Flori comestibile și flori decorative pentru sănătatea ta!

0 Comentează
Share:

În timp ce majoritatea plantelor cu flori sunt decorative atâta timp cât se menține frumoasă inflorescența lor, asta nu înseamnă că sunt toate comestibile. Există plante decorative care au doar frunze și care au proprietăți decorative tot timpul anului. Grupul acesta de plante decorative doar cu frunze include varietăți mari de plante erbacee, copaci și arbuști ale căror flori trec neobservate pentru că sunt foarte mici și prea puțin atractive în comparație cu forma frunzelor sau cu frumusețea culorilor lor. Aceste plante decorative cu frunze deosebite (exemplu: Acacia, Anthurium, Aglaonema Schott - familie de specie erbacee de prin Africa tropicală, India, Malaezia, etc) sunt folosite cu succes pentru amenajarea spațiilor rezidențiale, casnice și industriale sau pentru construirea de grădini de iarnă și pentru recreere.

Astăzi voi acorda atenție sporită plantelor comestibile și decorative în egală măsură. Am să vă arăt atât plante ale căror flori sunt bune în ceaiuri sau în salate ori în diverse preparate culinare, dar care sunt și foarte frumoase pentru amenajarea grădinilor sau pentru a spori farmecul spațiilor de recreere.

Varietăți de specii de Acacia se folosesc atât decorativ, dar și pentru diverse terapii de înfrumusețare și sănătate, ba mai mult florile de salcâm alb sau roz se utilizează cu succes în ceaiuri, în băuturi răcoritoare sau în prepararea unor deserturi delicioase cum se poate vedea chiar în link-ul rețetelor de mai jos:

Salcâmul – beneficii și rețete

Bănuții de grădină

Înainte de a stabili ce plante decorative să cumpărăm pentru decorarea unei grădinii este foarte important să avem clar stabilite următoarele criterii legate de condițiile de climă și de sol:

- calitatea solului și pH-ul solului,

- rezistența plantelor la secetă sau la temperaturi scăzute în funcție de zona în care urmează să se facă plantările.

Flora naturală a țării a ajutat la introducerea de noi soiuri de plante atât decorative pentru amenajarea grădinilor, cât și comestibile pentru sănătatea organismului.

Sunt grădini care abundă în decor cu trandafiri parfumați (delicioși pentru dulceață sau ceaiuri), cu arbuști fructiferi sau cu acacia, dar sunt și altele în care predomină gardul viu din afin, din soc negru ori coacăz roșu sau negru și ca niște străjeri se pot zări aluni sau nuci, cireși sau merișori, caiși sau pruni.

Flori comestibile și flori decorative pentru sănătatea ta!

Pe locuri cu lacuri amenajate se pot vedea și sălcii pletoase care creează decorul întregului peisaj sau arbuști de cătină, care sunt frumoase și ale căror fructe sunt excelente pentru sănătate.

Există și specii de cactuși (exemplu: Opunia) care nu sunt doar decorativi, ci și comestibili și sunt consumați în salate sau fripți la grătar și aceste plante sunt benefice pentru sănătatea umană, căci au un conținut bogat în aminoacizi, în vitamine și minerale (scad colesterol rău, ajută la reglarea zahărului în sânge, luptă împotriva cancerului, ajută digestia, protejează celulele creierului, etc.).

Flori comestibile și decorative din zona de câmpie

Din flora spontană din zonele de câmpie, unde decorul abundă în flori de câmp și plante medicinale (codița-șoricelului, coada-calului, sunătoare, cicoare, mușețel și altele) beneficiile sunt multiple pentru că aceste plante care alcătuiesc decorul unui câmp sunt excelente folosite ca remedii pentru tratarea multor boli (afecțiuni ale rinichilor sau ale stomacului, etc.).

Cicoarea – beneficii

Grădina bunicilor mei era străjuită de mulți duzi și ei erau bucuria copiilor în tot timpul când se coceau dudele și nu numai a lor, dar și a gâștelor ce se repezeau să le ciugulească, când vedeau că a mai picat vreuna coaptă la pământ.

În unele locuri, pe lângă păduri, cresc și arbuști de păducel de la care se utilizează atât frunza, cât și fructul pentru a trata afecțiunile inimii.

Așa se explică interesul tot mai mare pentru adaptarea în culturi a majorității arbuștilor fructiferi care se găsesc în sălbăticia pădurilor, căci fructele de pădure, precum: agrișele, alunele, nucile, castanele, coacăzele, merele pădurețe, zmeura, murele, perele pădurețe, moșmoanele, gherghinele, scorușele, porumbele, cătina, cireșele și vișinele de pădure, mălinele, coarnele, afinele, măceșele și altele, întăresc imunitatea organismului și combat anumite boli.

Valoroase datorită conținutului ridicat de substanțe nutritive, fructele, în general, și cele de pădure, în special, sunt apreciate și utilizate în industria alimentară (la prepararea gemurilor, a siropurilor, a dulcețurilor, a băuturilor răcoritoare, etc.), în industria farmaceutică (pentru producția de medicamente și de ceai din fructe de pădure benefice în tratarea diverselor afecțiuni de sănătate) sau la fabricarea cosmeticelor de foarte bună calitate (naturale – care au în componență uleiuri și arome extrase din alune, nuci și alte fructe de pădure).

Flori comestibile și decorative ce cresc în grădini de deal și de munte

În zonele deluroase sau de la poalele munților, decorul grădinilor este alcătuit din plante de munte, din brazi și ferigi comestibile, precum: Matteuccia struthiopteris, foarte apreciată în delicatesele culinare asiatice sau nord-americane.

Sunt și zone de la noi din țară care sunt cu păduri întinse de mesteacăn, al cărui sirop este foarte bun dacă se cunosc procedurile de colectare de sirop de mesteacăn.

Alte beneficii naturale pe care le găsim în flora naturală de la noi din țară, se regăsesc și în zonele cu temperaturi scăzute unde sunt multe păduri de molid și de brad, de la care se pot utiliza mugurii fragezi pentru pus la uscat ca preparare pentru ceaiuri sau în siropuri, pentru tratamentele împotriva răcelilor sau în caz de guturai.

Primăvara printre pomii fructiferi din grădină, pe pajiștea de un verde viu se văd flori de păpădie – decor minunat, dar și remediu natural pentru afecțiuni ale ficatului.

Iar în zona de câmpie abundă primăvara și floarea de urzică, sursă excelentă de nutrienți pentru sănătate, dacă facem o mâncărică de urzici cu mămăligă...

Lista florilor decorative ce ne pot înfrumuseța grădinile poate fi încă și mai lungă și  mă gândesc la frumusețea tămâioarelor, dar ș la siropul grozav ce poate fi făcut din aceste flori de primăvară.

Vă las să vă gândiți și să completați amenajarea grădinilor d-voastră. Cu florile și cu arbuștii pe care vu doriți și vă invit în finalul acestul articol să citiți și despre beneficiile următoarelor plante:

Pătlagina – beneficii

Vă dorim sănătate și mult succes în a aranja grădina d-voastră cu plante atât decorative, dar și comestibile!