Cozonaci
Dorind să ignore frigul iernii, gospodinele gătesc sarmale tradiționale și deserturi atent pregătite, precum: cozonaci cu nucă, cornulețe cu gem, rulade cu mac, torturi cu fructe, checuri cu stafide, clătite cu chimen și susan, colțunași cu merișoare sau vișine, turte cu smochine etc. Cozonacii din imagini sunt făcuți de Cristina Iancu, căreia îi mulțumim pentru că ni i-a arătat.
Vă plac cozonacii? Poate veți spune că vă place doar să-i consumați...
Știți ce ingrediente sunt necesare pentru a obține un cozonac reușit?
Astăzi vă voi scrie în versuri despre cozonaci și despre sărbătorile de iarnă...
Bucuria sărbătorilor de iarnă
Afară ninge încetișor,
Copii cu sănii au ieșit la joacă…
Gospodinele se-ntrec
La făcut puișor la rotisor,
Pâine cu tărâțe și cozonac
Fie cu nuci și mac
Sau aromat cu rom și coji rase de la portocală.
În bucătăria casei miroase bine
A sarmale și a covrigi brașoveni cu susan,
A poale-n brâu și a savarine…
Atâtea bunătăți te-mbie să te bucuri
Cu nepoții și cu bunicii,
De fiecare clipă a sfârșitului de an.
Condiții de preparate pentru cozonaci reușiți
Știți de ce avem nevoie pentru a obține un cozonac reușit?
Cozonacul reușit
Are suprafața rumenită,
Miezul moale și pufos,
Iar de-l tai în felie lungă,
Nu e sfărămicios.
Cozonacii reușiți se pregătesc în bucătării calde,
Cu făină bine uscată și de bună calitate,
Drojdie și ouă proaspete,
Zahăr, unt și lapte.
Iar la frământat
Aluatul nu trebuie rupt,
Ci frumos împăturit.
Aluatul se frământă bine,
Ca să nu fie nici prea moale,
Nici prea tare.
Cozonacii se pun la copt,
În forme bine unse cu unt topit și răcit.
După ce puțin în forme au stat,
Se bagă la cuptor,
Ca să crească binișor,
Pentru început,
Cam 15 minute,
Apoi încă vreo 40 de minute,
La foc potrivit de tare.
Și nu-i încercăm cu paiul
Sau cu furculița,
Pe întreaga durată a coacerii
Ca să evităm căderea aluatului…
Cozonacii copți,
Ca să fie reușiți,
Unii de alții
Se așează separați,
Fiindcă încrudați,
Nu vor mai fi preferați.
Cozonacii dietetici
Știți care este diferența dintre un cozonac clasic și unul dietetic?
Spre deosebire de cozonacul clasic, cozonacul dietetic nu are atât de multe calorii fiindcă are în compoziție numai ingrediente vegane, precum: lapte de soia sau de migdale, ulei de măsline sau de migdale, zahăr brun, amidon în loc de ou și fructe uscate, adăugate după preferință.
Vă dorim succes la făcut de bunătăți și sărbători cu multă sănătate!
Comentarii