Dansul bețivilor – istorioară cu tâlc

0 Comentează
Share:

Povestioare cu tâlc este bine să citim, dar să le învățăm morala e cu mult mai bine! Vă invit să citiți "Dansul bețivilor - istorioară cu tâlc" și să spuneți și altora despre ea, pentru ca și alții să-i afle morala, iar dacă și vouă vă place să scrieți propriile voastre istorioare sau poezii și să participați cu ele la concursuri de creație, atunci merită de știu că se mai poate concura încă  la concursurile menționate în articolul Concursuri cu fructe din versuri.

Motto: „Vinul este batjocoritor, băuturile tari sunt gălăgioase; oricine se îmbată nu este înțelept”. Proverbe 20, 1

Bețivanul Morec era bine făcut, mai cu seamă pentru că avea burta mare de la atâta băut și toți din sat îl cunoșteau pentru talentul lui la încurcat de drumuri... Nicio casă nu era ca bețivanului Morec, căci mesele era legate cu cârpe, așa să mai țină cât de cât paharele și sticla. Cât despre neveste!!! Nici el nu mai mai știa câte avea, când se uita la una i se părea că-i dublă, triplă!!! Bețivani ca el, cherchelitul Goma, uscățivul Roma - căci usca bine sticlele de toată băutura din ele, iar hainele îi stau să pice de pe el, căci erau numai zdrențe și pungașul Taie-frunză-la-câini, cel mai șiret bețivan din compania lui Morec.

Dansul bețivilor - istorioară cu tâlc

Polițistul Benemi era tot timpul ocupat cu ei să-i adune pe drumuri, căci deseori picau în șanțuri la cât de chercheliți erau. Se întreba polițistul cum de aveau bani de băutură, dar de friptură nu, iar de plata amenzilor nici pomeneală. Să-i cheme la muncă în folosul comunității, a mai încercat să-i pună la cules de fructe sau de legume din ogoarele primăriei, dar cum ajungeau în livezile cu fructe se puneau pe mâncat din roadele pomilor, se tot învârteau ba după lăzi, ba după saci și abia dacă reușeau să umple o găleată... Oamenii harnici din sat, se pricepeau să cânte bine și la făraș și la mătură, dar bețivanul Morec, Goma, uscățivul Roma și pungașul Taie-frunză-la-câini, știau să cânte doar la sticle și la pahare goale!

Dansul bețivilor - istorioară cu tâlcA încercat și preotul din sat să le spună că nu e bună băutura, căci te duce la Cimitirul Vesel!!!

Au încuviințat dând din cap, că așa era, dar la primul colț de drum lângă cârciumă s-au oprit la sorbit de lichioruri...

Morec și uscățivul Roma s-au luat la harță pe vorbe deșarte, iar în dansul lor haotic de bețivani încercau zadarnic să se nimerească și nu reușeau decât să sporească râsetele sătenilor, care îi priveau de pe margine și le vedeau mișcările caraghioase, mișcări a doi oameni cărora beția le-a întunecat mințile, căci cădeau și se ridicau de nenumărate ori și dansul lor a ținut așa timp de multe ceasuri.

După ce i-a „măturat” poliția, s-au dus acasă și s-au mai cherchelit un pic, însă peste puțină vreme s-a terminat vinul, acum e acum căci trupurile lor tremurau și căutarea lor neoprită după băut i-a adus la ruină.

Au decis să meargă la magazinul de pe colț să-și mai ia ceva să potoolească, după cum ziceau ei: setea gâtului!

S-au luat unul de altul și-au pornit, unul în stânga, altul în dreapta și s-au apucat să urce scările din fața magazinului, dar „Wuști” mereu picau până la prima treaptă și în sfârșit după multe încercări au intrat în magazin. Un moment după, au uitat că trebuiau să coboare treptele și cu toți știm ce a urmat: au picat pe scări și acolo le-a fost sfârșitul!