Cozonaci

1 comentariu
Share:

Dorind să ignore frigul iernii, gospodinele gătesc sarmale tradiționale și deserturi atent pregătite, precum: cozonaci cu nucă, cornulețe cu gem, rulade cu mac, torturi cu fructe, checuri cu stafide, clătite cu chimen și susan, colțunași cu merișoare sau vișine, turte cu smochine etc. Cozonacii din imagini sunt făcuți de Cristina Iancu, căreia îi mulțumim pentru că ni i-a arătat.

Cozonaci cu nuci

Vă plac cozonacii? Poate veți spune că vă place doar să-i consumați...

Știți ce ingrediente sunt necesare pentru a obține un cozonac reușit?

Astăzi vă voi scrie în versuri despre cozonaci și despre sărbătorile de iarnă...

Bucuria sărbătorilor de iarnă

Afară ninge încetișor,

Copii cu sănii au ieșit la joacă…

Gospodinele se-ntrec

La făcut puișor la rotisor,

Pâine cu tărâțe și cozonac

Fie cu nuci și mac

Sau aromat cu rom și coji rase de la portocală.

Cozonaci cu cacao și nuci

În bucătăria casei miroase bine

A sarmale și a covrigi brașoveni cu susan,

A poale-n brâu și a savarine…

Atâtea bunătăți te-mbie să te bucuri

Cu nepoții și cu bunicii,

De fiecare clipă a sfârșitului de an.

 

Condiții de preparate pentru cozonaci reușiți

Știți de ce avem nevoie pentru a obține un cozonac reușit?

Cozonacul reușit

Are suprafața rumenită,

Miezul moale și pufos,

Iar de-l tai în felie lungă,

Nu e sfărămicios.

Felii de cozonac cu nuciCozonacii reușiți se pregătesc în bucătării calde,

Cu făină bine uscată și de bună calitate,

Drojdie și ouă proaspete,

Zahăr, unt și lapte.

Iar la frământat

Aluatul nu trebuie rupt,

Ci frumos împăturit.

Aluatul se frământă bine,

Ca să nu fie nici prea moale,

Nici prea tare.

Cozonacii se pun la copt,

În forme bine unse cu unt topit și răcit.

Cozonaci cu stafide, nuci și pudră de roșcove

După ce puțin în forme au stat,

Se bagă la cuptor,

Ca să crească binișor,

Pentru început,

Cam 15 minute,

Apoi încă vreo 40 de minute,

La foc potrivit de tare.

Și nu-i încercăm cu paiul

Sau cu furculița,

Pe întreaga durată a coacerii

Ca să evităm căderea aluatului…

Cozonaci cu rahat și nucăCozonacii copți,

Ca să fie reușiți,

Unii de alții

Se așează separați,

Fiindcă încrudați,

Nu vor mai fi preferați.

 

Cozonacii dietetici

Știți care este diferența dintre un cozonac clasic și unul dietetic?

Spre deosebire de cozonacul clasic, cozonacul dietetic nu are atât de multe calorii fiindcă are în compoziție numai ingrediente vegane, precum: lapte de soia sau de migdale, ulei de măsline sau de migdale, zahăr brun, amidon în loc de ou și fructe uscate, adăugate după preferință.

Vă dorim succes la făcut de bunătăți și sărbători cu multă sănătate!