Colțunași cu brânză și alte varietăți

0 Comentează
Share:

Ați mâncat colțunași cu brânză și mărar sau cu magiun de prune și nuci?

Specialitate culinară foarte apreciată la moldoveni, colțunașii se fac dintr-un aluat ca cel de tăieței.

Modalitatea de preparare nu este deloc complicată: se întinde aluatul în foi subțiri de maximum 2 mm și se taie în pătrate nu mai mari de 4 – 5 cm, pe care le vom umple apoi cu umplutura dorită.

Colțunași cu brânză

Când ne propunem să facem colțunași, vom stabili încă de la început ce fel de colțunași vrem să avem, anume sărați sau dulci. Umplutura colțunașilor este cea care face diferența. În imaginea de mai jos avem colțunași cu brânză, dar noi am pregătit și cu umplutură de cartofi.

Colțunași cu brânzăPentru colțunașii sărați avem varietăți de umplură: fie din brânză și mărar bine spălat și tocat mărunt, fie din carne tocată condimentată cu puțin piper și fulgi de ceapă (aceștia se mai numesc și pelemeni), fie din spanac fiert cu țelină, ceapă verde și morcov răzuit, peste care se adăugă puțin cașcaval răzuit înainte de a fi împachetați în pătrațelele de aluat din care se dă forma de triunghi și se apasă pe margini pentru a nu se desface. Se pun la fiert în apă clocotită cu puțină sare. Colțunașii sărați sunt buni calzi garnisiți cu smântână sau cu mujdei de usturoi ori rântaș de ceapă.

Colțunași cu gem de pruneAm să vă arăt în imagini colțunașii cu brânză pe care i-am pregătit împreună cu una dintre cumnatele mele, după care vă voi scrie câteva variante de colțunași dulci care se pot umple: cu vișine, cu magiun de prune și nuci pisate sau cu gem de caise ori de fructe de pădure și fulgi de migdale.

Colțunași cu brânzăȘi colțunașii cu umpluturi dulci se pregătesc în apă clocotită cu puțină sare, iar după ce sunt gata se scurg bine într-o sită. Colțunașii cu umpluturi dulci sunt un desert excelent de servit la cină alături de ceașca cu ceai de tei, de mușețel sau mentă; dar pot fi serviți calzi și la micul dejun, garnisiți cu semințe de mac, de in, de susan sau presărați cu miez de nuci pisate.

Vă dorim reușită la făcut de colțunași, poftă bună și multă sănătate!