Chiselul de fructe uscate – desert cu multiple beneficii pentru sănătate

0 Comentează
Share:

Una dintre delicatesele rusești, dar întâlnită și în gastronomia scandinavă, este chiselul de fructe uscate (preparat culinar asemănător cu dulceața, dar cu deosebirea că fiertura fructelor se face cu o concentrație redusă de zahăr și se servește imediat datorită pericolului de fermentare; fie rece sau cald, decorat cu frișcă).

Pentru prepararea acestui desert se pot folosi fie mere, cireșe uscate sau fructe de pădure.

cirese uscate

Chiselul de fructe uscate nu este doar foarte delicios, ci are și proprietăți terapeutice fiind recomandat în cazul în care experimentați următoarele probleme de sănătate: gastrite hipoacide și hiperacide, constipație, dispepsie cu putrefacție (tulburare a digestiei), boli hepatice, colecistite (inflamații ale vezicii biliare), litiază biliară, afecțiuni ale inimii, nefropatii (afecțini ale rinichilor), hipertensiune, gută (boala provocată de depunerea sărurilor acidului uric în regiunea unor articulații care duce la paralizie) și altele.

Cantități necesare și mod de preparare:

  • 25 g fructe uscate
  • 15 g zahăr
  • 5 g amidon
  • 300 ml apă și arome (zahăr vanilat, coajă de lămâie rasă etc.)

Se fierb bine fructele uscate, se strecoară, după care în lichidul rezultat se adaugă zahărul și amidonul înmuiat în apă rece.

Se pun iarăși la fiert și se adaugă și aromele. Chiselul de fructe uscate poate fi servit ca atare sau poate fi utilizat pentru garnisirea prăjiturilor și a torturilor.

Savurați cu plăcere!