Decoraţiuni cu fructe

0 Comentează
Share:

Decoraţiunile cu fructe au fost apreciate încă din vremuri îndepărtate, căci stămoşi noştri ştiau să-şi împodobească articolele vestimentare tradiţionale, feţele de masă, prosoapele şi vasele din lut cu motiv floral sau cu diverse desene care reprezentau forme de fructe, de păsări sau de animale îndrăgite, dar şi pâinile care le coceau în ţăsturi erau modelate frumos în formă de floarea-soarelui şi turtele dulci în formă de măr sau pară. Îmi amintesc cu plăcere de scaunele din lemn meşterite de bunicul pentru toţi nepoţii lui şi gravate cu flori şi fructe de cais.

Arici din fructe

Se apropie sărbătorile de iarnă, când aranjamentele culinare sunt de top: salate din cartofi ornate cu rodele de morcov şi măsline, sarmale decorate cu frunzuliţe de pătrunjel verde, cozonaci cu nuci, torturi decorate cu trandafiri din fructe, coşuri şi ceainice făcute din pepeni verzi sau galbeni cu un ornament cu flori din fructe de pădure, deserturi cu formă de inimioare sau fluturi din bucăţi de papaya sau mango, palmieri din banane şi kiwi, frigărui de fructe, pisicuţe din lămâi, biciclete din portocale, cuburi de gheaţă cu coacăze sau zmeură, etc.

Decoraţiuni cu fructe pentru copii şi pentru adulţi

Vreau să vă arăt aranjamentul „Arici din fructe” pe care l-am făcut împreună cu fetiţa mea, Anastasia şi pe care soţul meu l-a mâncat cu mare plăcere!!!

Pentru acest aranjament au fost necesare doar câteva scobitori, un cuțit pentru a curăța jumătate din coaja de la o pară, boabe de struguri, câteva bucățele de măr și o farfurie pe care am așezat ariciul din fructe.

Din fructe şi legume se pot face: flori, steluţe, buburuze, albinuţe, broscuţe ţestoase (folosind coaja de la un pepene verde), melcuşori din portocale, păuni sau alte păsări, peştişori, pinguini, pisicuţe, oiţe, veveriţe, maimuţele din coajă de ananas, iepuraşi, urseleţi, trenuleţe, maşinuţe sau rachete din coajă de rodie.

Copiii vor fi foarte atraşi de astfel de decoraţiuni culinare; chiar şi celor mai mofturoşi le va reveni pofta de mâncare!!!

Decoraţiuni cu fructe şi legume pentru nunţi şi ocazii speciale

Însă pentru decorațiuni mai mari din fructe și legume realizate cu estetică de profesionist, pentru ocazii deosebite (nunți, aniversări, sărbători de iarnă și altele), pot fi folosite ustensile pentru decorat legume și fructe. Iată şi imaginea unui aranjament de nuntă.

Decor nuntă

Ustensile pentru decorat fructe şi legume

Voi nota câteva ustensile necesare pentru a realizarea cu uşurinţă a diverselor decoraţiuni din fructe şi legume:

 • Peeler cu lama dreapta și ondulata,
 • Ascuțitoare spirală pentru decupare legume în formă de floare sau de ghirlande,
 • Tăietor în lamele,
 • Cuțite pentru decorat fructe și legume,
 • Trusă cu lingurițe pentru scobit fructe,
 • Decojitor de fructe și legume,
 • Suport pentru prăjituri cu trei nivele sau coșuri metalice cu picior pentru fructe,
 • Paie pentru sucuri din fructe,
 • Feliator pentru fructe și legume,
 • Vaze - fructiere pentru fructe,
 • Roboți de bucătărie, etc.

Vă doresc mult succes şi creativitate în domeinul culinar!