Curmale - 7 beneficii și 7 curiozități!
Curmalele sunt fructele palmierului Phoenix dactylifera, cunoscut sub numele de curmal sau finic, care face parte din familia aracaceelor, fiind originar din oazele Egiptului și ale Peninsulei Arabice.
Mai este cunoscut și sub numele de "regele oazelor".
Arabii deșertului au o deosebită apreciere pentru aceste fructe, considerând curmalele drept „sursă vieții”.
Nu numai că curmalul îi oferă călătorului fructele sale hrănitoare, ci îi oferă și o băutură dulce (dacă montează un robinet în trunchiul copacului).
În plus, curmalul oferă și fibre textile pentru confecționarea hainelor și funiilor, precum și umbră răcoroasă care să-l protejeze de razele arzătoare ale soarelui.
Curmalele sunt printre fructele cele mai bogate în energie: 100 grame, cam 10 curmale, oferind 275 de calorii, ceea ce reprezintă 11% din nevoia zilnică de energie pentru un bărbat adult angajat într-o activitate fizică de intensitate medie.
Curmalele sunt de asemenea o sursă excelentă de fibre alimentare. Acestea conțin nu mai puțin de 15 minerale, inclusiv seleniu, un antioxidant puternic care este vital pentru buna funcționare a sistemului imunitar.
Beneficiile numeroase oferite de curmale au făcut din acestea unul dintre cele mai bune ingrediente pentru dezvoltarea musculaturii.
Așadar curmalele sunt extrem de hrănitoare și o bună sursă de energie. Conținutul lor de proteine, care abia ajunge la 2%, este destul de scăzut, însă în comparație cu al majorității fructelor proaspete este mai mare.
Conținutul de grăsimi din curmale este scăzut, ceea ce nu este ceva neobișnuit pentru fructe, situându-se undeva în jur de doar 0, 5 %.
Beneficiile consumului de curmale
1. Constipație
Curmalele sunt adesea descrise ca fiind un aliment laxativ. Din această cauză acestea sunt consumate frecvent de persoanele care suferă de constipație. Pentru efecte optime este recomandat să țineți curmalele în apă peste noapte.
Curmalele sunt o sursă foarte bună de fibre alimentare - atât fibre solubile, cât și fibre insolubile - ceea ce promovează o digestie sănătoasă și tranzitul confortabil al alimentelor de-a lungul tractului digestiv, diminuând astfel simptomele constipației.
2. Boli respiratorii
Curmalele sunt folosite în mod tradițional pentru a calma tusea uscată și pentru a lupta împotriva bronșitelor.
S-a dovedit că aceste fructe au un efect calmant asupra mucoasei tractului bronșic, având proprietăți antitusive.
Acest fapt se datorează, posibil, cantității de zaharuri pe care o conțin, precum și altor componente care nu au fost încă identificate.
3. Insuficiență renală
Curmale sunt pe de-o parte sărace în proteine, iar pe de altă parte acestea sunt o sursă excelentă de energie. Consumul de curmale este este util atunci când este nevoie să se limiteze aportul de proteine. Insuficiența renală este un astfel de caz.
4. Oboseală și slăbiciune
Datorită bogăției de zaharuri, vitamine și minerale (inclusiv fier, magneziu, potasiu, cupru, mangan, seleniu), ele sunt benefice îndeosebi pentru adolescenți, atleți și femeile însărcinate sau cele care alăptează.
Datorită efectului lor revigorant și a aportului ridicat de energie, precum și a aportului de fier, curmalele sunt utile în cazuri de oboseală sau de slăbiciune, indiferent de vârstă.
5. Diaree
Curmalele sunt o sursă bogată de potasiu, un element care are un rol important în controlul diareei. Acestea sunt ușor de digerat, ceea ce este de ajutor în atenuarea caracterul imprevizibil al diareei cronice.
Fibrele solubile conținute în curmale contribuie, de asemenea, la ușurarea simptomelor diareei, ajutând la o mai bună funcționare a sistemul responsabil de eliminarea deșeurilor din organism.
6. Ochi
Vitaminele din complexul de vitamine B, precum și carotenele luteină și zeaxantină, se absorb în retină, ajutând asftel funcțiile de filtrare a luminii și oferind protecție împotriva degenerării maculare.
7. Atac cerebral
După evaluarea a 7 studii (care au documentat 6477 de cazuri ale atacului cerebral și care au inclus 241378 de participanți eligibili pentra a fi incluși în meta-analiză) cercetătorii au observat o asociere inversă modestă, însă semnificativă din punct de vedere statistic, între consumul de magneziu și riscul de atac cerebral.
O creștere a aportului de magneziu cu 100 mg a fost asociată cu reducerea riscului de atac cerebral cu 8%. Curmalele sunt o sursă bogată de magneziu, fiind astfel de ajutor în reducerea riscului de producere a atacului cerebral.
Curiozități despre curmale
-
Un palmier matur produce, pe sezon, până la 180 kg de curmale.
-
Un ciorchine de curmale conține de la 600 la 1700 de curmale.
-
Musulmanii devotați din țările musulmane încheie postul prin consumul de curmale și apă, previnind astfel mâncatul excesiv după lunga perioadă de post.
-
Cea mai scumpă varietate de curmale sunt curmalele medjool. De ce? Se cresc cel mai greu.
-
Palmierul care produce curmale poate atinge vârsta venerabilă de 100 de ani, ajungând până la o înălțime de 30 metri.
-
Finicul (un sinonim învechit pentru palmierul care produce curmale) este menționat de peste 30 de ori în Biblie.
-
Atât de mult iubeau evreii din vremurile biblice străvechi curmalele că își numeau chiar și fiicele după ele:
”Iuda a luat întâiului său născut, Er, o nevastă numită Tamar.” Geneza 38: 6 Tamar înseamnă curmale!
Citește și...
Mic dejun cu curmale
Curmalele uscate în combinație cu alte fructele uscate (caise, smochine, goji), cu nucile (nuci braziliene, nuci pecan, nuci macadamia) și semințele de tot felul pot fi o idee excelentă pentru prepararea unui mic dejun consistent, delicios și sănătos, având la bază cerealele (preferabil integrale – orez brun, de exemplu) sau pseodocerealele (hrișcă, quinoa).
» Vezi oferta de FRUCTE USCATE
Curmale ”Medjool” - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Phoenix dactylifera
Nume original USDA: Dates, medjool
Cod USDA: 9421
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
277 |
kcal |
14% |
Calori din carbohidrați |
269.9 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
1.3 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
6.1 |
kcal |
|
Energie |
1160 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
74.97 |
g |
25% |
Fibre alimentare, total |
6.7 |
g |
27% |
Glucide, total |
66.47 |
g |
|
Sucroză |
0.53 |
g |
|
Glucoză (dextroză) |
33.68 |
g |
|
Fructoză |
31.95 |
g |
|
Lactoză |
0 |
g |
|
Maltoză |
0.3 |
g |
|
Galactoză |
0 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
64 |
mg |
6% |
Fier, Fe |
0.9 |
mg |
5% |
Magnesiu, Mg |
54 |
mg |
14% |
Fosfor, P |
62 |
mg |
6% |
Potasiu, K |
696 |
mg |
20% |
Sodiu, Na |
1 |
mg |
0% |
Zinc, Zn |
0.44 |
mg |
3% |
Cupru, Cu |
0.362 |
mg |
18% |
Mangan, Mn |
0.296 |
mg |
15% |
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
0 |
mg |
0% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.05 |
mg |
3% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.06 |
mg |
4% |
Vitamina B-3, niacină |
1.61 |
mg |
8% |
Acid pantotenic |
0.805 |
mg |
8% |
Vitamina B-6 |
0.249 |
mg |
12% |
Folat, total |
15 |
μg |
4% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
15 |
μg |
|
Folat, DFE |
15 |
μg |
|
Colină, total |
9.9 |
mg |
|
Betaine |
0.4 |
mg |
|
Vitamina A, IU |
149 |
IU |
3% |
Vitamina A, RAE |
7 |
μg |
|
Caroten, beta |
89 |
μg |
|
Caroten, alfa |
0 |
μg |
|
Cryptoxanthin, beta |
0 |
μg |
|
Licopen |
0 |
μg |
|
Luteină + zeaxantină |
23 |
μg |
|
Vitamina D (D2 + D3) |
0 |
μg |
|
Vitamina D |
0 |
IU |
0% |
Vitamina K (phylloquinone) |
2.7 |
μg |
3% |
Dihydrophylloquinone |
0 |
μg |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
0.15 |
g |
0% |
Acizi grași trans, total |
0 |
g |
|
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
1.81 |
g |
4% |
Triptofan |
0.007 |
g |
|
Treonină |
0.042 |
g |
|
Izoleucină |
0.045 |
g |
|
Leucină |
0.082 |
g |
|
Lizină |
0.054 |
g |
|
Metionină |
0.017 |
g |
|
Cisteină |
0.046 |
g |
|
Fenilalanină |
0.048 |
g |
|
Tirozină |
0.016 |
g |
|
Valină |
0.066 |
g |
|
Arginină |
0.06 |
g |
|
Histidină |
0.029 |
g |
|
Alanină |
0.078 |
g |
|
Acid aspartic |
0.22 |
g |
|
Acid glutamic |
0.265 |
g |
|
Glicină |
0.09 |
g |
|
Prolină |
0.111 |
g |
|
Serină |
0.062 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
21.32 |
g |
|
Cenușă |
1.74 |
g |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Comentarii
Îmi plac curmalele