Fructele uscate – metode de conservare

0 Comentează
Share:

Fructele uscate se obțin printr-o metodă de conservare, bazată pe principiul eliminării parțiale a apei din fructe.

Prin acest procedeu se reduce apa la 10 – 25 %, se concentrează zahărul, acizii și toți nutrienții pe care îi conțin fructele.fructe uscate

Astfel durata de păstrare a fructelor uscate este mai mare.

Acestea pot fi servite la micul dejun împreună cu cereale sau se pot folosi la prepararea ceaiurilor.

Fructe care pot fi uscate

Pot fi uscate următoarele fructe:

În general, din 100 kg fructe uscate proaspete se obțin 10 kg fructe uscate în cazul fructelor cu semințe, iar pentru cele prune uscatesâmburoase 25 – 30 kg.

Uscarea fructelor se realizează fie pe cale naturală (procedeu ieftin care constă în expunerea la soare a fructelor tăiate felii) sau uscarea artificială (prodedeu care se realizează în instalații speciale la temperaturi de 50 - 70° C, astfel fructele nu se deteriorează și nu își pierd substanțele de bază pe care le conțin).

Etapele uscării fructelor sunt:

  • pregătirea fructelor: spălarea, tăierea și eventual opărirea acestora cu o soluție potasică ( în cazul prunelor și corcodușelor) și cu soluție sodică ( pentru mere, pere etc.)

  • așezarea fructelor pe grătare, într-un singur strat și stivuite apoi grătarele unul peste celălalt;

  • sulfizarea fructelor în cazul uscării artificiale (Operațiune care poate dura între 20 – 200 de minute și constă în așezarea unei lăzi din lemn bine închisă peste stivele de grătare, iar sub aceasta se pune sulf, într-o cutie, căreia i se dă foc. Bioxidul de sulf care ia naștere și se dizolvă în sucul fructelor împiedică oxidarea substanțelor pe care acestea le conțin; conservă culoarea naturală a respectivelor fructe trecute prin procesul de uscare artificială și le apară de atacul ciupercilor și eventual al insectelor. Pentru sulfizarea cantității de 100 de kg de fructe proaspete este nevoie de 200 g sulf).

  • Expunerea la soare după sulfizare se face timp de 2-3 zile, după care se țin și la umbră câteva zile pentru uscarea definitivă.

Fructele bogate în vitamina C (coacăzele negre, cătina, măceșul, dar și afinele, murele, coarnele, etc.) pot fi uscate ușor caise uscatela soare sau la semiumbră, așezate pe gratare sau pe site cu ochiuri mici pentru a permite trecerea curenților de aer.

Puse în straturi subțiri și lăsate timp suficient pănă ajung să se zbârcească, fără să-și piardă însă culoare și proprietățile nutritive.

Atenție! Necunoscând modalitatea de uscare a tuturor fructelor comercializate pe piață, înainte de a consuma fructele uscate este bine să fie lăsate timp de o oră în apă, astfel nu vom fi afectați de excesul de sulf din ele!

» Vezi oferta de FRUCTE USCATE