Ghimbir și ulei de ghimbir

0 Comentează
Share:

Ghimbirul (Zingiber officinale, denumirea latină) este originar din Asia și se cultivă în India, China, Africa Occidentală și America Centrală pentru rizomul său foarte mult întrebuințat în industria alimentară ca și condiment sau în industria farmaceutică pentru fabricarea medicamentelor recomandate pentru tratarea răcelii, a gripei, dar și pentru calmarea disconfortului la stomac.

Ghimbirul este o plantă iubitoare de căldură și de altitudini înalte. Abia după perioada de înflorire se face recoltarea rizomilor, care sunt decorticați, uscați și utilizați în procesul de obținere a uleiului volatil de ghimbir sau a oleorezinei (lichid vâscos de culoare brună, cu miros aromatic intens, cald și dulceag folosit în concentrație de 0, 01% ca aromatizant și condiment pentru multe produse alimentare: preparate din carne, produse de patiserie, bitter și cola, dulciuri; dar și în produse farmaceutice pentru combaterea căderii părului și a celor cu acțiune carminativă).

Ce conține ghimbirul?

Ghimbirul are un conținut bogat de compuși oxigenați: α-zingiberen și β-zingiberen, geraniol, zingiberol, farnesen, citral, borneol, oleorezina (care este datorată substanțelor iuți din plantă, anume: gingeroli și gingeronă, reprezentând 30% din compoziție), α-terpineol; dar și ulei volatil și hidrocarburi monoterpenice, precum: α-pinen, camfen, felandren, α-terpinen, mircen, etc.

 

Rețete cu ghimbir

Ghimbirul, datorită proprietăților sale nutritive și aromatice este folosit pentru condimentarea prepararelor din carne de pui, de pește (exemplu: crap cu roșii și ghimbir, pui cu ghimbir și lemongrass, etc.), de vită; dar și pentru aromatizarea supelor (exemplu: supă cremă de morcovi și ghimbir), a prăjiturilor (exempu: brioșe cu nuci și ghimbir) și a băuturilor (exemplu: limonadă cu mentă și ghimbir, ceai de lămâie cu ghimbir, ceai de ghimbir, bitter cu aromă de ghimbir etc.).

Voi menționa două ditre rețetele mamei mele: salată verde cu ghimbir și rețeta cu ghimbir pentru tratarea tusei.

 

Rețetă de salată verde cu ghimbir

Salata cu ghimbir este foarte ușor de pregătit și foarte hrănitoare.

Ingrediente:

Frunzele de la o salată verde bine spălate.

2 morcovi potriviți, spălați, curățați și răzuiți mărunt.

O bucățică de ghimbir (3 g – 4 g ) curățat de coajă, spălat și răzuit.

O legătură de pătrunjel verde, spălat și tocat mărunt.

Sucul de la o lămâie, sare după gust și o lingură de ulei de măsline sau de semințe de floarea-soarelui.

Se poate adăuga și un avocado curătaț de coajă și răzuit mărunt.

Mod de preparare:

Se amestecă într-un vas toate ingredientele. Salata verde cu ghimbir se servește ca atare sau ca garnitură pentru fripturi și mâncăruri din: cartofi, fasole, năut, orez, linte, etc.

 

Rețetă de sirop cu ghimbir pentru stimilarea imunității împotriva tusei și a răcelii

Ghimbirul și uleiul de ghimbir sunt excelente remedii naturale pentru combaterea virozelor respiratorii.

Ingrediente pentru siropul de ghimbir

Se pun timp de 12 zile, la macerat, într-un borcan de 400 g următoarele ingrediente:

10 g de ghimbir curățat, spălat și răzuit,

sucul de la 2 lămâi,

și miere până se umple borcanul de 400 g.

Se amestecă și se lasă la macerat timp de 10 – 12 zile, apoi se consumă câte 1-2 linguri înainte de micul dejun și de cină (prntru adulți), iar pentru copii peste 3 ani cantitatea de sirop nu va depăși 2 lingurițe (care pot fi consumate cu puțin ceai baby calm).

 

Vă dorim multă sănătate!

 

Gh. Rădoiaş, T. Cădariu - Odorante şi aromatizante - Chimie, tehnologie, aplicaţii, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1988
Ulei esențial de ghimbir