Dudul – 5 beneficii

0 Comentează
Share:

Dudul (Morus alba sau nigra – denumirea latină, Fam. Moraceae, în limba franceză Mûrier blanc ou noir, în germană Die Maulbeere Göttigen, în limba engleză Morus alba or nigra mulberry) este un arbore des întâlnit la noi în țară. Am o amintire plăcută cu privire la dud, căci bunica din partea tatălui avea doi duzi mari care străjuiau intrarea în curtea dânsei și deseori puteam vedea bătalia ce se încingea între gâște când începeau dudele coapte să cadă din dud. Îmi amintesc de istoria lui Zacheu, potrivit relatării biblice din Evanghelia după Luca 19, 1-10, unde aflăm că Zacheu s-a urcat într-un dud ca să-L poată vedea pe Isus. Vezi asta în Istoria lui Zacheu. și cântec Zacheu (în fraceză Chanson pour Zachée)

Dudul - 5 beneficiiDudul a fost adus din Asia și este cunosnoscut sub denumirea de cirici, frăgar, iagod, agud sau sorcoji. Dudul oferă multiple beneficii, atât fructele lui dulci acrișoare (dudele - fie ele albe sau negre), cât și frunzele dudului – întrebuințate în scopuri medicinale în ceaiurile dietetice și antidiabetice, dar în industria textilă ajută la fabricarea mătăsii, căci frunzele de dud sunt materie primă pentru viermele de mătase.

 

5 Beneficii ale dudului

 

1. Dudul oferă umbră și fructe deliciaose pe timp de vară! Este minunat să te poți odihni pe o băncuță la umbra unui dud, când este arșița în toi și să-i savurezi fructele frumoase și bune.

Dudul - 5 beneficii

2. Siropul proaspăt de dude este benefic pentru sănătate! Fructele proaspete ale dudului (dude albe sau negre) pot fi consumate ca atare, dulceață de dude pentru timpul rece sau sirop. Siropul de dude este laxativ, depurativ și pectoral.

Dudul - 5 beneficii

3. Frunzele dudului sunt excelente pentru ceaiurile utilizare în caz de diabet, având proprietăți astringente și antidiabetice. Acțiunea ceaiului din frunze de dud se mărește dacă este combinat cu frunze de afin și de urzică, uscate și mărunțite (1-2 linguri de frunze deja precizate se pun pentru a obține o ceașcă de ceai și se beau 2-3 linguri pe zi). Coaja rădăcinii de dud este folosită în amestecurile de ceaiuri benefice pentru sănătatea intestinelor ajutând la eliminarea viermilor.

4. Mobilă de calitate din lemn de dud! Lemnul de dud nu este bun doar pentru foc, ci este foarte prețuit în industria de fabricare a mobilei, căci dudul oferă un lemn de calitate din care se pot face diverse obiecte de mobilier: cutii pentru bijuterii, pardoselii, stâlpi pentru garduri, butoaie etc.

5. Frunzele de dud și producția de mătase! De la tatăl meu mi-a rămas amintirea plăcută a gogoșilor de mătase, căci dânsul se ocupa cu adunatul de frunze de dud pentru a hrăni lacomii viermi, care produceau frumoasele și pufoasele gogoși de mătase.

Imaginile cu trandafiri și dude din articol au fost realizate cu ajutorul neobosit al Anastasiei, care s-a străduit să adune cele mai mari dude și pentru aceasta mulțumim!