Fructe, flori și fluturi – povestire de vară pentru copii

0 Comentează
Share:

Vă salut, dragi copilași! Astăzi vă voi relata în scris despre fructele, florile și fluturii după care alergam vara, când mergeam la bunici.

Fructe, flori și fluturi

Vă place vara? Desigur, pentru că e vacanța mare, veți spune!!!

Ei bine, vara e frumoasă nu doar pentru vacanța de vară, ci și pentru că pe timp de vară cresc fructe specifice acestui anotimp și înfloresc trandafirii parfumați, gălbenelele și regina nopții pe lângă care zboară de zor fluturi colorați.

Trandafiri și gălbeneleAți prins vreodată un fluture?!

Cu siguranță măcar ați încercat!

Așa am făcut și eu împreună cu copilașii din satul bunicilor. Pe pajiștea de lângă iazul care străjuia o parte a satului, băieții se jucau cu mingea, iar fetițele adunau flori de mușețel și de coada șoricelului. Unele mai îndrăznețe încercau un scăldat în apa rece din iaz, căci pe zăduhul din timpul acelor zile fierbiți de vară era bună o răcorire în apa căduță și cristalină.

Pomi și izvorAlți copilași mai mari prindeau cu plasa fluturi pentru insectarul pe care aveau să-l prezinte cu mare fală înainte de încheierea ultimului trimestru de școală. Am încercat și eu să fac un insectar, însă vă mărturisesc că mi se părea multă alergătură în van și-mi era chiar milă să văd fluturii prinși în bolduri, cât despre cărăbuși și alte insecte aveam chiar spaimă, așa că m-am grăbit să aranjez un ierbar ca să-mi soluționez tema dată de profesoara de biologie. M-am descurcat de minune, căci plantele aromatice erau în floare în grădina bunicii, iar pe câmpurile de lângă iaz se găseau din belșug plante medicinale care creșteau fără ca cineva să le cultive, trebuia doar să știm să le recunoaștem. Am rugat-o pe bunica să-mi ajute și așa treaba a mers mult mai ușor.

Albină pe floriDănuț, un băiețel care venise cu vaca la păscut, toropit de căldură și obosit de atâta alergat după fluturi pentru insectar - a găsit mult mai plăcută o baie în apa iazului. Când a ieșit de acolo a adus cu el o pietricică frumos colorată care avea o formă frumoasă ca de aripioare. A alergat cât l-au ținut picioarele și a chemat pe toți copilașii să le spună ce idee genială i-a trecut prin minte, anume că va face un insectar special din insecte zugrăvite pe pietricele sau chiar sculptate din lemn.

BuburuzăOhooo, ce muncă serioasă a avut de făcut!

Timpul pentru realizarea acestei teme era de doar două săptămâni, așa că toți colegii lui au propus să aranjeze împreună un insectar și s-au oferit să fie de ajutor.

Ba mai mult bătrânilor le-a plăcut gândul de a proteja astfel natura și fiindu-le milă de bietele insecte, au pus și dânși mâna pe rindea, iar talașul care cădea l-au lăsat prichindeilor ca materie necesară pentru meșterit insectele pentru insectar. Și mie mi-au trezit interesul și-am vrut să le văd creațiile, dar cum să faci să ajungi să vezi așa frumuseți?!

Cum știam că-n curtea bunicilor se adunau cu toți să vadă teatrul organizat de vărul meu -  Romeo, m-am rugat de el să-i cheme pe toți la un atelier de creație organizat chiar în ograda bunicilor.

Atelier de creațieFete și băieți din întreg satul au venit pregătiți cu ustensile necesare: lipici, pensule, sclipici, aracet, bolduri, pioneze, vopsele, ojă de culori diverse, etc.

Mămicile gospodine nu s-au lăsat mai prejos, căci la sat nu se cuvenea să pășești în curtea altuia fără a avea cu tine și ceva bun: plăcinte cu fructe, coșuri cu mere sau caise, brânzoaice cu stafide aurii sau brune, clătite cu mac sau cu fulgi de migdale și altele.

Decorațiuni fructe

Bunica a ales să facă gogoși umplute cu gem de prune și nuci ca toți să fie mulțumiți, iar bunicul a dăruit copiilor o cutie frumoasă lucrată din lemn cu un geam subțire care se culisa ușor pe o margine căntuită chiar de dânsul. Toți săteni îl cunoșteau ca bun tâmplar, așa că nu le-a fost de mirare să vadă o astfel de cutie care permitea aranjarea frumoaselor creații făcute de copii pentru insectar.

 

Pe rând fieacare a modelat o insectă preferată și a colorat-o frumos, apoi a fizat-o cu adeziv pe buretul acoperit cu fetru din interiorul cutiei.

Când activitatea de creație s-a încheiat, toți cei prezenți s-au bucurat de bunătățile pregătite de mămici și bunici!

Biscuiți cu nuciȘi ca bucuria să fie și mai mare s-au sfătuit în secret mămicile să facă și mai multe bunătăți pentru festivitatea decernării premiului pentru cel mai reușit insectar sau ierbar din școală.

 

Toți copii așteptau cu mare nerăbdare acel eveniment, care urma să aibă loc cu ocazia serbării de sfârșit de an. Și cum nu e de mirare cutia cu minuni create de copii a fost cea mai lăudată, iar ca apreciere profesoara de biologie a ales s-o prezinte tuturor celor care urmau să intre în școală, cutia cu insecte modelate din material din natură fiind aranjată în spațiul de la avizierul școlii.

 

Biscuiții cu nucă din imaginea de mai sus au fost făcuți de Speranță Cebanu,  iar modelajele din plastilină cu flori și fluturi au fost realizate de fetița mea, Anastasia. Sper să vă placă creațiile ei!!!

Și pentru că vacanța de vară se apropie vă dorim tuturor o vară plină de bucurii și multă sănătate!