dimineața pe stomacul gol.

Scurt istoric al grâului

Grâul este fără îndoială cea mai răspândită cereală care se cultivă pe toate continentele, în mai mult de 50 de țări și hrănește sute de milioane de oameni de pe Terra. Grâul și ovăzul au fost cereale cultivate încă din vremuri străvechi, relevante sunt scrierile ce ne-au rămas pe paginile Sfintelor Sripturi în Geneza și Exod, dar și scrierilor marilor istorici.

În Geneza putem citi binecuvântarea rostită de Isaac pentru fiul său Iacov:

„Să-ţi dea Dumnezeu rouă din cer, Şi grăsimea pământului, Grâu şi vin din belşug!” Geneza 27: 28

De asemenea, aș aminti și foametea de la care Dumnezeu a salvat Egiptul înștiințându-l printr-un vis pe faraonul care domnea în această țară pe vremea lui Iosif, unul din cei doisprezece fii ai Patriarhului Iacov. Iosif a avut înțelepciunea divină să-i tălmăcească faraonului înțelesul visului și a ajuns să fie numit prim-ministrul Egiptului sub îndrumarea căruia au fost făcute lucrările necesare pentru ca timp de șapte ani, atât cât foametea avea să bântuie peste ținuturile egiptenilor și nu numai, aceștia să aibe cu ce să se hrănească și chiar întreaga familie a lui Iosif a fost astfel salvată de înfomerare.

„Să se strângă toate bucatele din aceşti ani buni care au să vină; să se facă, la îndemâna lui Faraon, grămezi de grâu, provizii în cetăţi şi să le păzească.” Geneza 41: 35

„Iosif a strâns grâu ca nisipul mării, atât de mult, că au încetat să-l mai măsoare, pentru că era fără măsură.” Geneza 41: 49

„Foametea bântuia în toată ţara. Iosif a deschis toate locurile cu provizii şi a vândut grâu egiptenilor. Foametea creştea din ce în ce mai mult în ţara Egiptului. Şi din toate ţările venea lumea în Egipt ca să cumpere grâu de la Iosif, căci în toate ţările era foamete mare.” Geneza 41: 56-57

Ce conțin boabele de grâu integral?

Așa cum am subliniat în cele notate mai sus gâul este o cereală foarte apreciată la nivel global, căci boabele de grâu conțin aproape toate elemente nutritive indinspensabile pentru existența umană, lipsindu-i provitamina A, vitamina C și B12 (ca tuturor produselor vegetale).

O 100 g de boabe de grâu furnizează 331 de calorii și are următorul conținut:

  • proteină (10, 4 g),

  • carbohidrați (61, 7 g),

  • fibră (12, 5 g),

  • vitamina B1 (0, 394 g),

  • vitamina B2 (0, 096 g),

  • Niacină (vitamina B3 – 4, 80 mg),

  • vitamina B6 (0, 272 mg),

  • folați (41, 0 µg),

  • vitamina E (1, 44 mg),

  • calciu (27 mg),

  • fosfor (493 mg),

  • magneziu (126 mg),

  • fier (3, 21 mg),

  • potasiu (397 mg),

  • zinc (2, 63 mg),

  • grăsimi (1, 56 g),

  • sodiu (2 mg)

 

Planta de grâu

În funcție de numărul de cromozomi, savantul rus N. Vavilov (1935) a grupat speciile de grâu după cum urmează:

  1. Grupa diplodă (2n = 14) include:
    Alac sălbatic (Triticum aegilopoides are bob îmbrăcat și este răspândit în următoarele zone: Vestul Iranului, Asia Mică, Grecia, Sudul Iugoslaviei) și Alacul cultivat (Triticum monococcum – cu bob îmbrăcat și crește în Caucazul de est).

  2. Grupa tetraploidă (2n = 28) cuprinde:
    Tenchi sălbatic (Triticum diciccoides Körn – cu bob îmbrăcat și cu răspândire în următoarele zone: Iranul de Vest, Israel, Siria, Armenia);
    Grâul lui Timofeev (Triticum timopheevi Zhukov – prezintă bob îmbrăcat și se cultivă în Gruzia vestică);
    Tenchi cultivat (Triticum dicoceum Schübl. - cu bob îmbrăcat și se cultivă în: India, Iran, Asia Centrală, Iran, Gruzia, Armenia și zona Mediteranei);
    Grâul durum (Triticum durum – cu bob golaș și cu răspândire în: Asia Centrală, Iran, Irak, Turcia, Etiopia, sudul Europei și la noi în țară);
    Grâul englezesc (Triticum turgidum – cu bob golaș din Etiopia și sudul Europei);
    Grâul de KhorasanMesopotamia (Triticum turanicum Jakubz – Triticum orientale Perc, cu bob golaș și care se cultivă doar în Iran);
    Grâu polonez (Triticum polonicum – cu bob golaș, care se cultivă din secolul al XVII - lea în Europa de Sud și în Etiopia) și Grâul persan (Triticum corthlikum Newski – cu bob golaș și zone de răspândire: Gruzia, Daghestan, Armenia și Turcia de Nord – Est).

  3. Grupa hexaploidă (2n = 42) cu următoarele soiuri de grâu:
    Grâul comun (Tritucum aestivum și cu subspeciile Triticum vulgare, ce prezintă bob golaș și se cultivă pe întreg globul);
    Grâul pitic (Triticum compactum - care are bob golaș și se cultivă în Rusia, Asia de sud – vest și în sudul Europei);
    Grâul pitic indian (Triticum sphaerococcum – cu bob golaș și cu răspândire în India);
    Grâul spelta (Triticum spelta – are bob îmbrăcat și se cultivă în Europa centrală) și grâul macha (Triticum macha – cu bob îmbrăcat, cultivat în Gruzia vestică).

 

Producția de cereale

Astăzi primul loc în clasamentul la producția de cereale este deținut de China cu 130 milioane de tone, urmată de India cu 88 de milioane de tone cereale și Rusia cu 63 milioane de tone, iar pe locul patru se află Statele Unite cu 54, 3 milioane de tone producție de cereale. România se află abia pe locul al 19-lea potrivit clasamentului celor 20 cei mai mari producători de cereale ai acestui sfârșit de an.

Bibliografie:

  1. Fitotehnie, Gheoghe Bâlteanu & Victor Bârnaure, Editura Ceres, 1989

  2. Top 20 cei mai mari producători de grâu