Cornuri umplute

0 Comentează
Share:

Salutare tuturor! Astăzi mi-am propus să vă prezint cornurile umplute - specialitățile din aluat de pâine cu adaosuri (zahăr, ouă, unt, turmeric, smântână, semințe, lapte, gemuri de fructe, ciocolată din cacao sau din pudră de roșcove, diverse creme de fructe uscate sau proaspete ori din vanilie, etc.), cu precizarea că acestea se pot diferenția după: gust, greutate variată între 25 g și 500 g / bucată, formă, împletiturile aluatului, consistența aluatului, ingredientele utilizate la preparare și după semințele presărate pe deasupra, precum: cornurile umplute cu gem de vișine și presărate cu fulgi de migdale, cornurile cu ciocolată și alune, cornurile umplute cu cremă cu vanilie sau de fructe de pădure, etc.

Cornuri umplute

În imaginile de mai sus avem cornuri spiralete umplute cu cremă din pudră de roșcove și cremă de vanilie, pregătite și fotografiate de Cristina Iancu, căreia îi mulțumim pentru delicatesele culinare reușite!

Mai jos sunt prezentați pașii pentru pregătirea specialităților din aluat cu adaosuri și mă voi referi doar la cornurile umplute, căci în categoria de specialitățile din aluat cu adaosuri sunt de asemenea: chiflele, covrigi împletiți și presărați cu semințe de mac sau de dovleac, de susan sau de in, cozonacii, checurile, ruladele, batoanele cu semințe și altele.

Ingrediente pentru aluatul de cornuri umplute

  • 1 kg făină,

  • 30 g drojdie (dacă folosim drojdie proaspătă la cubuleț, aceasta trebuie dizolvată într-o cană de apă caldă, iar dacă folosim drojdie uscată granulată de la pliculețe, aceasta se adaugă direct în făina cernută și pusă în vasul de frământare),

  • 1 linguriță de sare,

  • 1/2 linguriță pudră de turmeric (dacă dorim culoarea galbenă pentru cornurile umplute),

  • o cană de ulei de migdale sau de semințe de floarea-soarelui,

  • 50 g de zahăr brun.

    Cornuri umplute cu gem

Modul de preparare al cornurilor umplute

Se face o plămădeală din 500 g de făină cu drojdia dizolvată într-o cană de apă călduță, se amestecă bine și se lasă la dospit cel puțin o oră și jumătate. După dospire, toate celelalte ingrediente se adaugă și se frământă bine împreună cu cealaltă jumătate din făina rămasă, până ce aluatul nu se mai lipește de mâini. Aluatul pentru cornuri umplute după ce este bine frământat, se mai pune într-un vas acoperit încă 25 -30 de minute, după care se presară cu făină o planșetă și se întinde aluatul cu un sucitor. Pentru cornurile spiralate care sunt umplute cu ciocolată sau cu diverse creme de fructe, se vor tăia fâșii de aluat care se pun pe forme de cornuri din metal și se dau la cuptor circa 10 – 15 minute, apoi se scot din cuptor și de pe formele metalice de cornuri, iar abia după aceea se vor umple cu compoziția de umplere pe care ni-o dorim.

În imaginile de aluat tăiat triunghiular sunt cornulețele făcute de Speranța Cebanu și doresc prin prezentarea lor în acest articol să-i arat aprecierea pentru munca depusă. Mulțumim pentru fotografii, Speranța!

Cornuri umplute cu dulceață de vișinePentru cornurile făcute în casă precum cornulețele, se taie foia de aluat în sferturi triunghiulare, care vor fi umplute după preferință cu: dulceață de vișine, de caise, de prune, de trandafir, cremă de vanilie, ciocolată din cacao sau din pudră de roșcove, cremă de nuci cu smochine, cremă din făină de alune de pădure, frișcă vegetală și merișoare, cremă de căpșuni sau de fructe de pădure.

Cornri umpluteApoi sferturile triunghiulare de aluat umplut cu gem sau cu crema dorită vor fi rulate în formă de cornuri și vor fi aranjate distanțat într-o tavă de cuptor unsă cu puțin unt topit sau ulei.

Cornurile umplute aranjate în tavă se ung pe deasupra cu o pensulă înmuiată în apă de trandafir, apoi se pun în cuptorul preîncălzit. Cornurile umplute din tava de copt se coc timp de maximum 20 de minute, la foc potrivit. Se scot din cuptor și se pudrează cu zahăr sau se ung cu pensula înmuiată în apă călduță îndulcită cu miere. Acum cornurile umplute cu gem sunt gata pentru a fi aranjate frumos pe platouri și consumate la o ceașcă de ceai alături de glume bune și fistic!!!

Succes la preparare și poftă mare la cornuri umplute!