Fructele uscate, calităţi nutritive.

0 Comentează
Share:
Problema este că oamenii preferă să mănânce ceea ce le place cel mai mult și ceea ce li se oferă printr-o reclamă atractivă. 

În meniul nostru zilnic sunt prea puține substanțe valoroase din punct de vedere al conținutului, cum ar fi: vegetalele, nucile, fructele uscate, fructele crude, leguminoasele și semințele, acestea lipsind sau fiind insuficiente pentru organism. 
 
"Una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă omenirea la ora actuală este subnutriția. Şi nu mă gândesc numai la acele popoare înfometate din lumea a treia, ci și la popoarele așa-zis civilizate." - declara Norman W. Walker
 
Cel care își alcătuiește corect meniul zilnic își hrănește bine organismul, cu condiția să nu aibă în vedere nu numai fructe și legume proaspete, dar și nucile, fructele uscate, completându-le cu sucuri proaspete stoarse din legume și fructe. 
Fructele uscate au multe calități nutritive, în primul rând pentru că pot înlocui cu succes fructele proaspete. În timpul procesului de uscare, conținutul de apă din fructe este redus până la nivelul de 1 la 5. Conținutul de glucide naturale adică zaharuri naturale(fructoza) crește, în comparație cu fructele proaspete, de aproximativ cinci ori. 
Înainte de consum, fructele uscate se vor spală bine de mai multe ori, se vor așeza într-o farfurie adâncă și se vor acoperi cu apă. Vor fi lăsate în apă până când vor deveni moi, dar nu fescaite. Dacă apă nu a fost absorbită de fructe în totalitate, înseamnă că am turnat prea multă apă în farfurie. Fructele hidratate în acest fel vor fi păstrate la rece. 

Atât nucile cât și alunele reprezintă o sursă bogată în proteine concentrate și grăsimi. Chiar și persoanele care desfășoară o muncă fizică susținută nu vor simți nevoia să consume carne, dacă vor mânca săptămânal aproximativ 3/4 de kilogram de nuci și alune (nesărate) și dacă vor renunță la produsele cu un conținut mare de zahăr și amidon, în favoarea unor porții mari de fructe uscate, fructe și legume crude și sucuri naturale proaspete. 

Orice fel de alune sau nuci prăjite sunt dăunătoare organismului, datorită modificărilor ce apar în grăsimile lor, sub influență temperaturilor înalte. Consumatile de preferat crude sau coapte. 
Untul din nuca este mai bine digerat decât nucile, cu condiția că nici untul, nici nucile să nu fi fost tratate termic la temperaturi înalte. 

Migdalele au acțiunea alcalină cea mai puternică dintre toate fructele din această gamă. Sunt foarte bune pentru formarea și mentimerea sistemului osos în stare bună și în primul rând întăresc smalțul dinților. 
Cantități însemnate de substanțe valoroase de găsesc inn nuca pecan, nuca de pin, în alunele de pădure sau în nucile obișnuite. 

Este greșit obiceiul de a consumă nuci și alune la sfârșitul unei mese, mai ales al unei mese consistente. Grăsimile și proteinele, care sunt pricipalele lor componente, sunt foarte concentrate, ce aceea pentru digerarea lor este necesar că sistemul digestiv să nu fie încărcat, pentru a putea face față solicitării. Mai indicat este să consumați nucile și alunele între mese, după care să beți un pahar de suc de morcovi. ;) 

Bibliografie: Norman W, Walker, "Salate de crudități"