Dulceață de porumbe
Salut! Vă place dulceața sau nectarul de porumbe?!
Porumbele sunt fructele porumbarului (Prunus spinosa) ce crește prin câmpii sau pe marginea pădurilor. Conținut foarte mare de vitamina C, de taninuri și minerale existente în fructele porumbarului face ca nectarul, compotul, marmelada, siropul și dulceața de porumbe să fie recomandate în afecțiuni ale aparatului urinar, în tratarea tusei sau a răcelii și în prevenirea bolilor aparatului cardiovascular.
În imaginile de mai jos sunt porumbe puse la fiert împreună cu 2 căni de fructe de păducel (gherghine) pentru prepararea unui sirop foarte bun.
Mod de preparare pentru siropul și nectarul de porumbe
După culesul porumbelor, procesul de prepararea a siropului și nectarului de porumbe cuprinde: spălarea și fierberea boabelor de porumbe într-o oală emailată, cu apă cât să acopere boabele de porumbe pe care le avem în oală. Se lasă la răcit timp de 10 minute, apoi se trec boabele printr-o sită apăsând cu o lingură pentru separarea sâmburelui existent în interiorul bobițelor de porumbe. Se obține astfel un nesctar de porumbe care se poate îndulci cu miere și se poate consuma imediat ca atare sau diluat cu apă sau cu sifon, iar dacă doriți ca să preparați siropul de porumbe pentru sezonul de iarnă, conservarea acestuia se va face prin firbere și adăugare de zahăr nu de miere. Celor care preferă un sirop de porumbe aromat, atunci în cana cu siropul încălzit, pe care urmează să-l beți, se pot adăuga 2-3 cuișoare și siropul de porumbe va avea o aromă fresh.
Mod de preparare pentru dulceața de porumbe
Ca și în cazul siropului de porumbe, procesul de preparare pentru dulceața de porumbe cuprinde următoarele etape: spălarea porumbelor, fierberea, trecerea prin sită pentru scoaterea sâmburilor și pentru obținerea unei paste fine de porumbe, adăugarea de zahăr și refirberea compoziției obținute până ce pasta de porumbe se îngroașă. Se pune la borcane anterior sterilizate și se păstrează pentru a fi folosită la prepararea deserturilor (înghețate cu vanilie și migdale garnisită cu dulceață de porumbe sau de alte fructe de pădure, clătite umplute cu dulceață de porumbe și nuci, tort sau brioșe cu marmeladă de porumbe și fructe uscate, eclere cu ciocolată și gem de porumbe, etc.) pentru a crea bucuria cu ocazia diverselor sărbători sau aniversări.
Atenționare!
Persoanele alergice la acidul cianhidric existent în frunzele și semințele porumbarului, dar și femeile gravide sau cele care alăptează este bine să consulte medicul înainte de utilizarea ceaiurilor cu frunze sau cu scoarță de porumbar (benefice pentru detoxifierea organismului și în special în cazul afecțiunilor pulmonare).
Actualizat la: 07.06.2024
Comentarii