Coacăzele - beneficii și proprietăți
Coacăzele negre sunt fructele coacăzului negru (Ribes nigrum) un arbust fructifer cultivat în zonele deluroase și care nu depășește 2 m înălțime.
Coacăzul oferă fructe fie albe, fie roșii sau negre în funcție de soi; la noi în țară cultivându-se soiuri din toate cele trei culori de coacăze amintite, anume:
-
soiuri de coacăz roșu cu fructe mari roșii care se coc în iulie: Roșii de Versailles, Roșii de Olanda, Productiva de Fey, Vierlander și altele;
-
soiuri de cocăz alb, fructe mici sau mijlocii de culoare albă care se culeg în luna iulie: Albe de Olanda și Albe de Versailles;
-
soiuri de coacăz negru, fructe mijlocii și mari, iar luna de coacere este tot în iulie: Negre mari, Daniel's September, Baldwins, Costwold, Cross, Rosenthal negru, Goliath, Record etc.
Fructele coacăzului negru sunt apreciate datorită conținutului lor foarte bogat în vitamina C (între 150 – 300 mg / 100 g coacăze negre), de 4 -5 ori mai mult decât lămâile.¹
Coacăzele negre pot fi servite proaspete doar vara, dar pentru anotimpul rece le găsim sub formă de coacăze uscate sau coacăze congelate. De asemenea, coacăzele sunt fructe din care se pot pregăti siropuri și sucuri (benefice în caz de tuse și laringite). Pentru dulcețuri este de dorit să fie utilizate în combinație cu fructe dulci (mere, pere, etc.) pentru a da produsului finit un gust și o aroma deosebită. În salatele cu fructe dulci (banane, pere și altele) sunt ideale pentru coloristica și gustul acrișor care oferă savoare și aroma deosebită acestor specialități culinare.
În terapeutică, coacăzele uscate sunt folosite sub formă de pulbere pentru tratarea diverselor afecțiuni: premenopauză, gastrite hiperacide (datorită conținutului de săruri de potasiu și a taninurilor), reumatism, gută, insuficiență cardio-respiratorie, boli ale ficatului, tulburări de circulație a sângelui (ex: piciore reci chiar și vara - cură de 2 săptămâni cu 2 lingurițe de pulbere de coacăze negre ținute sublingual), miopie (fructele și ceaiul din frunze de coacăz negru cresc acuitatea vizuală), constipație, febră, artrite și arterioscleroză (este benefic consumul decoctului de coacăze negre).²
De la coacăzul negru se folosesc și frunzele și mugurii, în industria farmaceutică la prepararea unor medicamente și ceaiuri care sunt indicate pentru bolile aparatului urinar, urticarie, hipertensiune, conjunctivite și altele.
Minunatele coacăze create de Dumnezeu ne oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, ambalate frumos în bobițele lor bogate în vitamine (C, K, P) și minerale (Mg, Fe, Ca, Na, Cl, etc.). Merită să încercăm să fim mai sănătoși consumându-le!
Coacăze negre, europene, crude - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Ribes nigrum
Nume original USDA: Currants, european black, raw
Cod USDA: 9083
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
63 |
kcal |
3% |
Calori din carbohidrați |
55.4 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
3.4 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
4.7 |
kcal |
|
Energie |
264 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
15.38 |
g |
5% |
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
55 |
mg |
6% |
Fier, Fe |
1.54 |
mg |
9% |
Magnesiu, Mg |
24 |
mg |
6% |
Fosfor, P |
59 |
mg |
6% |
Potasiu, K |
322 |
mg |
9% |
Sodiu, Na |
2 |
mg |
0% |
Zinc, Zn |
0.27 |
mg |
2% |
Cupru, Cu |
0.086 |
mg |
4% |
Mangan, Mn |
0.256 |
mg |
13% |
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
181 |
mg |
302% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.05 |
mg |
3% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.05 |
mg |
3% |
Vitamina B-3, niacină |
0.3 |
mg |
2% |
Acid pantotenic |
0.398 |
mg |
4% |
Vitamina B-6 |
0.066 |
mg |
3% |
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina A, IU |
230 |
IU |
5% |
Vitamina A, RAE |
12 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
1 |
mg |
5% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
0.41 |
g |
1% |
Acizi grași saturați, total |
0.034 |
g |
0% |
16:0 |
0.02 |
g |
|
18:0 |
0.007 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
0.058 |
g |
|
16:1 undifferentiated |
0.001 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
0.056 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
0.179 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
0.107 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0.072 |
g |
|
Acizi grași trans, total |
0 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
1.4 |
g |
3% |
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
81.96 |
g |
|
Cenușă |
0.86 |
g |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Bibliografie:
¹ „Fructele și sănătatea” - Ing. Gheorghe & Lidia Bădescu, Dr. Mircea Constantinescu și dr. Ing. Grigore Isac, 1977.
² „Ghid terapeutic naturist” - Speranța Anton, Ed. Polirom, 2003.
Actualizat la: 04.11.2019
Comentarii