Concentrate de supe
Concentratele de supe sau supele deshidratate sunt ingredientele care au devenit necesare pentru gătirea preparatelor culinare în restaurante sau în bucătaria individuală.
Concentratele de supe se folosesc pentru aromatizare și pentru a da un gust bun ciorbelor și supelor.
Ingredientele concentratelor de supe
Pentru păstrarea mai îndelungată a acestor concentrate de supe se folosesc: potențiatori de arome, glutamatul de sodiu, grăsimi hidrogenate, legume deshidratate (țelină, ceapă, morcovi, roșii, etc.), extrase din legume, făină de soia, lapte praf, extracte de drojdie, sare, arome, extracte din carne și condimente (leuștean, piper, boia, rozmarin, dafin, nucșoară, ghimbir, oregano, cimbru, busuioc, etc.).
Gospodinele folosesc frunze verzi sau uscate de pătrunjel, de mărar sau de leuștean pentru aromatizarea supelor, a ciorbelor și totdeauna pentru o aromatizare reuşită ținându-se cont de compoziția respectivelor preparate.
Concentratele de supe se adaugă în spre sfârșitul procesului de fierbere al respectivelor preparate, pentru ca ingredientele din ciorbe sau din supe să se fi fiet în prealabil și astfel se reduce timpul de pregătire și aromatizarea va fi mai pregnantă.
Pentru aromatizarea supelor se mai folosesc și uleiurile volatile extrase din florile sau din frunzele verzi ale plantelor aromatice, iar cei mai mulți consumatori preferă o aromatizare discretă care se bazează pe un amestec complex de componente aromatice.
Rețetă ciorbă de castravan
Dietetică și ușor de preparat, ciorba de castravan este gustoasă și foarte indicată celor care se luptă cu kilogramele în plus.
Ingrediente pentru ciorba cu castravan - 4 porții
- 2 – 3 cepe potrivite,
- 2 morcovi,
- 1 țelină medie,
- 1 păstârnac,
- 2 litri de apă,
- 2 lămâi -se folosește zeama acestora pentru acritul ciorbei de castravan,
- 2 linguri mix de legume pentru ciorbe,
- 350 – 400 g frunze verzi de castravan,
- 2 – 3 linguri de ulei de măsline sau de semințe de floarea-soarelui,
- 1 – 2 legături de pătrunjel,
- sare după gust.
Mod de preparare a ciorbei de castravan
- Se curăță legumele (ceapa, morcovii, păstârnacul și țelina). Se spală, se taie mărunt și se pun la fiert în cei 2 litri de apă.
- Se spală frunzele de castravan, se taie fâșii și se adaugă la prepararea ciorbei, după ce au fiert legumele.
- Se pun la fiert și celelalte ingrediente: zeama de la cele 2 lămâi, mix-ul de legume, uleiul, puțină sare, iar pentru aromatizare se utilizează frunze de pătrunjel sau puțin busuioc.
Timp de firbere maximum 30 -35 de minute. Se servește ca atare sau cu smântână.
Poftă bună!
Actualizat la: 11.08.2019
Comentarii
Supa Rollton