Ce conține ghimbirul?
Ghimbirul are un conținut bogat de compuși oxigenați: α-zingiberen și β-zingiberen, geraniol, zingiberol, farnesen, citral, borneol, oleorezina (care este datorată substanțelor iuți din plantă, anume: gingeroli și gingeronă, reprezentând 30% din compoziție), α-terpineol; dar și ulei volatil și hidrocarburi monoterpenice, precum: α-pinen, camfen, felandren, α-terpinen, mircen, etc.
Rețete cu ghimbir
Ghimbirul, datorită proprietăților sale nutritive și aromatice este folosit pentru condimentarea prepararelor din carne de pui, de pește (exemplu: crap cu roșii și ghimbir, pui cu ghimbir și lemongrass, etc.), de vită; dar și pentru aromatizarea supelor (exemplu: supă cremă de morcovi și ghimbir), a prăjiturilor (exempu: brioșe cu nuci și ghimbir) și a băuturilor (exemplu: limonadă cu mentă și ghimbir, ceai de lămâie cu ghimbir, ceai de ghimbir, bitter cu aromă de ghimbir etc.).
Voi menționa două ditre rețetele mamei mele: salată verde cu ghimbir și rețeta cu ghimbir pentru tratarea tusei.
Rețetă de salată verde cu ghimbir
Salata cu ghimbir este foarte ușor de pregătit și foarte hrănitoare.
Ingrediente:
Frunzele de la o salată verde bine spălate.
2 morcovi potriviți, spălați, curățați și răzuiți mărunt.
O bucățică de ghimbir (3 g – 4 g ) curățat de coajă, spălat și răzuit.
O legătură de pătrunjel verde, spălat și tocat mărunt.
Sucul de la o lămâie, sare după gust și o lingură de ulei de măsline sau de semințe de floarea-soarelui.
Se poate adăuga și un avocado curătaț de coajă și răzuit mărunt.
Mod de preparare:
Se amestecă într-un vas toate ingredientele. Salata verde cu ghimbir se servește ca atare sau ca garnitură pentru fripturi și mâncăruri din: cartofi, fasole, năut, orez, linte, etc.
Rețetă de sirop cu ghimbir pentru stimilarea imunității împotriva tusei și a răcelii
Ghimbirul și uleiul de ghimbir sunt excelente remedii naturale pentru combaterea virozelor respiratorii.
Ingrediente pentru siropul de ghimbir
Se pun timp de 12 zile, la macerat, într-un borcan de 400 g următoarele ingrediente:
10 g de ghimbir curățat, spălat și răzuit,
sucul de la 2 lămâi,
și miere până se umple borcanul de 400 g.
Se amestecă și se lasă la macerat timp de 10 – 12 zile, apoi se consumă câte 1-2 linguri înainte de micul dejun și de cină (prntru adulți), iar pentru copii peste 3 ani cantitatea de sirop nu va depăși 2 lingurițe (care pot fi consumate cu puțin ceai baby calm).
Vă dorim multă sănătate!
Comentarii