Ciuperci - 5 beneficii și rețete
Știți ce beneficii putem avea de la ciuperci? Desigur nu toate ne pot aduce beneficii prin consum, căci nu toate sunt comestibile, dar cu toate acestea ciupercile sunt frumoase și interesante atât din punct de vedere al aspectului, cât și al spectrului de culori pe la îl pot avea. Ciupercile sunt formate dintr-o tulpină și o parte care acoperă tulpina ca o pălărie învelită o piele fină de culori diferite caracteristice unei anumite specii și grad de maturitate. La unele tipuri de ciuperci (exemplu: russula, fluture), pielea se desprinde cu ușurință de pulpă, la alte specii (aspen boletus, camelina) pulpa, când este spartă sau tăiată, intră în contact cu aerul, și își schimbă culoarea. Sub capacul ciupercii se află un strat purtător de spori, format din tuburi sau plăci, pe pereții cărora sporii sunt formați în pungi speciale. Odată ajunși în sol, sporii germinează, formând un miceliu.
În condiții nefavorabile, miceliul se oprește din creștere, iar odată cu apariția condițiilor favorabile își reia activitatea de creștere. Ciupercile cresc pe aproape toate zonele țării noastre, atât la câmpie, în zona de deal sau de munte, dar în special în zonele cu o climă umedă.
Primăvara apar primele ciuperci (morlii, sfori), pe la sfârșitul lunii aprilie, iar ciuperca porcini la sfârșitul lunii iulie. Sezonul principal de recoltare este august septembrie.
În an favorabil este bine de adunat ciuperci comestibile și de pus la congelat sau la conservat în saramură.
Adunatul ciupercilor se realizează cel mai bine dimineața și pentru ca lucrul de recoltarea al ciupercilor să fie mai ușor se pot folosi coșuri din răchită în care să fie lesne de transportat.
Nu trebuie adunate ciuperci care sunt prea mici, încă neformate bine și nici prea bătrâne, deoarece se strică rapid și pot provoca indigestii. Colectați doar ciupercile comestibile și gătiți rapid ce ați adunat, pentru că sunt perisabile și astfel evitați să le fi adunat degeaba.
Ce nutrienți conțin ciupercile?
Ciupercile au 90% apă, proteine până la 3,9 %, grăsimi și minerale: potasiu, magneziu, fosfor, calciu, fier, iar aportul de vitamine nu este deloc de neglijat ( B, D, PP, etc.) și au și multe substanțe aromatice pentru care sunt considerate valoroase din punct de vedere nutrițional pentru gustul delicios pe care îl dau mâncărurilor, supelor sau altor delicatese culinare.
Ciupercile din zonele de conifere sunt considerate cu valoare mare nutrițional și în special trufele care se pot găsi la o adâncime de 10 – 12 centimetri și pentru asta este foarte important să le cunoaștem și să avem un câine care să ne ajute la a găsi locurile unde pot să fie trufe.
Trufele pot fi preparate proaspete pentru aperitive, în pateuri, în salate cu semințe de chia, în ciorbe, în sarmalele de post, în ciulama sau pentru aromarea altor mâncăruri cu legume sau cu semințe, iar pentru a fi conservate ciupercile se pot pune la saramură, la congelator sau pot fi uscate.
Ciupercile - 5 beneficiii și rețete
1. Ciupercile comestibile sunt materie primă pentru preparatele culinare! Fie că sunt gătite în bucătăria personală sau în marile fabrici, ciupercile aduc beneficii atât culinare cât și economice.
2. Beneficii pentru tratarea obezității cu un consum săptămânal de ciuperci champinion! Ciupercile șampinion au un conținnut scăzut de carbohidrați, ceea ce le recomandă a fi consumate de persoanele care se luptă cu diabetul.
3. Aport de vitamine și minerale cu preparate din ciuperci! Pe lângă aroma deosebită, cu este în în cazul trufelor, al hribilor sau a ciupercii găină și nu numai, ciupercile comestibile sunt necesare în almentația oamenlor pentru bogăția lor de vitamine și minerale benefice sănătății umane.
4. Ciupercile își au aport de nutrienți benefici în lupta cu cancerul! Sust multe soiuri de ciuperci care sunt recomandate persoanelor care suferă de cancer, iar dintre aceste ciuperci voi menționa ciupercile pleurotus, ciupercile shitake, gălbiorii, hribi și altele.
5. Beneficii multiple pentru industria producătoare de condimente pentru a spori savoarea mâncărurilor! Preparatele pe care le gătim prin gust bun cu aromă de ciuperci uscate sau în combinații diverse cu plante aromatice, așadar ciupercile uscate sunt utilizate în industria alimentară pentru fabricarea concentratelor de supe sau a diverselor combinații de plante și legume pentru ciorbe sau mâncăruri.
Vă dorim multă sănătate cu preparate gustoase din hribi, din pleurotus sau din ciuperci proaspăt culese de pe bălegarul din grădină sau din pădure, numai atenție la ce culegeți! În continuare sunt precizate link-urile rețetelor cu ciuperci pe care le găsiții pe blog-ul 5fructe.ro
Rețete cu ciuperci
Mămăligă gratinată cu rozmarin și ciuperci
Salată de cartofi cu alune și ciuperci
Pizza cu ciuperci
Pateu du ciuperci
Salată cu semințe de chia și ciuperci
Frigărui cu ciuperci
Printre ciupercile comestibile se numără și hribii și ghebele, iar dacă doriți să vă relaxați cu istorioare amuzante de la cules de ciuperci, atunci vă invit să citiți și articolul: Aventuri de la cules de ciuperci
Comentarii