Curmale – curiozități, beneficii și rețete
Curmalele sunt fructele "regelui oazelor"- denumire dată palmierului Phoenix dactylifera - originar din oazele Egiptului și ale Peninsulei Arabice.
Curiozități despre curmale
-
Un palmier matur produce, pe sezon, până la 180 kg de curmale.
-
Un ciorchine de curmale conține de la 600 la 1700 de curmale.
-
Musulmanii devotați din țările musulmane încheie postul prin consumul de curmale și apă, previnind astfel mâncatul excesiv după lunga perioadă de post.
-
Cea mai scumpă varietate de curmale sunt curmalele medjool. De ce? Se cresc cel mai greu.
-
Palmierul care produce curmale poate atinge vârsta venerabilă de 100 de ani, ajungând până la o înălțime de 30 metri.
-
Finicul (un sinonim învechit pentru palmierul care produce curmale) este menționat de peste 30 de ori în Biblie.
-
Atât de mult iubeau evreii din vremurile biblice străvechi curmalele că își numeau chiar și fiicele după ele:
”Iuda a luat întâiului său născut, Er, o nevastă numită Tamar.” Geneza 38: 6 Tamar înseamnă curmale!
Citește și...
27 de curiozități din lumea nucilor!
Fibrele - de ce sunt atât de importante pentru sănătate și vitalitate?
Printre alimentele benefice pentru tratarea bolilor respiratorii sunt recomandate curmalele, smochinele, ceapa, usturoiul și prazul.
Dietele bogate în fructe sunt benefice pentru combaterea asmului, dar și cele bogate în legume care conțin betacaroten (exemplu: morcovul, ardeiul gras roșu, dovleacul, spanacul, varza și leguma cruciferă broccoli).
Curmalele – 5 beneficii
Curmalele uscate fără sâmburi pot fi un înlocuitor ideal pentru dulciuri, sunt bogate în vitaminele C, polivitamină A, vitamina D, K, vitamine din grupul vitaminic B, minerale fier și magneziu în cantitate mare, potasiu, calciu, fosfor, sulf, magneziu, fibre, proteine, carbohidrați, antioxidanți - luteină, beta-caroten, carotenoide, polifenoli.
Curmalele pot fi consumate atât în sezonul rece (pentru întărirea sistemului imunitar), cât și în sezonul cald. Consumul de curmale proaspete nu este posibil tuturor, pentru că aceste fructe provin din zonele cu soare mult, fiind un aliment de bază în Magreb (cele trei țări nordafricane Tunisia, Algeria și Maroc, Egiptul, parțial și Libia și Mauritania. În arabă prin Maghreb de regulă se înțelege Marocul, pentru că este cea mai vestica țară arabă). De asemenea mai sunt fie din Iran, din Irak, din Soata – Columbia sau din California, unde sunt suprafețe importante cultivate cu palmierul Phoenix dactylifera (denumirea botanică a curmalului).
1. Curmalele sunt hrănitoare oferind un aport semnificativ de minerale și de vitamine.
Curmalul poate atinge înălțimea de 20 m, iar fructul său cu gust dulce este recunoscut pentru proprietățile sale nutritive.
Potrivit celor scrise de dr. George D. Pamplona-Roger în cartea „Sănătate prin alimentație”, curmalul are un conținut mare de zaharuri (66%), de minerale (potasiu, fier, magneziu, fosfor și calciu, cupru, mangan și zinc), dar și de vitamine din grupa B, anume: vitamina B1 (tianină), B2, B6.
De asemenea curmalele conțin și proteine în proporție de doar 2% și grăsimi în proporție de 0, 5%.
2. Curmalele sunt eficiente în menținerea sănătății rinichilor! Datorită conținutului mic de proteine, așa cum am notat în rândurile precedente, curmalele sunt recomandate în insuficiență renală.
3. Curmalele ajută la prevenirea și tratarea tusei și a bolilor respiratorii! Însă sunt benefice și în tratarea bolilor aparatului respirator, curmalele fiind apreciate pentru proprietățile antitusive care calmează mucoasa bronhiilor. Pentru a ne bucura de efectul benefic al curmalelor asupra aparatului respirator trebuie pentru câteva minute să firbem 100 g din aceste fructe uscate într-o jumătate de litru de lapte ori de soia.
4. Curmalele – energizant natural! Se recomandă consumul curmalelor datorită aportului lor de energie furnizat de conținutul mare de zaharuri, fiind recomandate în perioade de oboseală resimțită pe o perioadă îndelungată.
De asemenea pentru tineri și în special pentru atleți sau pentru cei care fac efort fizic sau intelectual. Curmalele sunt indicate și pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
5. Curmalele – materie primă importantă în industria alimentară!
Curmale sunt utilizate în special pentru prepararea prăjiturilor, a jeleurilor sau marmeladelor și a produselor de coferătărie, fapt ce se datorează conținutului lor bogat în zaharuri, dar și a băuturilor răcoritoare din fructe. Chiar și din scoarța curmalului se poate extrase un suc răcoritor ce pololește setea, dacă se montează un robinet în scoarață – asememea procesului de colectarea a sucului de mesteacăn.
Atenție: nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet, căci curmalele sunt fructe bogate în zaharuri!
Rețete și utilizări ale curmalelor
Curmalele pot fi cosumate la micul dejun în pastele cu lapte de migdale și cereale (muesli); în prepararea diverselor deserturi (cozonaci, brișe, balabuște, challa, înghețată, budincă, biscuiți, tort, chec, plăcinți, tartă, batoane) etc.
Curmalele pot fi folosite și în prepararea salatelor cu carne de pui sau în prepararea salatelor vegane, exemplu: salata de andive cu nuci și curmale, salată de andive cu portocală și curmale sau salată de fenicul.
Sau în aperitive: curmale umplute cu brânză (de vacă, de capră, de oaie și se poate chiar cu tofu).
Sosuri: sos de curmale (cu sau fără fragi și portocală).
Supe ca de exemplu: supă de pui cu goji și curmale, însă nu putem lăsa neamintite și delicioasele gemuri și siropuri din curmale sau limonada de curmale.
Mic dejun cu mix de fructe uscate și curmale
Curmalele uscate în combinație cu alte fructele uscate (caise, smochine, goji), cu nucile (nuci braziliene, nuci pecan, nuci macadamia) și semințele de tot felul pot fi o idee excelentă pentru prepararea unui mic dejun consistent, delicios și sănătos, având la bază cerealele (preferabil integrale – orez brun, de exemplu) sau pseodocerealele (hrișcă, quinoa).
Vezi și rețete - deserturi din curmale:
Ciocolata vegana cu nuci și curmale
Tort Buturugă din hrișcă și curmale
Clătite umplute cu gem de curmale
Plăcintă de dovleac, curmale și semințe
Salam de biscuiți cu nuci și cremă de curmale
Băutură din curmale și lapte de nuci – benefică în caz de tuse sau guturai
Ingrediente pentru băutura din curmale și lapte de nuci pentru combaterea răcelilor
- 500 ml de lapte de nuci sau de soia (exemplu: migdale, nuci românești sau chiar și de soia)
- 15 – 20 de curmale fără sâmburi (cantinatea de curmale poate și mai mare sau mai mică în funcție de cât de dulce dorim să consumăm băutura din curmale și lapte de nuci).
Mod de preparare pentru băutura din curmale și lapte de nuci – benefică în caz de tuse sau de guturai
Se fierbe laptele din nuci, apoi se lasă puțin la răcorit timp în care într-un bol de aparat de mixat se vor mixa curmalele într-o cantitate mică de lapte.
Laptele de nuci se va îndulci apoi după preferință cu 2 – 3 linguri din compoziția rezultată în urma mixării curmalelor.
Vă dorim multă sănătate cu un consum regulat de fructe și de preparate din curmale pentru a vă bucura de nutrienții necesari sănătății!
Comentarii