Curiozități despre fructele de pădure

0 Comentează
Share:

Fiind născut la țară, pot să spun din experiență proprie că fructele de pădure pot să aibe o atracție irezistibilă asupra copiilor, acționând precum un magnet asupra papilelor lor gustative.

fructe de padure

Zmeură, frăguțe, mure, aronia, gherghine, măceșe, căpșuni, agrișe – ce curiozități se ascund în spatele acestei lumi pline de culori vii? Mintea curioasă a unui copil nu va avea odihnă până când nu va afla răspunsul! Și cum altfel să afli răspunsul decât ducând bobițele acelea viu colorate la gură?! Așa găsește un copil răspunsul la întrebările sale! Tu însă cum ai răspunde la acestă întrebare? Te-ai gândit vreodată la ea? În ceea ce mă privește pe mine, dacă ar fi să răspund pe scurt la această întrebare, atunci acesta ar fi răspunsul:

Bogăția de culori vii și atractive ale fructelor de pădure ascunde în spatele său darul special a lui Dumnezeu pentru creierul tău!

Nu am spus cumva prea multe cu acest răspuns? Deloc! Clipă de clipă creierul tău are nevoie de protecție împotriva acțiunii radicalilor liberi care pot să-l afecteze în mod negativ, diminuându-i performanța și capacitățile. Cum se comportă o haită de lupi flămânzi? Ai dori să dai ochii cu ei în pădure?! Cam la fel acționează și radicalii liberi în interiorul creierului și al organismului tău! Dacă nu vrei să ai neplăceri - mari neplăceri - din partea lor, atunci trebuie să te asiguri că dieta ta include, zi după zi și săptămână după săptămână, o sursă bogată de antioxidanți.

Ai nevoie de proteine de calitate? Răspunsul stă în cereale! Cerealele, în special cele integrale, sunt reginele care stau pe tron în împărăția proteinelor, fiind secondate îndeaproape de leguminoase, nuci și semințe.

Ai nevoie de grăsimi sănătoase? Răspunsul stă în nuci! Nucile sunt campioane absolute în liga grăsimilor sănătoase. Surse bune de grăsimi sănătoase mai sunt și semințele, precum semințele de dovleac, semințele de in sau semințele de floarea soarelui.

Ai nevoie de antioxidanți? Răspunsul îl găsești la fructele de pădure! În imperiul alimentelor sănătoase – fructe, nuci, semințe și legume - fructele de pădure sunt cezarii!

Ce sunt însă antioxidanții? Pe scurt, antioxidanții sunt niște substanțe care vânează și neutralizează radicalii liberi, potolindu-le ”foamea de lup”.

Acestea fiind spuse, se pune totuși întrebarea... care este lista aceea de curiozități plină de lucruri interesante în care se scaldă lumea fructelor de pădure? Iat-o:

 

Curiozități despre afine

afine
  1. Afinele sunt adesea promovate ca superalimente. Ceea ce și sunt! Lista de beneficii pe care le aduce consumul de afine este lungă: îmbunătățirea activității creierului, fiind de ajutor în combaterea bolilor Alzheimer și Parkinson; te ajută să rămâi mai tânăr datorită bogăției de antioxidanți care ajută sistemul imunitar să rămână puternic și să se lupte cu bolile și infecțiile; protejează pielea, prin antioxidanții pe care îi conține, de acțiunea radicalilor liberi; protejează vezica urinară de infecții, deoarece antioxidanții conținuți în afine împiedică bacteriile să se fixeze pe pereții vezicii urinare; te ajută să ai ochi sănătoși, ajutându-te să diminuezi riscurile de boli ale ochilor odată cu înaintarea în vârstă (cataractă, degerare maculară, retinopatie diabetică); slabe în calorii, te ajută să dai jos kilogramele nedorite; îți ajută digestia cu ajutorul fibrelor conținute; ameliorarea și prevenirea constipației.

  2. Liderul mondial care produce cea mai mare cantitate de afine este SUA. De fapt, SUA produce mai multe afine decât producția însumată a tuturor celorlaltor 19 țări care intră în topul celor mai mari producători de afine.

  3. Nu spălați afinele dacă nu aveți de gând să le mâncați imediat. Sub acțiunea apei afinele defin mai moi, stricându-se mai repede.

  4. În medicina populară din Rusia afinile sunt folosite pentru tratarea diabetului zaharat și pentru îmbunătățirea digestiei.

  5. Afinele intră în alimentația cosmonauților.

  6. Aviatorii englezi mâncau afine și dulceață din afine în timpul celui de-al doilea război mondial cu scopul îmbunătățirii acuității vizuale pe timp de noapte.

 

Curiozități despre căpșuni

  1. Căpșunile pot fi utilizate pentru ameliorarea durerilor de cap. Acestea conțin salicilate naturale, niște substanțe care se găsesc și în aspirină. În timpurile antice, căpșunile erau apreciate de romani pentru proprietățile lor terapeutice.

  2. Căpșunile mai sunt bogate și în vitaminele C și A, ceea ce este de mare ajutor pentru sănătatea pielii și a părului.

  3. Căpșunile au propriul lor muzeu, în Belgia!

  4. Căpșunile sunt primile fructe care apar primăvara.

  5. Potrivit unui studiu publicat în the American Journal of Clinical Nutrition, căpșunile s-au clasat pe locul trei din punct de vedere al conținutului de antioxidanți. Au fost luate în considerare peste 1000 de alimente. Au fost întrecute doar de mure și nuci (de nucile obișnuite, culese din nucarii care cresc și în România, cunoscute în limba engleză sub denumirea de walnuts).

  6. SUA este țara care produce cele mai multe căpșuni, fiind urmată de Spania și Koreea de Sud, Japonia, Mexic, Italia, Rusia, Turcia, Polonia și Germania.

     

Curiozități despre mure

  1. Murele sunt eficiente în tratarea diverselor probleme ale stomacului, cum ar fi greața.

  2. Murele mai sunt și o sursă bogată de vitamina E, care are proprietăți protectoare pentru inimă.

  3. Murele și căpșunile sunt sursele cele mai bogate în fitoestrogeni, care se crede că ar avea un rol în prevenția cancerului la sân și a cancerului cervical.

  4. Antoxidanții care se găsesc în fructele de pădure te ajută să rămâi mai tânăr, întârziind procesul de îmbătrânire. Murele sunt bogate în antocianine, niște substanțe care au un dublu rol: 1) coloranți care conferă culoare; 2) antioxidanți care apără fructul de acțiunea mării de oxigen în care cresc murele. Acești antioxidanți specifici sunt de ajutor în lupta contra îmbătrânirii și a bolilor asociate cu avansarea în vârstă.

 

Curiozități despre zmeură

  1. Cine nu știe că portocalele sunt bogate în vitamina C? Zmeura însă conține mult mai multă vitamina C decât portocalele. În plus, zmeura este o sursă excelentă de fibre alimentare, fiind totodată slabă în calorii. Totodată, zmeura este bogată în potasiu, calciu și vitamina A. Cine s-ar fi gândit că aceste fructe atât de gustoase ascund o muțime atât de mare de beneficii?!

  2. Cele mai vechi scrieri cu privire la cultivarea zmeurei sunt datate din anul 4 d. H.

  3. Așa cum americanii sunt îndrăgostiți de arahide (am scris despre asta în 27 de curiozități din lumea nucilor! - nu mai puțin de 6 orașe amercane conțin cuvântul Peanut în numele lor; americanii cheltuiesc anual peste 800 de milioane de dolari pe arahide și pe produsele care le conțin), tot așa rușii sunt îndrăgostiți de zmeură, pe care o numesc малина (malina). Iar atunci când ești îndrăgostit ce face omul?! Scrie poezii și fredonează cântece, nu-i așa? Un cântec foarte popular în Rusia așa și se numește: ”Ягода-малина нас к себе манила...”.

  4. Liberul mondial care produce cea mai mare cantitate de zmerură pe piața mondială... este Rusia. V-am spus doar că rușii sunt îndrăgostiți de zmeură!

  5. Zmeura și frunzele de la planta de zmeură sunt folosite în medicina populară din Rusia pentru tratarea răcelilor, gripei, având proprietăți care ajută la coborârea temperaturii. În medicina populară fructele uscate de zmeură mai sunt folosite pentru proprietățile lor diaforetice (provoacă transpirația).

  6. Zmeura înmbunătățește culoarea și starea pielii, fiind recomandată, în mod special, femeilor. Semințele de zmeură conțin 22% grăsimi, de aceea acestea sunt adeseori folosite, împreună cu frunzele și fructele proaspete de zmeră, în produsele cosmetice.

  7. Zmeura este un prieten bun cu cei care doresc să slăbească, 100 grame de zmeură furnizând doar 41 de calorii. Aceste fructe de pădure foarte gustoase conțin zaharuri – glucoză și fructoză - care sunt necesare pentru buna funcționare a creierului și a sistemului cardiovascular.

 

Alte curiozități despre fructele de pădure

  1. Agrișele indiene sunt folosite în multe preparate tonice deoarece acestea stimulează creșterea și pigmentarea părului. Datorită conținutului lor bogat în fier, antioxidanți și carotene, agrișele sunt recunoscute pentru proprietățile lor: întărirea rădăcinii părului, menținerea culorii părului și conferirea de strălucire.

  2. Se pare că antioxidanții sunt la mare căutare în zilele acestea! Peste 1500 de produse care conțin afine au fost introduse pe piață doar anul trecut!

  3. În 2010 s-a vândut fructe de pădure de 3 miliarde de dolari! O afacere mare.

Bibliografie:

  1. Interesting Facts about Berries

  2. Berries... Fun Facts

  3. Raspberry Fun Facts

  4. 10 интересных фактов о малине

  5. 10 Facts You Didn’t Know About Blueberries

  6. Where Are Blueberries Grown?

  7. Черника - зоркий взгляд и четкий фокус

  8. Черника Интересные факты

  9. Why We Love Strawberries