Cocoșelul și punguța cu nuci – Concurs de compuneri
Salutare, copilași! Astăzi avem o nouă activitate de creație, anume de făcut o compunere sau o mică povestioară pe tematica: Cocoșul și punguța cu nuci.
Materiale necesare pentru buna desfășurare a unui astfel de concurs de compuneri sunt următoarele: creioane sau pixuri, coli de hârtie, creioane colorate etc.
Timpul alocat concursului de compuneri pe tematica "Cocoșelul și punguța cu nuci" este de maximum 20 de minute, iar în următoarele 10 minute se face turul galeriei, adică se citesc compunerile jucătorilor participanți la concurs.
După lecturarea fiecărei compuneri pe tematica dată, juriul format din minimum 3 persoane acordă un punctaj fiecărei compuneri și se vor depuncta greșelile de ortografie, de punctuație și cele gramaticale cu 0, 10 p fiecare greșeală.
Juriul va afișa punctajul obținut de fiecare jucător participant și va da posibilitatea participanților să vadă corectura compunerilor.
Iată și compunerile participanților noștri!
Cocoșelul și punguța cu nuci
Odată a fost un cocoș cu 5 găini. Într-o zi găinile au avut pui și mare a fost bucuria cocoșului când a văzut că unul, unul dintre pui era la fel ca el. A pornit la drum ca să găsească mâncare și a găsit o punguță cu două nuci, apoi cocoșul s-a întors acasă fericit, dar cel mai mult s-au veselit găinile și puișorii lor căci au avut de ciugulit miez de nucă.
Așa s-a încheiat încă o zi în curtea cu păsări, unde cocoșelul ajunsese vestit pentru dărnicia dovedită prin împărțirea miezului bun al nucilor din punguța găsită.
Mulțumim Anastasiei pentru desenele realizate și pentru compunerea cu tematica: Cocoșelul și punguța cu nuci!
În continuare este și cea de a doua compunere pentru tematica de astăzi, gândită de mine cu drag pentru voi!
Cocoșelul și punguța cu nuci
A fost odată un gospodar care avea în ograda lui o mulțime de păsări: gâște, rațe, curci, porumbei, prepelițe și găini, toate moțate, dar cel mai arătos, dar și foarte ascultat de păsările din curte gospodarului nostru era cocoșelul cel pintenat.
Gospodarul le îngrijea pe toate cu mare dăruire, dar cel mai mult îi plăcea să-i arunce zilnic cocoșelului pintenat puțin din miezul de la câteva nuci, păstrate într-o punguliță legată cu un șirețel auriu. Pe lângă iarba adunată din grădină, gospodarul obișnuia să le dea păsărilor din ograda lui și alceva de ciugulit: semințe, boabe de porumb și de grâu, bucăți din cotoarele de la varza pe care și-o pregătea la gătit, coji de cartofi și de roșii și firimiturile de pâine de la masa lui.
Se vedea bine că toate păsările lui erau bine hrănite, căci tare le mai luceau penele și arătau sănătos de bine, însă cocoșelul gospodarului avea coloritul cel mai frumos și mai lucios. Era cel mai puternic dintre păsările gospodarului, nici chiar gâscanul sau curcanul nu reușeau să-l doboare în luptă; nu degeaba îl hrănise gospodarul cu miez de nuci din pungulița cu șirețel auriu.
Ei, dragi copilași, concursul de copuneri cu o tematică dată este un exercițiu excelent pentru a vă deprinde să fiți creativi și a vă familiariza cu noțiunile simple despre dezvoltarea unei povestioare sau a unei compuneri, așadar rețineți că structura unei compuneri are nevoie de introducere, de cuprins și evident de încheiere. Concursul de compuneri cu tematica propusă astăzi - Cocoșelul și punguța cu nuci – se încheie cu aprecierea fiecărei lucrări și cu bucuria creației, dar și cu surpriza de a viziona un cântecel în limba franceză: Cocoșul Bartolito - Le Coq Bartolito
Mult succes!
Actualizat la: 27.12.2023
Comentarii